Παρά την πτώση του πληθωρισμού η ακρίβεια και ειδικά αυτή τον τροφίμων συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία «ξεμένουν» στα μισά του μήνα. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχοντας ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα αυτό, αλλά και στο πλαίσιο συναντήσεων τους με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, πραγματοποίησαν συνάντηση με την σχετικά νεοσύστατη ‘Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.)

που καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε προ της δημιουργίας της, αυτό του να αποτελεί τον επίσημο θεσμικό φορέα του Λιανεμπορίου Τροφίμων. Τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ εκπροσώπησε η Συμπρόεδρος κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ενώ την Ε.Σ.Ε. ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Αριστοτέλης Παντελιάδης και ο Γενικός Διευθυντής αυτής, κος Απόστολος Πεταλάς.

Ένα ντόμινο γεγονότων όπως η πανδημία, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και οι συνέπειες αυτού όπως η ενεργειακή ακρίβεια και η ακρίβεια στα σιτηρά εκτόξευσαν τις τιμές. Και πάνω που όλοι πίστευαν στην έλευση μιας αποκλιμάκωσης, μια νέα σκληρή πραγματικότητα εκτόξευσε εκ νέου τις τιμές, αυτή της κλιματικής κρίσης, γεγονός το οποίο αναγνωρίζουν αμφότεροι η ΕΣΕ και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και μάλιστα με προβλέψεις ότι δυστυχώς η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι καταστροφικές πλημμύρες και οι πυρκαγιές, οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, αλλά και οι ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα κατάστρεψαν παραγωγές και άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, με τους παραγωγούς, αλλά και το σύνολο της αγοράς πλέον να κινούνται σε «αχαρτογράφητα νερά».

Αν αυτά συνδυαστούν, με τα γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόληψη και η ανάλογη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρά τις συνέχεις εκκλήσεις επιστημόνων και ειδικών, αλλά και με την ελληνική αγορά να μην είναι επαρκώς θωρακισμένη τόσο απέναντι σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, όσο και στον χρηματιστηριακό τρόπο που λειτουργεί πια σε διεθνές επίπεδο, η ακρίβεια συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του λαδιού, με την καταστροφή της παραγωγής στην Ισπανία να συμπαρασύρει τις τιμές και στην Ελλάδα, και μάλιστα σε ύψη που δεν είχαμε δει ποτέ.

Απαιτείται επανασχεδιασμός, προσαρμογή στα δύσκολα νέα κλιματικά δεδομένα με άμεση συμβολή από την πολιτεία και από πλήθος φορέων για την εκπαίδευση και την έμπρακτη στήριξη παραγωγών και λοιπών εμπλεκομένων. Ο κος Παντελιάδης τόνισε ότι πλέον τα ελληνικά super markets εδώ και 3,5 χρόνια έχουν νομικά θεσμοθετημένο και πολύ συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους και κατόπιν και αυστηρών προστίμων που υποβλήθηκαν σε περιπτώσεις απόκλισης, πλέον το σύνολο του κλάδου είναι πλήρως εναρμονισμένο σε αυτά τα δεδομένα. Παρά ταύτα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, ακόμα υπάρχουν παθογένειες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι διαφορές της τιμής απ’ τον παραγωγό έως το ράφι κατά περιπτώσεις είναι τεράστιες και ακόμα κι αν κάποιες φορές σε ένα βαθμό αυτό είναι δικαιολογημένο, το υπάρχον ελεγκτικό πλαίσιο συνεχίζει να είναι ανεπαρκές.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, εμμένοντας στο θέμα της ακρίβειας, αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες και για τυχόν έξτρα μέτρα στήριξης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανακούφιση τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Με βάση τα δεδομένα που μας έδωσε η Ε.Σ.Ε., αλλά και συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα της αγοράς, τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιματική κρίση, γίνεται ακόμα πιο προφανές ότι απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση κεντρικά από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία ενός επαρκούς ελεγκτικού πλαισίου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και όχι μόνο στο ράφι και να θεσμοθετήσει λύσεις  όχι μόνο έκτακτες, αλλά και μόνιμες που θα θωρακίζουν τον Έλληνα πολίτη από διακυμάνσεις σε προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά της πρώτης ανάγκης. Έχουμε πολλάκις επισημάνει ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να έχει περισσότερες κατηγορίες και μεγαλύτερη διαβάθμιση, με ακόμα χαμηλότερη κλίμακα για τα είδη πρώτης ανάγκης. Το κράτος οφείλει να βάλει ουσιαστικά “πλάτη”, καθώς δεν είναι δυνατόν να επαφιόμαστε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε εκπτώσεις και μέτρα μόνο από τους εμπόρους, όταν μάλιστα πολλά από τα μέτρα που αφορούν το “ράφι”, όπως μας επεσήμανε και η Ε.Σ.Ε., αυξάνουν τα διαχειριστικά κόστη των επιχειρήσεων, μην αφήνοντας περιθώρια για επιπλέον μειώσεις, ενώ γενικότερα θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι μείωσης για όλα τα γραφειοκρατικά κόστη που επωμίζεται το λιανεμπόριο.».

Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Σ.Ε. κος Απόστολος Πεταλάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου έχουν την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να αγωνίζονται συνεχώς με διαφάνεια, μέσα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον με προβλήματα στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα , να βρίσκουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις και επιλογές για τον καταναλωτή τόσο για την επάρκεια των προϊόντων όσο και τις ανεκτικότερες δυνατές τιμές.

Παράλληλα οφείλουν, μαζί με την Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) , να επικοινωνούν στους καταναλωτές, τη δημόσια διοίκηση αλλά και τους θεσμικούς φορείς, περιλαμβανομένων των νόμιμων πολιτικών κομμάτων, τις προσπάθειές τους αυτές και τον αντίκτυπο αυτής της προσπάθειας στα οικονομικά τους μεγέθη.»

Στη συνάντηση επίσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν το λιανεμπόριο όπως η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα super market με το πρόβλημα να είναι εντονότερο σε νησιωτικές περιοχές. Η σύνδεση των τοπικών παραγωγών – συνεταιρισμών και η πώληση των προϊόντων τους στα super markets,  είναι επίσης ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε και παρά την προσπάθεια που γίνεται, υπάρχουν προβλήματα που κρατάνε πίσω την ανάπτυξη της συνεργασίας όπως  μεταξύ άλλων η έλλειψη εκπαίδευσης, η μη σταθερή ποιότητα, οι υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα brands ιδιωτικής ή άλλης ετικέτας που έχουν αυξημένες πωλήσεις και πιο προσιτή τιμή. Επίσης έγινε μια ανοικτή συζήτηση για την επόμενη μέρα του τρόπου λειτουργίας των super market προς ένα ακόμα πιο βιώσιμο τρόπο και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο νομοθετικά όσο και λειτουργικά, καθώς τα super market υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και οι μεταβλητές που πρέπει να υπολογιστούν σε κάθε αλλαγή που αφορά την συσκευασία των προϊόντων και τις εναλλακτικές της με πιο βιώσιμες λύσεις είναι πολλές και φυσικά συνδέονται όχι μόνο με τους εθνικούς, αλλά και με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα δήλωσε: «Ο Ε.Σ.Ε. από το Μάιο του 2023 που ιδρύθηκε και έως σήμερα έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό εταίρο, πόσο μάλιστα σε μια εποχή ιδιαίτερης ακρίβειας, κλιματικής κρίσης και συνεχών αλλαγών στην ευρύτερη αγορά. Η συμβολή του κρίνεται απαραίτητη σε διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών και της βιωσιμότητας.»

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.