Η Iberdrola έκανε ένα ακόμη βήμα πριν θέσει σε πλήρη λειτουργία το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Tâmega, συνδέοντας έναν από τους δύο στροβίλους του υδροηλεκτρικού σταθμού Alto Tâmega με το πορτογαλικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το Tâmega Hydroelectric Complex αποτελείται από τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Alto Tâmega έχει

εγκατεστημένη ισχύ 160 MW, ο Σταθμός Αντληιακής Αποθήκευσης Gouvães 880 MW και ο Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός Daivões 118 MW.

Τα δύο τελευταία λειτουργούν από το 2022.

Ο Ηλεκτρικός Σταθμός Alto Tâmega βρίσκεται στους πρόποδες του φράγματος Alto Tâmega, ενός μεγάλου διπλού καμπυλωμένου φράγματος, ύψους 105 μέτρων, με 220.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος και μήκος κορώνας 335 μέτρα.

Μόλις συνδεθεί ο πρώτος στρόβιλος στο δίκτυο, θα ακολουθήσει ο δεύτερος τον Φεβρουάριο του 2024.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024, το εργοστάσιο αυτό θα είναι σε εμπορική λειτουργία και ολόκληρο το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Tâmega θα λειτουργεί με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1158 MW.

Ο διευθυντής του έργου Tâmega, Rafael Chacon Llorente, δήλωσε: «Σε ένα πλαίσιο όπου η αποθήκευση είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, τη μεγιστοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και την εγγύηση της ενσωμάτωσής της στο σύστημα, το Tâmega Hydroelectric Complex επέτρεψε στην Πορτογαλία να αυξήσει την ικανότητα υδροηλεκτρικής αποθήκευσης. κατά 33%, που αντιπροσωπεύει αύξηση άνω του 60% στον όγκο της ενέργειας που αποθηκεύεται από την άντληση το 2023 σε σύγκριση με το 2021».

Το Tâmega Hydroelectric Complex είναι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές πρωτοβουλίες στην ιστορία της Πορτογαλίας, με συνολική επένδυση άνω του 1,5 δισ. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ 1158 MW και ενεργειακό απόθεμα 40 εκατομμυρίων kWh, που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι κατά τη διάρκεια 24 ώρες στα σπίτια τους.