Η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας αυξήθηκε τον Δεκέμβριο σε υψηλό όλων των εποχών, ξεπερνώντας την επίσημη πρόβλεψη, ενώ η παραγωγή αργού πετρελαίου ήταν επίσης πάνω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Διεύθυνσης Υπεράκτιων (NOD) την Τρίτη

 Η παραγωγή φυσικού αερίου της σκανδιναβικής χώρας μειώθηκε στα μέσα του 2023 εν μέσω εκτεταμένων εργασιών επισκευής σε υπεράκτια κοιτάσματα και χερσαίους τερματικούς σταθμούς, αλλά η πρόσθετη προσπάθεια συντήρησης ενίσχυσε τελικά την ικανότητα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η παραγωγή φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στα 379 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα (mcm/ημέρα) από 365 mcm/ημέρα έναν μήνα πριν και υπερέβη την πρόβλεψη 352,1 mcm/ημέρα κατά 7,7%, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή της χώρας στον ιστότοπό της.

Τα στοιχεία δείχνουν τη μεγαλύτερη μηνιαία παραγωγή φυσικού αερίου ποτέ για τη Νορβηγία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2017 με 372,77 mcm/ημέρα.

Η Νορβηγία το 2022 ξεπέρασε τη Ρωσία ως η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης καθώς η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας την εστίαση στην ασφάλεια και την αξιοπιστία της νορβηγικής βιομηχανίας ενέργειας.

Ο διαχειριστής του συστήματος αγωγών Gassco είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε εξάγει ρεκόρ όγκου φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο, επικαλούμενος την υψηλή παραγωγή και την αυξημένη ικανότητα επεξεργασίας. Τα δεδομένα NOD περιλαμβάνουν επίσης LNG, το οποίο δεν διαχειρίζεται η Gassco.

Οι νορβηγικές εταιρείες ενέργειας θα εντείνουν τις έρευνες για φυσικό αέριο στη Θάλασσα του Μπάρεντς τα επόμενα τρία χρόνια, δήλωσαν στελέχη της βιομηχανίας στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, δείχνοντας εκ νέου ενδιαφέρον για την απομακρυσμένη περιοχή της Αρκτικής μετά τις περικοπές της Ρωσίας.

Επίσης η παραγωγή αργού πετρελαίου της Νορβηγίας αυξήθηκε σε 1,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Δεκέμβριο από 1,81 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο, πάνω από την πρόβλεψη για 1,81 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της NOD.

Ενώ η Νορβηγία υποστηρίζει τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα και τον παγκόσμιο στόχο για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, η χώρα λέει επίσης ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες.