Η καθαρή ενέργεια και το υδρογόνο θα προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της επενδυτικής τράπεζας DAI Magister. Οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα ανήλθαν συνολικά σε περίπου 3 τρισ., δολάρια το 2023, συμπεριλαμβανομένου του 50% αυτών των επενδύσεων που διοχετεύονται σε πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας.

Η Marion Jeng, συνεργάτης της DAI Magister, δήλωσε: «Η τάση των επενδύσεων σε πρωτοβουλίες καθαρής ενέργειας είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2024, ενισχύοντας περαιτέρω από την αταλάντευτη και αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ οι προηγούμενες επενδύσεις καθαρής ενέργειας επικεντρώνονταν κυρίως στην ανάπτυξη υποδομών, βλέπουμε το επόμενο κύμα να στρέφεται προς λύσεις βασισμένες σε λογισμικό που βελτιστοποιούν τα ενεργειακά συστήματα και εξορθολογίζουν τις λειτουργίες μέσω AI, Big Data και IoT. Επιπλέον, με τον πολλαπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μπορούμε να περιμένουμε συνεχές ενδιαφέρον από τους επενδυτές για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας».

Καθώς τα έργα υδρογόνου περνούν από την εξερευνητική στην αναπτυξιακή φάση, το μέγεθος των μεμονωμένων επενδύσεων θα αυξηθεί, προέβλεψε η DAI Magister.

Επίσης ο Jeng πρόσθεσε: «Συγκεκριμένες περιοχές στην Ευρώπη, όπως οι Σκανδιναβικές και η Σκωτία, θα αξιοποιήσουν τα περιφερειακά τους πλεονεκτήματα και θα επωφεληθούν από την κρατική υποστήριξη. Ενώ τα καθιερωμένα έργα φθάνουν στην ανάπτυξη και προσβλέπουν σε κλίμακα, πιο εκκολαπτόμενα έργα όπως το Waste2H2 και το Turquoise Hydrogen θα πρέπει ακόμα να αποδείξουν την τραπεζική τους ικανότητα σε πιθανούς επενδυτές για να προσελκύσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση και να πλοηγηθούν στην επόμενη φάση».