Στο Λουντ στη Νότια Σουηδία, τα πτερύγια των στροβίλων από ένα παροπλισμένο αιολικό πάρκο της Vattenfall θα γίνουν ένα πολύ ορατό μέρος της πρόσοψης ενός πολυώροφου πάρκινγκ. Όταν η εταιρεία στάθμευσης LKP της πόλης του Λουντ ανέθεσετην κατασκευή ενός κτιρίου στάθμευσης για τη νέα γειτονιά Brunnshög στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, όπου κατασκευάζεται

η European Spallation Source, ο αρχιτέκτονας Jonas Lloyd αποφάσισε να ενσωματώσει παροπλισμένες λεπίδες.

Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι κατασκευασμένα για να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και να αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες για δεκαετίες.

Είναι φτιαγμένα από υλικά όπως ίνες γυαλιού, ανθρακονήματα, εποξειδική ρητίνη, ξύλο μπάλσα, μέταλλα και διάφορα υλικά πλήρωσης που συμπιέζονται σφιχτά μεταξύ τους σε στρώσεις, καθιστώντας τις λεπίδες εξαιρετικά ανθεκτικές αλλά δύσκολες στην ανακύκλωση.

«Το να παίρνεις κάτι που είναι τέλεια λειτουργικό, αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα υλικά στον κόσμο –λίγο πολύ άφθαρτο– και απλώς να το θάβεις στο έδαφος είναι τόσο τρομερό απόβλητο», είπε ο Lloyd.

Αντίθετα, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πτερύγια τουρμπίνας από το παροπλισμένο δανικό αιολικό πάρκο Norre Okse So της Vattenfall στην πρόσοψη για να δημιουργήσει τους τοίχους κουρτινών ή μη δομικούς τοίχους, μαζί με πράσινους τοίχους από φυτά φιλικά προς τους επικονιαστές.

Η οροφή θα καλύπτεται από ηλιακούς συλλέκτες και οι μπαταρίες θα αποθηκεύουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για αυτοκίνητα που φορτίζονται συνήθως τη νύχτα.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε αυτό που ονομάζεται ορατή βιωσιμότητα.

«Ότι θα είναι κάτι που θα φωνάζει πραγματικά τη βιωσιμότητα.

"Οι άνθρωποι θα περάσουν και θα πουν, "κοίτα το, έχουν χρησιμοποιήσει πτερύγια ανεμογεννητριών στην πρόσοψη", είπε ο Lloyd.