Πώς να τους πάρεις στα σοβαρά, όταν, κατά δική τους ομολογία, η γειτονική Βουλγαρία για την οποία υπάρχει, όσο να το κάνουμε, μια κάποια “αντίληψη” -να είμαστε ειλικρινείς- που δεν την λες και κολακευτική πέτυχε εδώ και χρόνια να λήξει σε χρόνο dt το καθεστώς ανομίας στην δική της αγορά καυσίμων; Τί να σκεφτεί κανείς για τη χώρα μας όταν γνωρίζει ότι στον πρώτο μήνα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα «εισροών-εκροών» για τα βουλγαρικά πρατήρια καυσίμων, 200 από αυτά έβαλαν αμέσως λουκέτο και εδώ σου λένε ότι αναγκάζονται και κλείνουν καθόλα νόμιμα βενζινάδικα στις πόλεις μας, επειδή άνοιξε ένα πειρατικό δίπλα τους και πουλά κάτω από το κόστος διυλιστηρίου;
Ο Σύνδεσμος εταιρειών πετρελαιοειδών στη χώρα μας παραχώρησε, πρόσφατα, συνέντευξη Τύπου κατά την οποία μας ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του στο θέμα. Όσο ειλικρινές υπήρξε το προεδρείο του ΣΕΕΠΕ στις διαπιστώσεις και στις επιδιώξεις του κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, άλλο τόσο φάνηκε πόσο ατελέσφορα και αναποτελεσματικά είναι τα όσα έχει πράξει έως σήμερα για να καθαρίσει τη βρωμιά από την αγορά υγρών καυσίμων. Οι εταιρείες του κλάδου είναι, είτε το θέλουν είτε όχι, συνυπεύθυνες, για την κλοπή που συντελείται σε βάρος των καταναλωτών, με τις «ευλογίες» του ελληνικού κράτους και των υπηρεσιών του. Και μην πει κανείς ότι υπερβάλλουμε. Όταν οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ σου λένε ότι έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι Έλληνες οδηγοί αγοράζουν μέχρι και 21% μικρότερη ποσότητα καυσίμων από εκείνη που πληρώνουν στην αντλία, μόνο η λέξη «κλοπή» ταιριάζει.
Η Στήλη έχει την ακράδαντη πεποίθηση ότι δουλειά της Πολιτείας είναι να επιβάλει τους κανόνες του παιγχνιδιού στην αγορά. Και όταν η αγορά εξοκέλλει, επιβάλλεται να την επαναφέρει στην πορεία της με θεσμικά κατοχυρωμένους τρόπους. Δεν είναι δουλειά των κυβερνώντων να διαπιστώνουν. Διαπιστώσεις κάνουμε στα καφενεία!
Οφείλει η Πολιτεία, αν θέλει να την πάρουμε κάποια στιγμή στα σοβαρά, να καθαρίσει τη δυσωδία του λαθρεμπορίου καυσίμων που ανέχεται επί τόσες δεκαετίες.
Επειδή, καλά είναι τα εμπροσθοβαρή οράματα για την πράσινη και απανθρακοποιημένη οικονομία του 2050 και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά κάλλιστο να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή που θαλασσοδέρνεται στην τρικυμία της ανομίας.