Η αισιοδοξία για ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα ενίσχυσε το κλίμα στον τομέα των μετάλλων. Οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είδαν τις αγορές ενέργειας να κερδίζουν. Συγκεκριμένα, ο χαλκός κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων μηνών, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για ισχυρότερη ζήτηση στην Κίνα. Η οικοδομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς

η εποχιακή χειμερινή νηνεμία πλησιάζει στο τέλος της. Οι κινεζικές αγορές ανοίγουν και πάλι σήμερα μετά τις εβδομαδιαίες διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους. Η εντονότερη κατανάλωση θα αντιμετωπιστεί με περιορισμένες προμήθειες, μετά από μια σειρά κλεισίματος ορυχείων στα τέλη του περασμένου έτους. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη πτώση των τελών επεξεργασίας σε μεταλλουργεία στην Κίνα. Οι τιμές του νικελίου αυξήθηκαν εν μέσω της στενότητας της προσφοράς. Έξι εγκαταστάσεις νικελίου στην Αυστραλία μείωσαν τις δραστηριότητές τους ή έκλεισαν τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του νικελίου. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα η αυστραλιανή κυβέρνηση να τοποθετήσει το μέταλλο στον κατάλογο των κρίσιμων ορυκτών της, ο οποίος παρέχει χρηματοδότηση και επιχορηγήσεις.

Το αργό πετρέλαιο έκλεισε την εβδομάδα υψηλότερα, υποστηριζόμενο από την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής ομάδας, δήλωσε ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα της κατά του Ισραήλ εν μέσω αυξανόμενων επιθέσεων

μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω των υψηλών επιπέδων της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο (εκτός των προσαρμογών που προκλήθηκαν από την πανδημία) των τελευταίων οκτώ ετών. Ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να καλύψει τα περισσότερα επίπεδα διαταραχών με 6,4 εκατ. δολάρια/ημέρα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη διάθεσή του. Η αγορά υπενθύμισε επίσης τις αβέβαιες προοπτικές για τη ζήτηση, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη αναμένεται να χάσει τον βηματισμό της το 2024. Στη συνέχεια, προβλέπει ότι η αγορά θα είναι πλεονασματική όλο το έτος. Αυτό ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον ΟΠΕΚ, ο οποίος βλέπει πιο ισχυρή κατανάλωση εν μέσω των συνεχιζόμενων περιορισμών στην προσφορά για να στηρίξει τις τιμές στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου. Οι τιμές βρήκαν επίσης κάποια στήριξη από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η Ρωσία είχε σχεδόν επιτύχει τον στόχο της για εθελοντική μείωση της προσφοράς για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την υπόσχεση αυτή πέρυσι.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αποδυνάμωσης των θεμελιωδών μεγεθών. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε βουτιά στις αρχές της εβδομάδας, αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις προέβλεψαν ήπιο καιρό για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει εν μέσω υψηλών αποθεμάτων, με τους αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή να είναι γεμάτοι σε ποσοστό άνω του 66%. Οι τιμές spot LNG της Βόρειας Ασίας ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, τα στοιχεία που έδειξαν ότι η κατανάλωση υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ινδίας αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο περιόρισαν τις απώλειες.

Ο χρυσός κατέγραψε τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλειά του, καθώς οι προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed εξασθένησαν. Ο κολλώδης πληθωρισμός είναι απίθανο να αναγκάσει τη Fed να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, παρά τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία. Τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας αντιστάθηκαν στην τάση και κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω βελτιωμένων θεμελιωδών μεγεθών. Η περιορισμένη προσφορά των ορυχείων αποτελεί θέμα για την πλατίνα από το 2022 και είναι πιθανό να συνεχιστεί. Επιπλέον, οι ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων και τα υψηλότερα φορτία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, ευνοούν τη ζήτηση πλατίνας. Η αυξανόμενη οικονομία του υδρογόνου ως πηγή ζήτησης συγκεντρώνει μεγάλο ενθουσιασμό.