Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ κατέγραψαν σημαντική μείωση έως και 50% εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τη Δευτέρα

«Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν επηρεάζουν και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, προηγουμένως η Διώρυγα του Σουέζ έφερνε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα και τώρα καταγράφουμε μείωση των εσόδων κατά 40-50%», είπε ο πρόεδρος στην κεντρική ομιλία του στα εγκαίνια του EGYPES-2024 (Egypt Energy Show).

Παρά αυτές τις αποτυχίες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς εταίρους σε διάφορους τομείς.

Η Διώρυγα του Σουέζ, μια κρίσιμη θαλάσσια οδός για το παγκόσμιο εμπόριο, συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Αιγύπτου και στα συναλλαγματικά της αποθέματα. Πέρυσι, τα έσοδα από το κανάλι ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την οικονομία της χώρας.

Η μείωση των εσόδων έρχεται στον απόηχο των εντάσεων μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ (οι Χούτι) έχει απειλήσει με στοχευμένα χτυπήματα σε ισραηλινά εδάφη και έχει εμποδίσει τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα και τα στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, ως απάντηση στις ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα

Έκτοτε, οι Χούτι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε πολλά εμπορικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, κλιμακώνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Μια πρόσφατη επίθεση από αντάρτες Χούτι είχε στόχο το βρετανικό σκάφος Rubymar, στον Κόλπο του Άντεν, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο πλοίο, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί.