Η Πολύπλοκη Πραγματικότητα της Εξάρτησης της Δύσης Από την Κίνα σε Κρίσιμα Ορυκτά

Η Πολύπλοκη Πραγματικότητα της Εξάρτησης της Δύσης Από την Κίνα σε Κρίσιμα Ορυκτά
του Νικόλαου Χαβούτη
Δευ, 19 Φεβρουαρίου 2024 - 17:16

Ο περίπλοκος χορός μεταξύ της πολιτικής και της παγκόσμιας οικονομίας γινεται εξαιρετικά ορατός όταν εισερχόμαστε στον χώρο των κρίσιμων ορυκτών που επηρεάζουν την παραγωγή με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους υποδομών και  υψηλής τεχνολογίας. Ιστορικά, η σημασια των κρίσιμων ορυκτών εχει αναδυθεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν, πλην όμως, ο κατάλογος των 

στοιχείων αυτών εχει διευρυνθεί σημαντικά στις ημέρες μας. Για τις ανάγκες αυτού το άρθρου συνδυάζουμε στοιχεία από τον Αμερικανικό Energy Act του 2020, όπου αντλούμε στοιχεία για το ποια ορυκτά θεωρούνται κρίσιμα για τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την έκδοση του Ιανουάριου 2023 του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), που μας δίνει μέσους όρους στοιχείων εισαγωγών για την τετραετία 2018 έως και 2021.

Όπως θα διαπιστώσουμε από την εξελισσόμενη αφήγηση οι Ηνωμένες Πολιτείες εχουν εμπλακεί σε ένα περίπλοκο δίκτυο εξάρτησης για την ικανοποίηση των αναγκών τους σε κρίσιμα ορυκτά από την Κίνα, που εμφανίζεται ως ο κύριος προμηθευτής κάλυψης σημαντικότατης μερίδας της αλυσίδας των αναγκών της χώρας.

Η Εξέλιξη του Καταλόγου των Κρίσιμων Ορυκτών

Η διεύρυνση του καταλόγου των κρίσιμων ορυκτών αντικατοπτρίζει την εξέλιξη αλλα και την πολυπλοκότητα των σύγχρονων οικονομιών, και αναδεικνύει τις αναδυόμενες ανησυχίες για την κρατική αλλα και παγκόσμια ασφάλεια.  Οι κλάδοι που κρίνονται ως ουσιαστικοί για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, μπορούν να καταστούν ευάλωτοι σε διακοπές που αφορούν στην τροφοδοσία τους με πρώτες ύλες.  Αυτή η οπτική μας κατευθύνει σε  μια βαθύτερη εξέταση της δυναμικής ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Ρόλος της Κίνας ως Κυρίαρχης Παραγωγού

Το Ερευνητικό Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ζωγραφίζει ένα μάλλον έντονο πορτρέτο της σημαντικότητας της Κίνας ως ηγέτη της τροφοδοτικής αλυσίδας των ΗΠΑ με κρίσιμα ορυκτά, δεδομένου ότι προμηθεύει σημαντικά ποσοστά για τα 30 από τα 50 κρίσιμα στοιχεία που εμπεριέχει ο Αμερικάνος κατάλογος.

Αυτή η διάσταση, όχι μόνο υπογραμμίζει την παγκόσμια σημασία της Κίνας στην παραγωγή ορυκτών, αλλά αποκαλύπτει και τις δομικές ευπάθειες που υφίστανται οι αμερικάνικες αλυσίδες προμήθειας.

Η ανάλυση των δεδομένων του USGS αποκαλύπτει το βάθος της επίδρασης της Κίνας στις εισαγωγές των ΗΠΑ για δέκα κρίσιμα ορυκτά, από το ιτριο μέχρι το τουγκστένιο. Όπως καταδεικνύει και ο πίνακας που μας συνοδεύει, αυτή η επίδραση εκτείνεται σε βιομηχανίες που είναι υψίστης σημασίας για την τεχνολογική πρόοδο, την οικονομική ανθεκτικότητα αλλα και την αμυντική επάρκεια των ΗΠΑ, που μεσω των εμπορικών και αμυντικών συμφωνιών της Δύσης, αποκτούν παγκόσμιες διαστάσεις.


Εμβύθιση σε ειδικές κατηγοριες Κρίσιμων Ορυκτών

Ιτριο – Στρατηγική παραγωγή:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται σχεδόν καθ’ ολοκληρία στις εισαγωγές ιτρίου. Το εντυπωσιακό ποσοστό μεριδίου των εισαγωγών που κατέχει η Κίνα, αγγίζει κατά μέσο όρο το 94% από το 2018 έως το 2021, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα των Αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα. Η σημασία όμως αυτού του πολύτιμου μετάλλου πολλαπλασιάζεται εάν αναλογιστεί κάνεις ότι αποτελεί βασικό συστατικό για κράματα, φίλτρα ραντάρ και την παραγωγή πλαστικού αιθυλενίου. Η εξάρτηση από αυτόν τον πόρο υπογραμμίζει την ανάγκη για πολιτικές που προωθούν τη βιωσιμότητα και τη διαφοροποίηση των πηγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην προμήθεια αυτού του στρατηγικού υλικού.

Σπάνιες Γαίες - Τεχνολογική Ραχοκοκαλιά:

Οι σπάνιες γαίες είναι μια συλλογή μετάλλων με αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, τα οποία βρίσκονται σε πολύ περιορισμένες περιοχές παγκοσμίως. Αυτά τα μέταλλα ενδεικτικά περιλαμβάνουν το Νεοδύμιο, Πρασεοδύμιο, Σαμάριο, Δυσπρόσιο, Τέρβιο, Λανθάνιο, Λουτέτιο, Κέριο, Ευρώπιο, Γαδολίνιο, Χόλμιο, Σκάνδιο, Θούλιο, Υτέρβιο, Προμέθιο και Έρβιο. Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Κίνα, ενώ μικρότερα κοιτάσματα υπάρχουν στην Νότια Αμερική, Αυστραλία, Αφρική.

Καταγράφοντας το 74% των εισαγωγών σπανίων στοιχείων από τις ΗΠΑ (11.940 τόνοι) εδραιώνεται ο έλεγχος της Κίνας σε στοιχεία ζωτικής σημασίας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή  smartphones, ταμπλετς, καμερών, μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκίνητων, αμυντικών συστημάτων και πυραυλικών συστοιχιών, δημιουργώντας τη βάση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Βισμούθιο, Αντιμόνιο, Άρσενιο, Γερμάνιο, Γάλλιο, Βαρίτης, Γραφίτης, Τουγκστένιο - Κορμοί της Βιομηχανίας:

Ο ρόλος της Κίνας ως σημαντικού προμηθευτή για αυτά τα κρίσιμα ορυκτά, απαραίτητα για τη μεταλλουργία, τις μπαταρίες, τους ημιαγωγούς, τις οπτικές ίνες και την παραγωγή υδρογονανθράκων, την καθιστά αναπόσπαστο παίκτη στο διαμορφούμενο παγκόσμιο προμηθευτικό δίκτυο.

Προσφάτως ανακαλυφθήκαν κοιτάσματα άνω του ενός δισεκατομμυρίου τόνων με υψηλή περιεκτικότητα στα μισά από το παραπάνω κρίσιμα ορυκτά στην Τουρκία και στην Σουηδία .

Παγκόσμιες Επιπτώσεις

Η υπεροχή της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο καθορίζει τη ροή των παγκόσμιων πόρων και της δίνει την δυνατότητα να ασκεί οικονομική επιρροή. Ενώ συχνά επικεντρωνόμαστε στην αμερικανική οικονομία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 98% της ζήτησης κρίσιμων μετάλλων στην Ευρώπη καλύπτεται από την Κίνα.

Κατά συνέπεια, η διεθνής διπλωματία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το επίπεδο εξάρτησης της Δύσης από την Κίνα, καθώς απρόβλεπτα γεγονότα, γεωπολιτικές τάσεις ή οικονομικές στρατηγικές μπορούν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε παραγωγικό αδιέξοδο.

Διασταύρωση της Τεχνολογίας και της Εθνικής Ασφάλειας

Η αμοιβαία αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και της εθνικής ασφάλειας ενισχύεται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση της καινοτομίας και την προστασία των ζωτικών τους συμφερόντων. Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και η προώθηση της υπεύθυνης εξόρυξης αποτελούν ζωτικά βήματα για τη διασφάλιση μιας επαρκούς και ανθεκτικής τεχνολογικής μελλοντικότητας.

Περιβαλλοντικές και Ηθικές Επισκέψεις

Εκτός από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, οι περιβαλλοντικές και ηθικές πτυχές της εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών απαιτούν προσοχή. Οι συλλογικές προσπάθειες για τη διατήρηση παγκόσμιων προτύπων υπεύθυνης εξόρυξης είναι απαραίτητες, εξασφαλίζοντας ότι η εξόρυξη πόρων συμβαδίζει με τη προστασία του περιβάλλοντος, την βιωσιμότητα και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμπεράσματα

Η υπεροχή της Κίνας στις εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών αποτυπώνει έναν καμβά γεωπολιτικών λεπτομερειών, οικονομικών εξαρτήσεων και ηθικών ανησυχιών. Με την υπεροχή της Κίνας να αποτελεί μια πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική στρατηγική. Η περαιτέρω όξυνση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας πρέπει να αποφευχθούν, καθώς μπορεί να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η Δύση πρέπει να ακολουθήσει μια δομημένη πολιτική που περιλαμβάνει την ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και την προώθηση υπεύθυνης εξόρυξης για να εξασφαλιστεί μια ανθεκτική τεχνολογική και αμυντική μελλοντικότητα.