Δυσκολίες στην Προμήθεια Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Δυσκολίες παρουσιάζει το εγχείρημα διαφοροποιήσεως των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ελλάδος, καθώς η Ρωσία διεκδικεί μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων του Αζερμπαϊτζάν.
energia.gr
Πεμ, 11 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:22

Δυσκολίες παρουσιάζει το εγχείρημα διαφοροποιήσεως των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της Ελλάδος, καθώς η Ρωσία διεκδικεί μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων του Αζερμπαϊτζάν.

Χθες ο υπουργός Αναπτύξεως κ. Χρ. Φώλιας ευρέθη στο Μπακού και είχε συνομιλίες με τον Αζέρο υπουργό Ενέργειας κ. Νατίκ Αλίεφ για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδος με το Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Φώλιας εκφώνησε ομιλία σε Διεθνές Συνέδριο και στο περιθώριο των εργασιών συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας κ. Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αναπτύξεως εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος να προμηθευθή απευθείας από το Αζερμπαϊτζάν πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου 1 δις. κυβικών μέτρων, οι οποίες θα διέρχονται από τα εδάφη της Τουρκίας. Ακόμη, εξέτασε με τους ομολόγους του τις λεπτομέρειες της τετραμερούς συμφωνίας φυσικού αερίου που θα συνομολογήσουν η Ελλάς, η Ιταλία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και η οποία θα δρομολογήση την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες που ο Έλληνας υπουργός Αναπτύξεως επισκέπτεται την ασιατική χώρα. Η δε παρουσία του συμπίπτει με την κορύφωση της ενεργειακής αντιπαραθέσεως Ρωσίας – ΗΠΑ για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που διέρχονται από τον Καύκασο.

Ειδικώτερα, το μονοπώλιο των αζέρικων κοιτασμάτων διεκδικεί η ρωσική Gazprom, η οποία πραγματοποίησε χθες εμπορική πρόταση για αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η ρωσική εταιρεία επιδιώκει να δεσμεύση το κοίτασμα Σάχ Ντενίζ, από το οποίο παρήχθησαν το 2007 περίπου 10 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίο και να εισάγη τις ποσότητες αυτές, μέσω υφιστάμενου αγωγού που ευρίσκεται στην Κασπία και συνδέει την Ρωσία με το Αζερμπαϊτζάν.

 Στην περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν δεχθή την πρόταση της Gazprom, η διαφοροποίησις των πηγών τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και η αποδέσμευσις από την Ρωσία θα καταστή δύσκολη. Χθες στελέχη της Gazprom εκτίμησαν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ευρώπη θα προσεγγίσουν στα τέλη του έτους τα 500 δολλάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, σημειώνοντας αύξηση 100%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.