κατευθύνονται κυρίως σε υποδομές και βιομηχανία σε όλη την ΕΕ, με την μερίδα του λέοντος να αντιστοιχεί σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ και υδρογόνου, δεν υπάρχει ούτε μια χρηματοδότηση για ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες πυρηνικής ενέργειας. Ο χρόνος για χρηματοδοτήσεις της ΕΙΒ στα πυρηνικά σταμάτησε το 1987 παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πυρηνική ενέργεια έχει και επίσημα πλέον, μέσω της ένταξης της τον Ιούλιο του 2022 (εδώ) στο περίφημο ενεργειακό index της ΕΕ, το energy taxonomy, αναγνωριστεί ως καθαρή κορφή ενέργειας που έχει ανάγκη να αναπτύξει η Ευρώπη.
Η Καλβίνο, σε πρόσφατη συνέντευξη της στους Financial Times, επικαλείται την σημαντική πρόοδο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη νέου τύπου πυρηνικών μονάδων, των γνωστών μικρών αρθρωτών μονάδων, (Small Modular Reactors- SMR’s) και πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να μείνει πίσω σε αυτή την νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Σήμερα οι αντιδραστήρες SMR έχουν αναπτυχθεί και ήδη λειτουργούν οι πρώτες μονάδες σε Ρωσία και Κίνα, ενώ εταιρείες στις ΗΠΑ και Ευρώπη προσπαθούν να κατασκευάσουν και αυτές νέες μονάδες βάσει δικών τους προδιαγραφών (εδώ) Η κυβέρνηση της Γαλλίας, μέσω δήλωσης εκπροσώπου της, χαιρετίζει την απόφαση της ΕΙΒ να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων της στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας.
Όπως παρατηρούν υψηλά ιστάμενοι παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας η σαφώς διαφοροποιημένη επενδυτική γραμμή που χαράσσει η νέα πρόεδρος της ΕΙΒ, σε αντιδιαστολή με την σχεδόν μονοδιάστατη του Γερμανού προκατόχου της, του κ. Werner Hoyer, έρχεται την κατάλληλη στιγμή που παρατηρείται μια « πυρηνική αναγέννηση» στην Ευρώπη, με υπό κατασκευή μονάδες σε Γαλλία, Φινλανδία, Ουγγαρία και σύντομα σε Ρουμανία ενώ και στην Βρετανία, παρά τα οποία προβλήματα, παρατηρείται σημαντική πρόοδος με την κατασκευή και ένταξη νέων πυρηνικών μονάδων (εδώ).
«Μένει να αποδειχθεί εάν η κα Καλβίνο είναι διατιθέμενη να σπάσει αυγά και να προχωρήσει στην χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου (εξορύξεις, αγωγοί, δίκτυα) αφού και το φυσικό αέριο έχει ενταχθεί πλέον στο ευρωπαϊκό taxonomy”, συμπληρώνουν με νόημα οι ανωτέρω παράγοντες