χάνουν κατά μέσο όρο 8% περισσότερο από το εισόδημά τους κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα και 3% περισσότερο κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, σε σύγκριση με τα νοικοκυριά με επικεφαλής άνδρες.
Αυτή η ανισότητα μεταφράζεται σε μια κατά κεφαλήν μείωση 83 δολαρίων λόγω καύσωνα και 35 δολαρίων λόγω πλημμυρών - που ανέρχεται σε ένα ετήσιο σύνολο 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα στις φτωχές χώρες, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ στην έκθεση.
"Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές υφιστάμενες διαφορές στη γεωργική παραγωγικότητα και τους μισθούς μεταξύ γυναικών και ανδρών, η μελέτη υποδηλώνει ότι αν δεν αντιμετωπιστούν, η κλιματική αλλαγή θα διευρύνει σημαντικά αυτές τις διαφορές τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο FAO.
Ο FAO, με έδρα τη Ρώμη, κατέληξε στα στατιστικά στοιχεία ερευνώντας 100.000 αγροτικά νοικοκυριά σε 24 χώρες φτωχού και μεσαίου εισοδήματος σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, ο οργανισμός ενσωμάτωσε τα δεδομένα αυτά με δεδομένα βροχόπτωσης και θερμοκρασίας 70 ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση σημείωσε ότι λίγα κυβερνητικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση στρατηγικών προσαρμογής λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά τρωτά σημεία των γυναικών και των νέων της υπαίθρου.
Μόνο το 6% των περισσότερων από 4.000 προτάσεων που περιέχονται στα εθνικά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρεται στις γυναίκες.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι σε πολλές φτωχές χώρες, οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά την ικανότητά τους να έχουν δικαιώματα στη γη ή να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την εργασία τους. Όταν στη συνέχεια προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα των κλιματικών κρίσεων που μειώνουν την παραγωγικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και του ζωικού κεφαλαίου, αντιμετωπίζουν επίσης διακρίσεις στην πρόσβαση σε πληροφορίες, χρηματοδότηση και τεχνολογία.
Η έκθεση ζητούσε στοχευμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων τρωτών σημείων των αγροτικών νοικοκυριών με επικεφαλής γυναίκες.
''Οι κοινωνικές διαφορές με βάση την τοποθεσία, τον πλούτο, το φύλο και την ηλικία έχουν ισχυρό, αλλά ελάχιστα κατανοητό αντίκτυπο στην ευπάθεια των αγροτικών πληθυσμών στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης'', δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO, Qu Dongyu.
''Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να αφιερωθούν σημαντικά περισσότεροι οικονομικοί πόροι και πολιτική προσοχή σε θέματα συμμετοχικότητας και ανθεκτικότητας στις παγκόσμιες και εθνικές δράσεις για το κλίμα'', δήλωσε.