Αυτό θα μετατρέψει αυτό το μοναδικό βιότοπο που αποτελεί τόπο εύρεσης τροφής, ξεκούρασης, ασφάλειας και αναπαραγωγής πολλών ειδών (πολικές αρκούδες, φώκιες, θαλάσσιοι λέοντες κ.α.) από μια «λευκή Αρκτική» σε μια «μπλε Αρκτική» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είπαν οι ερευνητές. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το χρονικό σημείο που θα μπορεί να δούμε καλοκαίρι χωρίς θαλάσσιους πάγους στην Αρκτική είναι εντός της προσεχούς δεκαετίας.
Οι συγγραφείς είπαν ότι στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να είναι η Αρκτική πρακτικά μια ανοιχτή θάλασσα από τον Μάιο ως και τον Σεπτέμβρη από το 2035 και να διαρκέσει περίπου μια τριακονταετία ανάλογα από το πόσο γρήγορα ο κόσμος θα μειώνει την χρήση των ορυκτών καυσίμων. Η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει και πιθανότητα για συνθήκες χωρίς θαλάσσιο πάγο μεταξύ Μαΐου και Ιανουαρίου σε σενάριο υψηλών εκπομπών ρύπων και Αυγούστου έως Οκτωβρίου σε σενάριο χαμηλών εκπομπών ρύπων.
«Ακόμα κι αν οι συνθήκες χωρίς πάγο είναι αναπόφευκτες, πρέπει να διατηρήσουμε τις εκπομπές μας όσο το δυνατόν χαμηλότερες για να αποφύγουμε τις παρατεταμένες συνθήκες χωρίς πάγο. Υπάρχει, ωστόσο, δυνατότητα να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Σε αντίθεση με το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία που χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθεί ακόμα κι αν λιώσουν όλοι οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής αν μπορέσουμε στη συνέχεια να βρούμε τρόπο να αφαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να αντιστρέψουμε την υπερθέρμανση ο θαλάσσιος πάγος θα έχει επιστρέψει μέσα σε μια δεκαετία. Αυτό θα μετατρέψει την Αρκτική σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, από μια λευκή καλοκαιρινή Αρκτική σε μια μπλε Αρκτική» αναφέρει η Αλεξάντρα Γιάν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ατμοσφαιρικών και ωκεανικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Δεν είναι μόνο η άγρια ζωή της Αρκτικής που θα υποφέρει καθώς ο βιότοπος των ζώων λιώνει αφού θα προκληθούν διαφόρων ειδών καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα σε παράκτιες περιοχές όπου ζει μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
(από naftemporiki.gr)