Κοινή Εκδήλωση ΙΕΝΕ-ROEC στο Βουκουρέστι: Πώς Διαμορφώνονται οι Πολιτικές Απανθρακοποίησης στη ΝΑ Ευρώπη Υπό το Πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής και του Πολέμου στην Ουκρανία

Κοινή Εκδήλωση ΙΕΝΕ-ROEC στο Βουκουρέστι: Πώς Διαμορφώνονται οι Πολιτικές Απανθρακοποίησης στη ΝΑ Ευρώπη Υπό το Πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής και του Πολέμου στην Ουκρανία
energia.gr
Τετ, 13 Μαρτίου 2024 - 17:06

Στις πολιτικές απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη, υπό το πρίσμα τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και του σκηνικού που διαμορφώνεται μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, το ΙΕΝΕ και το Romania Energy Center (ROEC). Η κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ – ROEC, με τίτλο “Decarbonization Policies in South East Europe- Between Climate Change and War”, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι

(οδός Vasile Lascar 31 – αμφιθέατρο “Nicolae Titulescu”), με μεγάλη συμμετοχή μελών του επιχειρηματικού, ενεργειακού κλπ. κόσμου της Ρουμανίας και ευρύτερα των χωρών της περιοχής. Επίσης, σημαντικός ήταν και ο αριθμός όσων την παρακολούθησαν μέσω livestreaming.

Στην ημερίδα αναλύθηκαν οι τρέχουσες τάσεις στις πολιτικές απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και το πώς αυτές εφαρμόζονται σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, με έμφαση στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν οι συνεχιζόμενες αλλαγές στην αγορά και την πολιτική στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις εχθροπραξίες που ακολούθησαν. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε ο αντίκτυπος των μέτρων πολιτικής που ελήφθησαν στο πλαίσιο του REPowerEU της ΕΕ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου.

Αναλυτικότερα, οι ομιλητές ανέλυσαν τις πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην προώθηση των ΑΠΕ και την εισαγωγή του υδρογόνου, ενώ εκτενείς ήταν οι αναφορές στα τρέχοντα σχέδια επέκτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά και της προώθησης των “καθαρών” καυσίμων στον τομέα των μεταφορών. Παράλληλα, τονίστηκε ο ρόλος του φυσικού αερίου στην ενεργειακή ασφάλειας, καθώς και ο ρόλος του ως στοιχείου ευέλικτου βασικού φορτίου. Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία της πρόσφατης προόδου στις υποδομές φυσικού αερίου αλλά και της τόσο αναγκαίας επέκτασης και αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Τους συμμετέχοντες στην κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ-ROEC καλωσόρισαν, με σύντομες ομιλίες τους, η κ. Eugenia Gusilov, Διευθύντρια του Romania Energy Center (ROEC), ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κ. Κωστής Σταμπολής, καθώς και η κ. Mara Roman, εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρουμανία.

Στο πρώτο panel της ημερίδας, με συντονιστή τον κ. Χρήστο Δήμα, Αντιπρόεδρο του ΙΕΝΕ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής & Ενέργειας του Ινστιτούτου, οι ομιλητές επιχείρησαν να αναλύσουν το γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων, και, μάλιστα, όπως αυτό διαμορφώθηκε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις εχθροπραξίες που ακολούθησαν. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογήθηκαν οι τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ, με έμφαση στον αντίκτυπο των μέτρων πολιτικής που ελήφθησαν στο πλαίσιο του REPowerEU της ΕΕ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι πιο πρόσφατες περιφερειακές αλλά και παγκόσμιες τάσεις στην απανθρακοποίηση και την πράσινη μετάβαση γενικότερα, καθώς και στην εν εξελίξει πυρηνική “αναγέννηση”. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής περιέγραψε τις πολιτικές απανθρακοποίησης στη ΝΑ Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ ο κ. Teodor Chirica εκ μέρους της Romatom, του φορέα που εκπροσωπεί τον ρουμανικό κλάδο πυρηνικής ενέργειας, αλλά και Πρόεδρος ΔΣ της ημικρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας στη Ρουμανία, Nuclearelectrica, ανέλυσε τις αποφάσεις της πρόσφατης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP 28) και τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας υπό το πρίσμα τους. Στη συνέχεια, η κ. Ramona Moldovan, εκ μέρους του ρουμανικού Υπουργείου Ενέργειας, ανέλυσε συνοπτικά τα νέα έργα ΑΠΕ στη χώρα, ενώ ο κ. Marius Lungu (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) σκιαγράφησε το πλαίσιο και της προοπτικές της ευρωπαϊκής στρατηγικής του REPowerEU. Επίσης, εκ μέρους της ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή, ο κ. Γιάννης Ταμαρέσης, ανέλυσε τα έργα του Ομίλου στη Ρουμανία και τη ΝΑ Ευρώπη, γενικότερα. Τέλος, βαρυσήμαντη παρέμβαση έκανε η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία κ. Λιλή Ευαγγελία Γραμματίκα, στο πλαίσιο της οποίας τόνισε τον θετικό ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Το επόμενο πάνελ ήταν αφιερωμένο στις νέες εξελίξεις και τις πολιτικές αιχμής όσον αφορά τις ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση, με συντονίστρια την Διευθύντρια του ROEC, κ. Eugenia Gusilov, η οποία, παράλληλα, ανέλυσε τις νέες πολιτικές της ΕΕ στους παραπάνω τομείς. Στη συνέχεια, ο κ. Νίκος Σοφιανός, Ενεργειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος Επιτροπής ΑΠΕ και Μέλος ΔΕ του ΙΕΝΕ, περιέγραψε τις τάσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ, εκ μέρους του Ομίλου υπηρεσιών κοινής ωφελείας, Horvath, κ. Zsuzsa Bereschi, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της εισαγωγής υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα σε επίπεδο ΕΕ αλλά και ειδικότερα στη ΝΑ Ευρώπη. Ο κ. Bogdan Termegan αναφέρθηκε στον πρώτο μικρό αρθρωτό αντιδραστήρα (SMR), που αναπτύσσει η RoPower Nuclear στη Ρουμανία, ενώ ο κ. Raul Cazan, Πρόεδρος του 2Celsius, αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τη ρύθμιση των εκπομπών μεθανίου στην ΕΕ.

Το τελευταίο πάνελ της ημερίδας για την απανθρακοποίηση στην ΝΑ Ευρώπη επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν πιο μακροχρόνιες ενεργειακές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Συντονιστές ήταν η κ. Daniela Staicu (Bucharest University of Economic Studies) και ο κ. Γιώργος Σάτλας (IGB), ο οποίος, μάλιστα, ανέλυσε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου. Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κ. Otilia Nutu (Expert Forum), ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, περιέγραψε διεξοδικά τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της ενεργειακής αποδοτικότητας και της συμπαραγωγής στην ΝΑ Ευρώπη. Τέλος, στις προοπτικές της γεωθερμίας αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Ντόβελος, εκ μέρους της Asprofos Engineering.

Η κοινή εκδήλωση ΙΕΝΕ – ROEC, με τίτλο “Decarbonization Policies in South East Europe- Between Climate Change and War”, ολοκληρώθηκε με τη διατύπωση συμπερασμάτων από την πλευρά των διοργανωτών.

Χορηγός της ημερίδας ήταν η ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., ο κορυφαίος Όμιλος στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα (www.terna-energy.gr), ενώ Υποστηρικτής η μελετητική εταιρεία Asprofos, μέλος του Ομίλου HelleniQ Energy.