«Οι πόλεις χρειάζονται περισσότερο πράσινο και για να το αποκτήσουν απαιτείται μικρότερη κάλυψη των κτιρίων και μεγαλύτερα ύψη. Έχουμε φτιάξει τσιμεντουπόλεις. Έρχεται κατακόρυφη άνοδος της θερμοκρασίας και συχνότεροι καύσωνες. Αν δεν αλλάξουμε τις πόλεις θα γίνουμε Αριζόνα και θα ζούμε κλεισμένοι στα σπίτια μας σαν τα ποντίκια», αναφέρει με έμφαση ο κ. Σκυλακάκης.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπάρχουν σκέψεις για την προώθηση ρυθμίσεων που θα δίνουν κίνητρα ώστε να αποσύρονται παλιές πολυκατοικίες σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως είναι π.χ. η Κυψέλη, και στη θέση τους να χτίζονται υψηλότερα κτίρια με μικρότερη κάλυψη, αφήνοντας ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες και δημιουργώντας μικρές οάσεις στον αστικό ιστό. Το ίδιο μπορεί να προταθεί και για την πολεοδόμηση νέων περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση, το Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο πρόσφατες αποφάσεις του στις 6 Μαρτίου που έκριναν τα μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ 4067/2012), επισημαίνει προς την Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου στην οποία παρέπεμψε την υπόθεση, αντισυνταγματικότητα στις συγκεκριμένες διατάξεις. Οπότε η τελική εικόνα για τα ύψη των κτιρίων, μέχρι να εκδικαστεί εκ νέου το ζήτημα από την Ολομέλεια, αναμένεται να ξεκαθαρίσει πιθανώς το 2025.
Σε δεύτερο χρόνο οι ρυθμίσεις Κατηγορία 5 και οικιστικές πυκνώσεις
Πάντως, σχετικά με παλιές …εκκρεμότητες που αφορούν την τύχη των αυθαιρέτων της λεγόμενης «Κατηγορίας 5» (περιλαμβάνει κτίρια με σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις ή και εξ΄ ολοκλήρου αυθαίρετα) αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή των «χωριών αυθαιρέτων» εντός δασών και δασικών εκτάσεων, ο κ. Σκυλακάκης τονίζει ότι θα εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο.
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Αυτές οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα κατεδαφίζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα το σύνολο των νέων χωρίς άδεια αυθαιρέτων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Πρωτόκολλα κατεδάφισης που θα έχουν εκδοθεί έως την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων θα εκτελούνται με βάση τη χρονική σειρά εγκατάστασης της αυθαιρεσίας, έως και τις 31-12-2024.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «καταρχάς θα πρέπει να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και αφού αρχίσει να εμπεδώνεται ότι, “ό,τι νέο αυθαίρετο κτίζεται, ανυπερθέτως κατεδαφίζεται”, τότε θα εξετάσουμε το τί θα κάνουμε με την «Κατηγορία 5» και τις οικιστικές πυκνώσεις».
Οι πιέσεις
Είναι αξιοσημείωτο ότι έως το φθινόπωρο του 2020 οπότε σταμάτησε η νομιμοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων είχαν δηλωθεί στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος 552.293 αυθαίρετα που ανήκουν στην «Κατηγορία 5», ενώ άγνωστο παραμένει πόσα άλλα κτίρια με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχουν δηλωθεί. Μεγάλες πιέσεις για την τακτοποίησή τους δέχεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τόσο από πολίτες, αλλά και από πολλούς δήμους της χώρας, οι οποίοι διαθέτουν πολλά κτίρια που ανήκουν στην «Κατηγορία 5» (σχολεία, δημοτικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.) με συνέπεια να μην μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα προγράμματα (π.χ. εξοικονόμησης ενέργειας ή αναβάθμισης) του ΕΣΠΑ ή του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ υπάρχει δυσκαμψία και στην αξιοποίησή τους.
Οικιστικές πυκνώσεις
Όσον αφορά στις οικιστικές πυκνώσεις, όπως είχε αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης στις 27 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, προτού αποφασιστεί το μέλλον των οικιστικών πυκνώσεων βάσει μιας νέας πολιτικής που θα προωθηθεί, θα πρέπει «να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη περισσότερων δασών υπό καθεστώς διαχείρισης ώστε να πειστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ότι υπάρχει σοβαρή αλλαγή της δασικής πολιτικής καθώς και στην ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων δασών ώστε να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο εθελοντικό σύστημα εμπορίας ρύπων».