Capital Product Partners: Η Πώληση 7 Πλοίων Κοντέινερ Δείχνει Στροφή στην Μεταφορά LNG

Capital Product Partners: Η Πώληση 7 Πλοίων  Κοντέινερ Δείχνει Στροφή στην Μεταφορά LNG
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 22 Μαρτίου 2024 - 08:36

Η Capital Product Partners L.P. ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη 21 Μαρτίου, ότι υπέγραψε συμφωνία που αφορά στην πώληση τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10.000 Teu  ( 1 TEU αντιστοιχεί σε ένα εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδών, δηλαδή βάρους 28 τόνων, με εμβαδόν 40 m3).  

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας, που ναυπηγήθηκαν το 2011 στις εγκαταστάσεις της Samsung Heavy Industries, της Ν. Κορέας και φέρουν τις ονομασίες, M/V Athos, M/V Aristomenis και M/V Athenian, πρόκειται να παραδοθούν στον αγοραστή τον ερχόμενο μήνα, Απρίλιο.  

Η πώληση των container ships της Capital Product Partners εντάσσεται στη στρατηγική στροφή της εταιρείας σε πλοία μεταφοράς υγροποιημέου φυσικού αερίου. Προς το σκοπό αυτό, στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, ως μέρος της εξαγοράς 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς LNG, αντί του ποσού των 3,1 δισεκ. δολαρίων, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία των πλοίων της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. 

Με την πρόσφατη πώληση του container ship, M/V Akadimos, βάρους φορτίου 115.534 DWT και χωρητικότητας 9.300 TEU, τύπου Eco-Flex, κατασκευής 2015, το οποίο παραδόθηκε στους νέους ιδιοκτήτες του στις 8 Μαρτίου 2024, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και συμφώνησε στην μεταβίβαση άλλων δύο πλοίων τύπουν Panamax καθώς και τριών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τύπου Neo-Panamax.  

Τα συνολικά αναμενόμενα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση των επτά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας συμφερόντων Μαρινάκη, εκτιμώνται σε περίπου 272,5 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων, μετά την αποπληρωμή του ανεξόφλητου χρέους, θα μειωθούν σε περίπου 182,5 εκατομμύρια δολάρια.  

Η Capital Product Partners L.P. που είναι εισηγμένη στον NASDAQ, με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ, είναι διεθνής ναυτιλιακή εταιρεία διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων. Η CPLP έχει σήμερα στην ιδιοκτησία της 22 πλοία υψηλών προδιαγραφών, συμπεριλαμβανομένων εννέα πλοίων LNG/C τελευταίας γενιάς, 11 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Neo-Panamax και δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Panamax. Επίσης, η CPLP έχει συμφωνήσει να αποκτήσει εννέα επιπλέον πλοία LNG/C τελευταίας γενιάς που θα παραδοθούν μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2024 και του πρώτου τριμήνου του 2027.