Μετέχουν στη διάσκεψη αντιπροσωπείες των Αμερικανικών και Κινεζικών εταιριών που κατασκευάζουν πυρηνοηλεκτρικά εργοστάσια. Επικεφαλής της Ευρώπης στον τομέα αυτόν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που διατηρεί την μεγαλυτέρα εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη - υποθήκη του στρατηγού Σάρλ ντε Γκώλλ.
Η συνάντηση είναι χρήσιμη όχι μόνο για την Ευρώπη που πάσχει από ενεργειακή ένδεια αλλά και για την Ελλάδα, όπου το 26% των συνολικών εισαγωγών της είναι πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τρίτες χώρες. Ενώ το 76% της ενέργειας που καταναλώνει αποτελείται από εισαγώμενο ( 100%) πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Χωρίς να εγκαταλείψει η χώρα την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ και στο έδαφος, η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας είναι απαραίτητη για την παραγωγή ηλεκτρισμού από σχάση πυρήνων εμπλουτισμένου ουρανίου, για λόγους οικονομικούς και Εθνικής Αμύνης.
Η Τουρκία κατασκευάζει στο Ακουγιού απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο ηλεκτροπυρηνικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 4800 MW με Ρωσική χρηματοδότηση,τεχνολογία και διεύθυνση. Με την πρώτη μονάδα (1200 MW) να ευρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία. Μόλις όλες οι μοναδες του εν λόγω σταθμού θα είναι έτοιμες ( 2027), ο Ερντογάν θα απολύσει τους Ρώσσους και θ’αρχίσει να παράγει πλουτώνιο, κατάλληλο για πυρηνικά όπλα. Τι θα επακολουθήσει είναι γνωστό: εκβιασμοί και απειλές για το Αιγαίον μέχρι Καφηρέως.
Η στιγμή είναι κατάλληλη τ ώ ρ α. Χρήματα υπάρχουν (4,5 δις. ευρώ έδωσε η ΕΕ στην Ουκρανία εχθές), οι παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μηδενικές και χρειάζονται ενίσχυση, ο Μακρόν είναι «φίλος» του Κυριάκου κι είναι αναγκαίο να εισέλθη η Ελλάδα στην Ατομική εποχή που τόσο την έχει περιφρονήσει – μοναδικό παράδειγμα Συβαριτισμού κι Αβδηριτισμού στην Ευρώπη. Και συντόμως έρχεται η σύντηξη πυρήνων υδρογόνου που τροφοδοτεί τον ήλιο μας.