Κοντά στα 800 εκατ. ευρώ (769 εκατ. ευρώ) φτάνουν οι επενδύσεις που προγραμματίζει η Enaon EDA (πρώην ΔΕΔΑ) για την περίοδο 2024-2028 για την επέκταση και αναβάθμιση -μέσω ψηφιοποίησης- του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της χώρας, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)

 

Προβλέπεται να κατασκευαστούν 2.625 χιλιόμετρα νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης και να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου 113,663 χιλιάδες νέοι καταναλωτές, οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί. 

Οι επενδύσεις του διαχειριστή εκτείνονται σε 9 περιφέρειες ήτοι Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης. 

Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, έργα ασφάλειας και ενίσχυσης του δικτύου, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης καθώς και άλλες επενδύσεις. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα ενσωματώνει επενδύσεις στο σύνολο των περιφερειών της χώρας με τα περισσότερα κεφάλαια να διατίθενται στην Αττική (175.2 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (129.1 εκατ. ευρώ) και η Θεσσαλία (105.5 εκατ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική (πεδίο δράσης της πρώην ΕΔΑ Αττικής), προγραμματίζονται επενδύσεις 175,2 εκατ. ευρώ  για την περίοδο 2024-2028, με στόχευση κατά κύριο λόγο την "πύκνωση" του υφιστάμενου δικτύου. Μεταξύ των νέων περιοχών όπου προβλέπεται να φτάσει το φυσικό αέριο περιλαμβάνονται το  Μαρκόπουλο και τα Μέγαρα – Νέα Πέραμος. Προγραμματίζεται η κατασκευή 498 χιλιόμετρα αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης και η  προσθήκη 24.000 νέων καταναλωτών στην καταναλωτική βάση  των χρηστών αερίου έως το 2028.

Στη Θεσσαλονίκη, η Enaon EDA  προβλέπει επενδύσεις 129,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 277 χιλιομέτρων νέων δικτύων, που θα οδηγήσουν στην προσθήκη 10.417 νέων συνδέσεων ως τα τέλη του 2028. Στη Θεσσαλία, εκτός από την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα μεγαλύτερα νησιά των Σποράδων, ο προγραμματισμός προβλέπει την έλευση του φυσικού αερίου στο νότιο Πήλιο, το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.  Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 105,3 εκατ. και οι νέες συνδέσεις σε 10.400.

Στη Δυτική Μακεδονία, προβλέπεται η "πύκνωση" του δικτύου σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα και Άργος - Ορεστικό, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 58,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 237 χιλιομέτρων νέων δικτύων, που θα "φέρουν" 8.500 νέες συνδέσεις.

Στη Στερεά Ελλάδα προγραμματίζεται η κατασκευή 196 χιλιομέτρων νέων δικτύων. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 51,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες συνδέσεις σε 14.000.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προβλέπονται επενδύσεις 64,3 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων θα κατευθυνθεί στην κατασκευή αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους 332 χιλιομέτρων. Οι νέες συνδέσεις έως το 2028 προβλέπονται σε 14.850. Στην Κεντρική Μακεδονία, προγραμματίζονται επενδύσεις 72,6 εκατ. ευρώ για την  η κατασκευή 326 χιλιομέτρων νέων δικτύων. Οι νέες συνδέσεις εκτιμώνται σε 15.300.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου τώρα στην  παρούσα φάση πρόσβαση στο φυσικό αέριο έχει μόνο το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους σχεδιάζονται επίσης σημαντικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η έλευση του φυσικού αερίου σε Αργος και Ναύπλιο. Προβλέπονται επενδύσεις 17,2 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 75 χιλιομέτρων δικτύου έως το 2028, με τις συνδέσεις να φτάνουν τις 2.185.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, θα τροφοδοτηθούν οι τέσσερις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων που αποτελούν τα κυριότερα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, φέτος προβλέπεται η σύνδεση και η ενεργοποίηση  της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα η επέκταση και η πύκνωση του δικτύου στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας. Το 2025 προβλέπεται η σύνδεση και η ενεργοποίηση και των τεσσάρων πόλεων. Θα επενδυθούν 43,5 εκατ. για 183 χιλιόμετρα δικτύων, με εκτιμήσεις για 4.294 νέες συνδέσεις.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέτος προγραμματίζεται  η σύνδεση  της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και εντός του 2025 το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο. Κατά την περίοδο 2025-2028 προγραμματίζονται έργα επέκτασης και πύκνωσης του δικτύου διανομής σε αυτές τις τρεις πόλεις. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 51 εκατ. έως το 2028, για 215 χλμ. νέου δικτύου και οι νέες συνδέσεις εκτιμώνται σε 9.000.

Τέλος, τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν και την Κρήτη. Εντός του 2028 σχεδιάζεται να ξεκινήσει η κατασκευή των δύο πρώτων απομακρυσμένων δικτύων στην Περιφέρεια της Κρήτης, και συγκεκριμένα στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων. Η τροφοδότηση των δύο αυτών δικτύων θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα μέσω δύο Σταθμών Υγροποιημένου Αερίου μικρής κλίμακας (LNG), οι οποίοι θα εγκατασταθούν κατά το ίδιο έτος με την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης περιορισμένου μήκους για την πρόσκτηση των πρώτων πελατών. Η κυρίως ανάπτυξη του δικτύου διανομής στις δύο πόλεις σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τα αμέσως επόμενα έτη και θα περιγραφεί αναλυτικότερα στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2029. Στο ενδιάμεσο διάστημα, όπως αναφέρεται σχετικά, η εταιρεία θα αιτηθεί σχετική Άδεια Διανομής στην εν λόγω Περιφέρεια.

(από capital.gr)