Στις ενεργειακές κοινότητες και στο πρόγραμμα “Απόλλων” αναφέρθηκε, μιλώντας χθες στο Κοινοβούλιο η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με αφορμή σχετική επερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, είπε η κα Σδούκου, το 2019 είχαν συσταθεί 303 ενεργειακές κοινότητες, ενώ σήμερα υπάρχουν 1462, «άρα έχουμε μια αύξηση σχεδόν 400% των ενεργειακών κοινοτήτων επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη», και άφησε αιχμή κατά της αντιπολίτευσης που υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια ότι η κυβέρνηση δεν τις ήθελε!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα τελευταία πέντε έτη έχουν τεθεί σε λειτουργία συνολικά, 1664 έργα ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ άλλα 511 έχουν ήδη λάβει όρους σύνδεσης και βρίσκονται σε φάση κατασκευής. Από αυτά, τα 99 βρίσκονται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και λειτουργούν ήδη, ενώ ακόμη 129 βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Η Υφυπουργός Ενέργειας ανέφερε επίσης, ότι λειτουργούν περί τα 300 έργα ενεργειακών κοινοτήτων για αυτοπαραγωγή, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό τους στα 1715!

Όσον αφορά δε στο πρόγραμμα “Απόλλων”, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, καθώς συνδυάζει την ενεργειακή με την κοινωνική πολιτική και συμβάλει ώστε οι ΑΠΕ να έχουν ακόμα πιο βαθύ και θετικό, αποτύπωμα στην κοινωνία, η κα Σδούκου είπε επανέλαβε ότι το πρόγραμμα για την Δυτική Ελλάδα δεν θα ικανοποιήσει τις ανάγκες μόνο της συγκεκριμένης Περιφέρειας, αλλά και όλων των Περιφερειών της χώρας.

Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή στα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, και καλύπτει το 90% των ενεργειακών καταναλώσεών τους, καθώς και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, και καλύπτει το 50% των καταναλώσεων τους. 

Όπως τόνισε η Υφυπουργός: «Μιλάμε για ένα άλλο επίπεδο εξυπηρέτησης, πλέον των ενεργειακών κοινοτήτων. Μιλάμε για 332 δήμους, 127 χιλιάδες δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου Α, εννιάμισι χιλιάδες παροχές στον ΔΕΥΑ και πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες παροχές των ΤΟΕΔ και ΓΟΕΔ.»

Όπως εξήγησε η κα Σδούκου, δεν χρειάζεται αυτές οι ενεργειακές κοινότητες να ωριμάσουν και να αδειοδοτήσουν ένα έργο τους από το μηδέν, αναμένοντας να πάρουν όρους σύνδεσης: «Ερχόμαστε, λοιπόν, από ένα pull έργων τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Είναι έτοιμα να κατασκευαστούν. Δεν μιλάμε για κάτι που είναι σε ορίζοντα ετών. Μιλάμε, λοιπόν, για έργα τα οποία είναι έτοιμα να κατασκευαστούν και το μόνο που τους λείπει είναι ένας διαγωνισμός για να συμμετάσχουν, για να κλειδώσουν την τιμή αποζημίωσης, έτσι ώστε όλες οι περιφέρειες της χώρας, και οι δικαιούχοι, να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος» κατέληξε.