Ενεργειακά Αποδοτικά Αλλά Υψηλών Τεχνικών Απαιτήσεων τα Κέντρα Δεδομένων

Ενεργειακά Αποδοτικά Αλλά Υψηλών Τεχνικών Απαιτήσεων τα Κέντρα Δεδομένων
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 30 Μαρτίου 2024 - 13:50

Ως έργο ορόσημο χαρακτηρίστηκε η κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων της Microsoft από την ιταλική RENCO σε συνεργασία με την ελληνική ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Η κατασκευή και διαχείριση κέντρων δεδομένων θεωρείται μία από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο, με την McKinsey να υπολογίζει ότι η αγορά θα αναπτύσσεται κατά 10% ετησίως μέχρι το 2030

Εντούτοις, η λειτουργία των κέντρων δεδομένων έχει τη φήμη ενός από τους πιο ενεργοβόρους τομείς . Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για το μέλλον αυτών των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε, το κέντρο δεδομένων της Microsoft θα κατασκευαστεί στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων και θα αποτελείται από δύο κεντρικά κτίρια, το ένα εξοπλισμού και το άλλο διοίκησης, καθώς και άλλες μικρότερες υποστηρικτικές υποδομές. Το εν λόγω έργο θα υιοθετεί τα πρότυπα της "Χρυσής Κατηγορίας" του συστήματος LEED. Το LEED είναι το κυρίαρχο σύστημα πιστοποίησης αειφόρων κτιρίων, με τη "χρυσή βαθμίδα" να αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη. Μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, το συγκεκριμένο σύστημα αξιολογεί τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Η ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών του κέντρου δεδομένων ήταν ένα από στοιχεία που τόνισαν στις δηλώσεις τους τα στελέχη της RENCO και της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Οι ενεργειακές ανάγκες του έργου θα κινούνται περί τα 20 MW, με τη Microsoft να έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τις απαιτούμενες ενεργειακές υποδομές.

Μολαταύτα, τα κέντρα δεδομένων κατηγορούνται συχνά ως οι μεγάλοι ρυπαντές της μετα-βιομηχανικής εποχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν το 4-5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, ενώ παράγουν το 1-2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως είναι ότι ενώ ο όγκος εργασίας για τα κέντρα δεδομένων έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στον τομέα των cloud, η ενεργειακή τους κατανάλωση έχει αυξηθεί με πολύ μικρότερους ρυθμούς. Αυτό συνδέεται με τις καινοτομίες στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης των κέντρων δεδομένων προέρχεται από δύο παράγοντες. Αφενός, τη λειτουργία των servers όπου αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα. Αφετέρου, τις ανάγκες ψύξης των υποδομών όπου βρίσκονται οι servers ώστε να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Όσον αφορά τις συνδέσεις, τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν κυρίως καλώδια χαλκού και οπτικές ίνες. Οι οπτικές ίνες θεωρούνται αρκετά πιο αποδοτικές ενεργειακά.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση περισσότερων κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα συνεπάγεται την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόταγμα, ειδικά για την ελληνική περιφέρεια.