Προχωρά Σταθερά η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων από την Κυβέρνηση

Προχωρά Σταθερά η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων από την Κυβέρνηση
energia.gr
Σαβ, 30 Μαρτίου 2024 - 12:23

Με γοργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς προχωρά το κρίσιμο ζήτημα διαχείρισης των υδατικών πόρων από την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει πολλάκις τονίσει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα.

Ως εκ τούτου, ο κύριος Σκυλακάκης εισηγήθηκε την Έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Τα ΣΔΛΑΠ συνιστούν τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδατικών πόρων κάθε αντίστοιχου διαμερίσματος της Ελλάδας— 14 στο σύνολό τους— και αναθεωρούνται ανά εξαετία. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ, η οποία καθορίζει τις αρχές και προτείνει μέτρα για τη διατήρηση και την προστασία όλων των υδάτινων σωμάτων.

Τα Σχέδια αυτά περιλαμβάνουν μία σειρά ποιοτικών και ποσοτικών στόχων με σκοπό την προστασία των υδάτων. Πιο συγκεκριμένα:  

1) επικαιροποιείται ο προσδιορισμός και ο χαρακτηρισμός των υδατικών συστημάτων, σε επιφανειακό και υπόγειο επίπεδο,

2) επανεξετάζεται και αξιολογείται η τρέχουσα κατάσταση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων, με έμφαση σε ποιοτικούς και ποσοτικούς παράγοντες που αφορούν την οικολογική και χημική τους υγεία, σύμφωνα με τα  πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης των υδάτων,

3) εκτιμάται η πρόοδος των  υφιστάμενων ΣΔΛΑΠ,

4) επικαιροποιείται το Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών, στηριζόμενα σε νέα σχετικά δεδομένα,

5) επικαιροποιείται η λίστα των σημαντικών παραγόντων πίεσης των υδατικών συστημάτων και των επιπτώσεών τους,

6) επανεξετάζονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι για το σύνολο των υδατικών συστημάτων,

7) επικαιροποιείται η οικονομική ανάλυση των χρήσεων νερού και

8) αναθεωρούνται τα Προγράμματα Βασικών και Συμπληρωματικών Μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση των υδατικών πόρων για κάθε Υδατικού Διαμερίσματος.

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δεύτερη αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ των Υδατικών Διαμερισμάτων της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Κεντρικής Μακεδονίας.