στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, αποφάσισε πρόσφατα να υιοθετήσει και το νόμισμα της Κίνας, πέρα από το δολάριο και το ευρώ, στη λίστα με τα νομίσματα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, ώστε να μειώσει τα αποθέματα σε δολάριο και ευρώ. Από κοντά και η Αίγυπτος που είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του δολαρίου λόγω και τις ασθενούς οικονομίας της, αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να εκδώσει ομόλογα σε κινέζικο νόμισμα (RMB).
Οι συνολικές συναλλαγές σε Μέση Ανατολή και βόρειο Αφρική σε κινέζικο νόμισμα ξεπερνούν τα 170 δις δολάρια, στα οποια συμπεριλαμβάνονται και το πακέτο οικονομικής διάσωσης της Αιγύπτου. Η συμμετοχή εδώ και λίγους μήνες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και του Ιράν στην ομάδα των BRICS, ενισχύει την τάση αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα χρόνο το εμπόριο της Κίνας με τις χώρες του Περσικού Κόλπου αυξήθηκε κατά 90%. Οι χώρες του Κόλπου πωλούν στην Κίνα πετρέλαιο και φυσικό αέριο που είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία της βιομηχανίας της, ενώ η Κίνα επενδύει στις χώρες αυτές και πουλά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, οι εμπορικές συναλλαγές της ομάδος των BRICS με την Κίνα έφθασαν το ρεκόρ των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τοπικό νόμισμα. Αυτοί οι παράγοντες είναι όλοι εξαιρετικά σημαντικοί καθώς το μπλοκ συνεχίζει να εδραιώνει την οικονομική του ηγεμονία ως συλλογικότητα. Εκτός από την ενίσχυση της δικής της θέσης, η Κίνα επιδιώκει έναν πιο μακροπρόθεσμο στόχο με την επέκταση των BRICS: να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από το δολάριο ΗΠΑ και τα αμερικανικά συστήματα εκκαθάρισης και πληρωμών όπως το SWIFT. Η Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS), το δικό της σύστημα για διεθνείς συναλλαγές πληρωμών. Το κίνητρο για αυτό είναι ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον αποκλεισμό SWIFT ως μέσο κυρώσεων. Είναι αλήθεια ότι το εναλλακτικό CIPS της Κίνας δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως μέχρι σήμερα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς εμπορίου εξακολουθεί να διεξάγεται σε δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, μια αρχική επιτυχία εντός του ομίλου BRICS ήταν η συμφωνία να γίνονται οι συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα στο μέλλον. Καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος όλων των χωρών BRICS, περισσότερες διεθνείς πληρωμές θα γίνονται δυνητικά σε κινεζικό νόμισμα παρά σε δολάρια ΗΠΑ.
Είναι προς το συμφέρον της Κίνας ότι οι πιο αντιαμερικανικές χώρες αποτελούν πλέον σαφώς την πλειοψηφία στον διευρυμένο όμιλο BRICS. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Πεκίνο παραμένει σε μια συγκρουσιακή πορεία απέναντι στις ΗΠΑ και τη Δύση συνολικά. Σε περίπτωση που η σύγκρουση με τις ΗΠΑ κλιμακωθεί περαιτέρω ή γίνει πιο επικίνδυνη η κατάσταση στα στενά της Ταϊβάν, η Κίνα βλέπει τον όμιλο BRICS ως ένα είδος «προστασίας» κατά της διεθνούς απομόνωσης. Όπως ήδη έχει αποδειχθεί για τη Ρωσία.