Εντείνεται η μάχη για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, όπου συνωστίζονται μεγάλες εταιρείες. Συνολικά, δε, τα θέματα αυτά, από τις τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τα σχέδια επιδοτήσεων, τις αναγκαίες επενδύσεις ετέθησαν επί τάπητος την εβδομάδα, που πέρασε, σε συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβερνήσεως, Δημήτρη Παπαστεργίου με τους επί κεφαλής των παρόχων

Όπως ανεφέρθη, δε, στο φόντο και σχετικών συζητήσεων για εκκρεμότητες, τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες θα πρέπει να μπούν στην πρώτη ταχύτητα τόσο για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβερνήσεως όσο και για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Πάντως, οι τελευταίοι με αφορμή την κριτική που ασκείται στέκονται στις μειώσεις τιμών, που όπως αναφέρεται, επιβεβαιώνεται και από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτού (ΔΤΚ), ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2023 σημείωσε αύξηση 3,5%, ενώ για τις τηλεπικοινωνίες πτώση 3,2%. Αντίστοιχα, για το 2022, ενώ ο ΔΤΚ ηυξήθη κατά 9,65%, ο ΔΤΚ Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα εμειώθη κατά 2,44%.

Κι όλα αυτά την ώρα που η είσοδος της ΔΕΗ στον χώρο φέρνει νέα δεδομένα, με τον ΟΤΕ να προχωρεί σε εκτεταμένη εκπτωτική πολιτική, αλλά και το σχήμα United Group να δηλώνει την παρουσία του. «Η United Group συνεχίζει την επιτάχυνση της υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στην Ελλάδα. Η United Fiber, 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει και η Nova, είναι το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στην χώρα, με 300.000 σπίτια και 52.000 κτήρια να έχουν ήδη εγκατάσταση και με την πλειοψηφία τους έτοιμη για σύνδεση των πελατών χονδρικής και λιανικής» ανέφερε ανακοίνωσις της εταιρείας στο φόντο ενός έντονου ανταγωνισμού που τρέχει αλλά και των σημάτων των ρυθμιστικών αρχών για την πορεία επεκτάσεως των δικτύων.

«Η United Group, η οποία ακολουθεί στρατηγική ανάπτυξης υποδομών FTTH σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται, είναι ο 4ος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για τη Nova και την United Fiber ως το 2027, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια είχαν ήδη επενδυθεί ως το τέλος του 2023» συμπλήρωσε η εταιρεία που τόνισε, με το «μάτι στραμμένο» στην κριτική, που δέχεται ο κλάδος συνολικώς για καθυστερήσεις, ότι η «United Fiber υλοποιεί εντυπωσιακή επιτάχυνση εργασιών, έχοντας αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών κατά 5 φορές σε σύγκριση με το 2022 με ρυθμό 30.000 σπιτιών ανά μήνα και συνδέοντας 2.500 κτήρια ανά μήνα. Ως αποτέλεσμα, ενώ η διείσδυση του FTTH στη χώρα είναι σήμερα στο 8%, στο δίκτυο της United Fiber η διείσδυση είναι 2,5 φορές υψηλότερη, ξεπερνώντας το 20%.» «Ο ρυθμός αυτός υλοποίησης θα επιτρέψει στη United Fiber να φέρει την οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026» αναφέρεται σχετικώς. ΔΕΗ FiberGrid: FTTH σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά το 2025.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ ανέφερε ότι η ΔΕΗ FiberGrid, η εταιρεία της ΔΕΗ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, τρέχει πλάνο έως και το 2025, σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2025 και μάλιστα με ανταγωνιστικές τιμές. «Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επί πλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH» αναφέρεται σχετικώς.

Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχιτεκτονική του δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΗ FiberGrid αντιστοιχεί μία οπτική ίνα ανά συνδρομητή μέχρι το σημείο συγκεντρώσεως (καμπίνα) εξασφαλίζοντας την μελλοντική επεκτασιμότητα του δικτύου και δίδοντας στους παρόχους την δυνατότητα υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), όπου μάλιστα νέοι παίκτες όπως π.χ. η Volton αναμένεται να πατήσει.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. Ο δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ο,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

Ο ΟΤΕ

Εν τω μεταξύ μια πρωτοβουλία που θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της διεισδύσεως των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) χαρακτηρίζει ο ΟΤΕ την πρόταση εκπτώσεων όγκου, προς τις Vodafone και Nova, στις τιμές χονδρικής η οποία έχει κατατεθεί για έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα σε οπτική ίνα το έχει υλοποιήσει ο ΟΤΕ. Στο τέλος του 2023, 1,331 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, ενώ αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1,8 εκατ. μέχρι το τέλος του 2024.

Ειδικώτερα, στο φόντο και της εισόδου στην αγορά της ΔΕΗ, η πρότασις του Ομίλου ΟΤΕ προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Στόχος είναι η μείωσις αυτή να μεταφερθεί στην λιανική, ώστε να μειωθούν οι τελικές τιμές. Οι πάροχοι θα μπορούν να δεσμευθούν μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις. Το σύστημα αυτό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο, με τους ίδιους ακριβώς όρους, σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά. Όπως επισημαίνεται από τον ΟΤΕ εφ’ όσον η πρότασίς του εγκριθεί από την ΕΕΤΤ «θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι».