Αυξημένη η Ηλεκτροπαραγωγή στη Σκανδιναβία σε Σχέση με την Ηπειρωτική Ευρώπη – Πρωταγωνιστικός ο Ρόλος Υδροηλεκτρικών και Πυρηνικής Ενέργειας

Αυξημένη η Ηλεκτροπαραγωγή στη Σκανδιναβία σε Σχέση με την Ηπειρωτική Ευρώπη – Πρωταγωνιστικός ο Ρόλος Υδροηλεκτρικών και Πυρηνικής Ενέργειας
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Παρ, 5 Απριλίου 2024 - 19:11

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αθροιστικά στις τέσσερις μεγαλύτερες σκανδιναβικές οικονομίες σημείωσε ρεκόρ το πρώτο δίμηνο του 2024, ενώ η συνολική παραγωγή στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπειρωτικής Ευρώπης παραμένει 10% μικρότερη από την προηγούμενη αιχμή το 2019

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, Gavin Maguire, ειδικό για θέματα παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο οποίος επικαλείται στοιχεία της ενεργειακής δεξαμενής σκέψης Ember, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία ανήλθε σε 85,55 τεραβατώρες (TWh) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.


Οι σκανδιναβικές χώρες αυξάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα υψηλά στις αρχές του 2024, ενώ η παραγωγή παραμένει στάσιμη σε βασικές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης (πηγή: Reuters)

 

Αντίθετα, η συνολική ηλεκτροπαραγωγή στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία - τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες στην ηπειρωτική Ευρώπη - μειώθηκε κατά 1,6% τους πρώτους δύο μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

 

Καθαρές” και μη “Καθαρές” Πηγές Ηλεκτροπαραγωγής

Οι υψηλές επιδόσεις των Σκανδιναβικών χωρών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οφείλονται εν μέρει στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ενεργητικού παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία και τη Σουηδία - την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο χώρες - καθώς και στο ρεκόρ παραγωγής ΑΠΕ σε όλη την Σκανδιναβία μέχρι στιγμής φέτος. Το ρεκόρ παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Φινλανδία και η πολύ αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία έχουν επίσης αυξήσει τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την περιοχή μέχρι στιγμής φέτος.

 

Σε συνδυασμό με την παραγωγή ρεκόρ στα αιολικά και την ισχυρή παραγωγή από τις εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής και βιοενέργειας της περιοχής, η συνολική καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες έφτασε το ρεκόρ των 81,86 TWh το πρώτο δίμηνο του 2024, που αντιπροσώπευε σχεδόν το 96% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες έναντι της ηπειρωτικής Ευρώπης (πηγή: Reuters)

 

Αντίθετα, τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την απότομη μείωση της παροχής και χρήσης φυσικού αερίου στην περιοχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε ολόκληρη τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία υπολογίζεται σε 74,81 TWh, μειωμένη κατά 33,5% από το ίδιο δίμηνο του 2023. Η παραγωγή “καθαρής” ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις χώρες ήταν 191 TWh, η οποία ήταν αυξημένη κατά 2,5% από την ίδια περίοδο το 2023.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters, το μερίδιο των “καθαρών” πηγών ηλεκτρικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία έφτασε στο επίπεδο - ρεκόρ του 72% για τους δύο πρώτους μήνες του 2024, σε σύγκριση με 64,5% για την ίδια περίοδο το 2023, ενώ αναμένεται η δυναμικότητα των ΑΠΕ να αυξάνεται διαρκώς σε όλη την Ευρώπη στο μέλλον. Ωστόσο, λόγω του ταχέως αυξανόμενου μεριδίου της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασικών βιομηχανικών οικονομιών της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην ηπειρωτική Ευρώπη πιθανότατα θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα ως “φορτία βάσης” σε περιόδους χαμηλού ανέμου και ηλιοφάνειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην ηπειρωτική Ευρώπη να συνεχίσουν πιθανότατα να δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις υψηλές επιδόσεις των Σκανδιναβών ομολόγων τους όσον αφορά το μερίδιο “καθαρής ενέργειας” στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και αν προσθέτουν αυξανόμενους όγκους δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.

 

Η Συγκυρία στη Μεταποίηση στην Ευρώπη

 

Οι αποκλίνουσες τάσεις στη μεταποιητική δραστηριότητα στα σκανδιναβικά κράτη σε σύγκριση με τις βασικές οικονομίες στην ηπειρωτική Ευρώπη παίζουν επίσης ρόλο στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεταποιητική δραστηριότητα στη Δανία έχει επιταχυνθεί έντονα από το 2022 ενώ έχει διατηρηθεί κοντά σε πολυετή υψηλά τόσο στη Νορβηγία όσο και στη Σουηδία τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συγκεντρώθηκαν από το LSEG, την εταιρεία στην οποία ανήκει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Οι δείκτες μεταποίησης σε βασικές σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές οικονομίες (πηγή: Reuters)

Έτσι, εργοστάσια και επιχειρήσεις αύξησαν τη χρήση ενέργειας, γεγονός που προκάλεσε τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Αντίθετα, η διαρκώς ασθενής βιομηχανική δραστηριότητα σε βασικές περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής χρήσης ενέργειας σε αυτές τις χώρες και τη μείωση της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μέχρι στιγμής φέτος.

 

Μάλιστα, η δυσοίωνη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη γερμανική Bundesbank τον περασμένο μήνα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα, καθώς οι εταιρείες καθυστερούν στις επενδυτικές αποφάσεις μέχρι να θεωρήσουν ότι υπάρχουν καλύτερες προοπτικές για την ευρύτερη οικονομική δυναμική.

 

Όπως τονίζει ο Maguire, βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω απόκλιση των τάσεων στην ηλεκτροπαραγωγή ανάμεσα στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.

Οι δείκτες μεταποίησης σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ (πηγή: Reuters)

 

Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα αρχίζει να ανακάμπτει σε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές περιφέρειες του πλανήτη, οι επιχειρήσεις στη Γερμανία, την Ιταλία και ευρύτερα θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας και να ωθήσουν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να κλείσουν το χάσμα με τους σκανδιναβικούς γείτονές τους.