δημοσιογραφική συνάντηση στην Αθήνα ότι "είναι ήρωες όσοι παράγουν στην Ελλάδα" με αιχμή την εικόνα της βιομηχανίας επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο, μετά και τα τελευταία λουκέτα σε βιομηχανίες, που έρχονται μετά από μια σειρά ανάλογων γεγονότων που καταγράφηκαν πέρυσι.
Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου δυο βιομηχανίες “έριξαν” τίτλους τέλους εντείνοντας τον προβληματισμό για το πόσο εφικτό είναι η χώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να απομακρυνθεί από τη “μονοκαλλιέργεια” του τουρισμού και του Real Estate.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα όσα ανέφερε σε συνάντηση με τα ΜΜΕ την εβδομάδα που πέρασε η διοίκηση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Bain Company η ανάπτυξη “από το μηδέν” επενδύσεων στη χώρα, ειδικά σε κλάδους όπως η μεταποίηση, προσκρούει στο κόστος χρήματος, τα ζητήματα της απανθρακοποίησης, κάτι που βέβαια συμβαίνει διεθνώς, αλλά και στο ότι η χώρα για χρόνια ήταν εκτός επενδυτικής βαθμίδας. “Σταδιακά, με κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο θα δημιουργήσει περισσότερη εμπιστοσύνη για ώριμους επενδυτές που μπορούν να περιμένουν αποδόσεις σε βάθος χρόνου, το λεγόμενο υπομονετικό κεφάλαιο ” ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας. Στα θέματα ανταγωνισμού, λειτουργίας της δικαιοσύνης, χωροταξίας αλλά και μεγέθους των εταιρειών στη χώρα στάθηκε, επίσης, σε συνάντηση, την περασμένη Πέμπτη, με τα ΜΜΕ ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείο SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να “τρέξει” όντας με βασική εξαγωγική αναφορά σε μια περιοχή, όπως η Ευρώπη, με αρνητικές ενδείξεις (δημογραφικό, ψηφιακή μετάβαση κτλ) σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό την αναπτυξιακή της πορεία.
Τίτλοι τέλους
Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα, που πέρασε, η χαρτοποιία Sonoco Hellas που είναι θυγατρική της αμερικανικής Sonoco που καταγράφει σε παγκόσμια βάση πωλήσεις άνω των 7,3 δισ. δολαρίων, διαθέτοντας πάνω από 300 παραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο με περίπου 22.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε ότι κλείνει από την 1η Ιουνίου.
Η Conitex Sonoco Ελλάς δραστηριοποιείται στον χώρο της χάρτινης συσκευασίας από το 1976 ως ΕΒΙΕΝ Α.Ε., ενώ το 1998 εξαγοράστηκε από την Conitex Sonoco η οποία εδώ και 25 χρόνια παρέχει υπηρεσίες στο χώρο του χαρτιού και της χάρτινης συσκευασίας με εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, Μεξικό, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Ταιβάν, Ισπανία, και Ελλάδα. Από το 2007 η Conitex Sonoco επέκτεινε τις δραστηριότητες μπαίνοντας στο χώρο της εύκαμπτης συσκευασίας.
Το 2012 προχώρησε στην εξαγορά της Αμερικανικής BULK SAK International, στοχεύοντας σε εξειδικευμένα big bags για προϊόντα υψηλών απαιτήσεων όπως φάρμακα, τρόφιμα και χημικά.
Επίσης σε επίσημη ανακοίνωση προέβη η BA Glass Υαλουργία Α.Ε., σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνει την απόφασή της να σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο της "Γιούλα" στο Αιγάλεω, με ισχύ από τα τέλη Μαρτίου.
Η εταιρεία επισήμανε, μάλιστα, πως «αυτή η δύσκολη απόφαση είναι αποτέλεσμα των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς στη βιομηχανία γυαλιού». Και συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της πως «τους τελευταίους μήνες η αγορά της υαλουργίας παρουσίασε αισθητή μείωση της ζήτησης, που οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση των πωλήσεων.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν, προκαλώντας την ανάγκη διακοπής ορισμένων γραμμών παραγωγής. Παρά τις προσπάθειες προσαρμογής σε αυτές τις προκλήσεις, η επίμονη έλλειψη ζήτησης, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης και την περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου, οδήγησαν δυστυχώς στην απόφαση της παύσης της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας».
Αναφορικά με την προοπτική της εταιρείας στην ανακοίνωσή της η BA Glass Υαλουργία Α.Ε., επισημαίνει πως «περαιτέρω, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πελάτες μας, ενοποιούμε τις παραγωγικές μας δραστηριότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και μετριάζουμε τις τυχόν επιπτώσεις στους πελάτες μας, διατηρώντας την εμπορική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα».
'Εξοδος για τρεις πολυεθνικές
Το τέλος των μονάδων αυτών έρχεται μετά τα περσινά λουκέτα από 3 πολυεθνικές σε 4 εργοστάσια, Πρόκειται για τις μονάδες των εταιρειών Tupperware, Reckitt Benckiser και των εργοστασίων της Crown Can Hellas σε Πάτρα και Κόρινθο. Σημειώνεται ότι ο βρετανικός όμιλος Reckitt Benckiser είχε γραμμή παραγωγής για το μαλακτικό ρούχων Quando στο εργοστάσιο στο Βασιλικό της Χαλκίδας. Ο συνολικός τζίρος του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ το 2022 από 76,6 εκατ. ευρώ το 2021. Επιπλέον, στις 13 Απριλίου μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα, μετά από 56 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Στο εργοστάσιο της αμερικανικής Tupperware εργάζονταν μόνιμα 160 άτομα, με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας το 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) να καταγράφουν αύξηση (45,27 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις και 1,35 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη) παρά τα προβλήματα της μητρικής. Από τα 4 αυτά λουκέτα χάθηκαν συνολικά 390 θέσεις εργασίας, την ώρα που «η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στα “ραντάρ” των αγορών προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις», όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook.
Τα “σήματα” της βιομηχανίας
Στο μεταξύ, με βάση τον ΣΒΕ, "αναπτυξιακή μονομέρεια" αποτελεί κομβικό θέμα, για τον κλάδο της μεταποίησης, που στερεί ευκαιρίες, ειδικά, από τις βιομηχανίες της περιφέρειας.
Στο στόχαστρο της κριτικής που κάνει ο ΣΒΕ, που αποτελεί φορέα εκπροσώπησης αποκλειστικά της βιομηχανίας και δη της βιομηχανίας στην περιφέρεια, εντάσσονται οι υποδομές, το ενεργειακό κόστος αλλά και το θέμα προσέλκυσης του ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας,Λουκία Σαράντη, η βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς λιμάνια και σιδηροδρομικά δίκτυα. Σήμερα εξυπηρετείται, π.χ. η Περιφέρεια αποκλειστικά από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και επωμίζεται μεγάλο κόστος. Επομένως απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ταχύτατη εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, τη δημιουργία φιλικού νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης αποτελούν προϋποθέσεις για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και για την επίτευξη του στόχου αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2030. Στην χώρα μας το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες παραμένει, παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα υψηλό, ανέφερε επίσης η κ. Σαράντη.
“Η Ελλάδα έχει υψηλό κόστος στο ρεύμα. Έχουμε ζητήσει ένα μοντέλο στήριξης, αλλά ακόμη αναμένουμε τις απαντήσεις. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το σχετικό πλάνο στην ΕΕ, στο Eurogroup και αναμένουμε” σημείωσε η κ. Σαράντη και προσέθεσε ότι η χώρα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο Γαλλίας και Γερμανίας που στήριξαν το βιομηχανικό τους δυναμικό
Να σημειωθεί ότι ο ΣΒΕ, στο πλαίσιο της τελευταίας ΔΕΘ, κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, 8 δέσμες προτάσεων για τη βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προτάσεις εστιάζουν μεταξύ άλλων στην έλλειψη προσωπικού, τις υποδομές, την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, τη μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος, τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.
Αναλυτικά, οι οκτώ δέσμες προτάσεων του ΣΒΕ, που είναι σε πλήρη ισχύ, όπως τόνισε η Λουκία Σαράντη ήταν:
1.Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη
2.Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού
3.Βελτίωση των υποδομών
4.Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης
5.Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος
6.Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα
7.Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,
8.Άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία