Χωρίς Ιδιαίτερη Κατεύθυνση οι Αγορές Ενέργειας - Παραμένει η Ακρίβεια στην Ελληνική Αντλία

Χωρίς Ιδιαίτερη Κατεύθυνση οι Αγορές Ενέργειας - Παραμένει η Ακρίβεια στην  Ελληνική Αντλία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 30 Απριλίου 2024 - 12:15

Αυξητικά αλλά χωρίς μεγάλες εξάρσεις κινούνται οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων από την έναρξη των πρωινών διαπραγματεύσεων, σε μια ακόμη ένδειξη ότι αυτή την περίοδο δεν θα πρέπει να αναμένεται μια ιδιαίτερη αναστροφή του μετρίως ανοδικού περιοδικού 

κύκλου τους. Έτσι, η τιμή αναφοράς των futures του φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF, ενισχύεται κατά 1,70%, και διαπραγματεύεται στα όρια των 28,5 ευρώ/MWh, ενώ στις αγορές πετρελαίου, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα ενισχύεται κατά το αμελητέο +0,08%, στα επίπεδα των 88,5 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, διαπραγματεύεται με οριακά κέρδη 0,10%, στα 82,70 δολάρια ανά βαρέλι.

Η εικόνα των τιμών του πετρελαίου δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την καθήλωση των τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων στην ελληνική αντλία σε επίπεδα που θα δικαιολογούσε μόνο η αναρρίχηση του αργού σε επίπεδα πλησίον των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Έτσι, η μέση τιμή διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών έχει διαμορφωθεί για σήμερα, Τρίτη, 30 Απριλίου, στο 1,942 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η αντίστοιχη στα πρατήρια του Νομού Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο 1,944 ευρώ ανά λίτρο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτίμηση της ΠΟΠΕΚ, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, για αύριο Τετάρτη, 1η Μαΐου, αναμένεται μικρή άνοδος των τιμών διυλιστηρίου για όλους τους τύπους των βενζινών και του υγραερίου κίνησης και μικρή μείωση των τιμών για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, για το οποίο λήγει η χειμερινή περίοδος αγορών.

Ήπια άνοδος της ΤΕΑ

Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στα 58,54 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα, Τρίτη 30/4, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με άνοδο 7% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, παρά την εκρηκτική άνοδο του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και την κατακρήμνιση του αντίστοιχου του φυσικού αερίου. Σημειώνουμε ότι αφενός η αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στη χώρα μας έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών όπου οι τιμές υποχωρούν μεταξύ -3,7% στην Ιταλία και -29% στην Δανία, και αφετέρου, ότι την αντίστοιχη ημέρα, το περασμένο έτος, η ΤΕΑ στη χώρα μας βρισκόταν στα 73,67 ευρώ/MWh!

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 312,82 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με το “θηριώδες”, 66,7% και έπονται το φυσικό αέριο με 21,2%, οι εισαγωγές με 4,1%, τα υδροηλεκτρικά με 3,8% και τέλος, ο λιγνίτης που επέστρεψε στην ανυπαρξία, με ποσοστό 0,1%! Ακόμη, οι εξαγωγές έφθασαν στις 33,240 MWh και οι εισαγωγές στις 6,400 MWh.

Για να έχουμε μια πιο συνολική εικόνα για τις κινήσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28 Απριλίου, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση στην παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ και οι αυξημένες εξαγωγές του ελληνικού συστήματος οδήγησαν τις τιμές ηλεκτρισμού σε εβδομαδιαία αύξηση κατά 13%.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 863 GWh, σημειώνοντας άνοδο 1% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Επίσης, η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.041 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος που ήταν 178 GWh.

Κυριάρχησαν εκ νέου οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 64 GWh, και συνεισφορά στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου στο 50%. Οι μονάδες φυσικού αερίου εμφάνισαν εβδομαδιαία παραγωγή 384 GWh και κάλυψαν το 42% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 35 GWh είχε συνεισφορά 4% στο εβδομαδιαίο μείγμα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Όσον αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κορυφώθηκε στις 126,508 MWh την Τετάρτη, 24/4, με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Κυριακή, 28/4, ενώ η συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας έφθασε τις 862,905 MWh1, ήτοι, ανοδικά κατά +0,72% αό την εβδομάδα που έληξε στις 21 Απριλίου.

To 53% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το επταήμρο που πέρασε αφορούσε στην Χαμηλή Τάση, ήτοι, πάνω από τις 454 GWh, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 22% στην Μέση Τάση, ή περί τις 191 GWh, το 16% αντιστοιχούσε στην Υψηλή Τάση, δηλαδή, πάνω από τις 140 GWh, το 7%, ή περί τις 55 GWh στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξης του 2%.  

Επιπλέον, το εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου της Ελλάδας  διαμορφώθηκε κυρίως από ΑΠΕ, σε ποσοστό 50%, φυσικό αέριο, σε ποσοστό 42%, μεγάλα υδροηλεκτρικά και λιγνίτη, κατά 4% αντίστοιχα, ενώ μηδενική συνεισφορά είχαν οι καθαρές εισαγωγές.  

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο ανήλθε σε 451,087 MWh και 384,086 MWh αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες έφθασε στις 36,765 MWh.  

Τέλος, οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας, την προηγούμενη εβδομάδα, ανήλθαν σε 86,336 MWh,ενώ οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 178,124 MWh αντίστοιχα. Έτσι, η Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε ως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες.