Διαζύγια, εξαγορές, και πωλήσεις κυριαρχούν στην ατζέντα των ενεργειακών ομίλων της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις των Elpedison, Ηλέκτωρ, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όπως έχει γράψει το energia.gr, η τελική τύχη της Elpedison μονοπωλεί τα πηγαδάκια τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δύο εταίροι που κατέχουν από 50% των μετοχών, Helleniq Energy και Edison, συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες

με σκοπό να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν πριν εισέλθουν στη φάση των πραγματικών διαπραγματεύσεων. Η τελική απόφαση για τον επόμενο ιδιοκτήτη της Elpedison αναμένεται μετά το Πάσχα.

Όπως ανέφεραν πηγές που γνώριζαν τις εξελίξεις, οι Ιταλοί της Edison είχαν επανειλημμένα δηλώσει αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ελληνική αγορά, καθώς είναι αισιόδοξοι για τις εγχώριες επενδυτικές προοπτικές.

Από την άλλη, οι Έλληνες της Helleniq Energy δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για το μέλλον της Elpedison, καθώς αφενός επιθυμούν να απεμπλακούν από τη διττή τους παρουσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ αφετέρου σκοπεύουν να πουλήσουν την Elpedison σε τρίτο επενδυτή, αν περάσει υπό τον έλεγχό τους. Το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό της Mytilineos. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία για αποχώρηση των Ιταλών.

Ασχέτως του ποιος τελικά θα ελέγξει το 100% της Elpedison, του τέταρτου μεγαλύτερου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται να φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.

Ένα άλλο ντιλ που μάλλον θα ξεκαθαρίσει μετά το Πάσχα είναι η αγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil. Η διαδικασία έχει φτάσει στο στάδιο του ελέγχου due diligence από πλευράς της Motor Oil και το επόμενο βήμα είναι η τελική προσφορά. Η Ηλέκτωρ ανήκει στον Όμιλο Ελλάκτωρ και ασχολείται με τη βιοενέργεια, ενώ δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Γερμανία, μέσω της τοπικής θυγατρικής Herhof GmbH.

Με ετήσιο κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, η αγορά της Ηλέκτωρ θα ενίσχυε το σχέδιο της Motor Oil για δυναμική παρουσία στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Όπως έχουν τονίσει αρκετοί ειδικοί της αγοράς, η παραγωγή βιοενέργειας είναι ένα πεδίο με πολύ σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα, ενώ παραμένει αναξιοποίητη σε μεγάλο βαθμό επί του παρόντος. Το κλείσιμο αυτής της εξαγοράς υπάγεται στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,5 δις ευρώ της Motor Oil για την πράσινη μετάβαση.

Η έτερη συμφωνία που απασχολεί την ελληνική ενεργειακή αγορά είναι η πολυσυζητημένη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην εμιριτιανή Masdar. Μέχρι πρώτινος άγνωστη στους Έλληνες επενδυτές, η Masdar αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τις ενεργειακές επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην πράσινη ενέργεια. Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Εμιριτιανών θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Σύμφωνα με το πλάνο των δύο πλευρών, η Masdar θα αγοράσει αρχικά τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, και Atale) και στη συνέχεια θα ανοίξει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 45,66% που ελέγχουν οι μικρότεροι μέτοχοι. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι το brand που έχει εν πολλοίς συνυφανθεί με τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 1.225 MW. Επομένως, η πώλησή της θα σηματοδοτήσει μία κρίσιμη αλλαγή στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας.