Μπορεί ΗΠΑ και Κίνα να φαίνονται ότι βρίσκονται σε μια διαρκή τροχιά σύγκρουσης. Στην πραγματικότητα ωστόσο υπάρχει μια ιδιόμορφη «ανακωχή», παρά τις σαφείς και εντεινόμενες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Τα ταξίδια των υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στον ασιατικό γίγαντα αντί να μειώνονται, αυξάνονται, δείχνοντας ότι οι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης

και η εύρεση έστω και λίγων κοινών τόπων. Τα ανοικτά μέτωπα εξάλλου είναι πολλαπλά από την Ουκρανία μέχρι την Μέση Ανατολή και καμία πλευρά δεν φαίνεται να επιθυμεί ένα  νέο κύκλο συγκρούσεων. 

Μετά την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε την δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλάμβανε ένα εύρος θεμάτων: από τις κατηγορίες για στρέβλωση του ανταγωνισμού, μέχρι την κινεζική υποστήριξη στη Ρωσία, την υπόθεση της Ταϊβάν και φυσικά τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «εταίροι και όχι αντίπαλοι», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος Σι υποδεχόμενος τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να προειδοποιήσει τον κορυφαίο διπλωμάτη της Αμερικής ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να στοχοποιούν ή να αντιτίθενται στην Κίνα. «Οι δύο χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν η μία την άλλη να πετύχει αντί να πληγώνει η μία την άλλη, να αναζητήσουν κοινά εδάφη και να αφήσουν πίσω τις διαφορές αντί να εμπλέκονται σε φαύλο ανταγωνισμό και να τιμούν τα λόγια με πράξεις αντί να λένε το ένα πράγμα αλλά να κάνουν το αντίθετο», είπε ο Σι στον Μπλίνκεν κατηγορώντας εμμέσως τις ΗΠΑ για υποκρισία.  Πάντως ενώ η ουσία των συνομιλιών ήταν συγκρουσιακή, οι δύο πλευρές απέφυγαν την υιοθέτηση πιο οξείας ρητορικής. Ανακοίνωσαν επίσης μια νέα ομάδα εργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, ενισχύοντας τις προσδοκίες για διατήρηση της ομαλότητας.

H υποστήριξη του Πεκίνου στην Ρωσία

Ένα από τα μείζονα θέματα τριβής ήταν η υποστήριξη του Πεκίνου στην Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος προμηθευτής στρατιωτικών μηχανών και της ύλης που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά και προωθητικά πυραύλων, κατήγγειλε ο Μπλίνκεν. "Η Ρωσία θα δυσκολευόταν να διατηρήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη της Κίνας", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Από την τελευταία φορά που ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Πεκίνο πριν από 10 μήνες, σε μια περίοδο που  χαρακτηρίστηκε από  "βαθιές εντάσεις" -αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο- οι ηγέτες των δύο χωρών δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τις σχέσεις σε πιο ήρεμα νερά. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση εν μέσω και της προεκλογικής περιόδου  δεν αναμένεται να θέσει εκτός ατζέντας τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Ο Μπλίνκεν δήλωσε μάλιστα στο CNN μετά το πέρας του τριήμερου ταξιδιού του στην Κίνα ότι οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει αποδείξεις για κινεζικές προσπάθειες να "επηρεάσουν και αναμφισβήτητα να παρέμβουν" στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, παρά την προηγούμενη δέσμευση του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να μην το πράξει.

Την ώρα άλλωστε που ο Μπλίνκεν κατευθυνόταν προς την Κινα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την πρόσβαση στο TikTok - που ανήκει στην ByteDance Ltd. με έδρα την Κίνα. - από τις ΗΠΑ. 

Έχει επίσης επιβάλει σειρά από εμπορικούς περιορισμούς για να εμποδίσει την πρόσβαση του Πεκίνου σε προηγμένα τσιπ επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Ο Μπλίνκεν άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται και περισσότερες εμπορικές εντάσεις, τονίζοντας ότι το ζήτημα της κινεζικής υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας είναι πλέον "στο επίκεντρο" της σχέσης. "Αυτή είναι μια ιστορία που έχουμε ξαναδεί και ξέρουμε πώς τελειώνει - με κλείσιμο αμερικανικών επιχειρήσεων και απώλεια αμερικανικών θέσεων εργασίας", είπε.  Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λαμβάνουν "ατελείωτα μέτρα για την καταστολή της κινεζικής οικονομίας", κατά τη διάρκεια πεντέμισι ωρών συνομιλιών με τον Μπλίνκεν. "Αυτό δεν είναι δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά εγκλωβισμός - και δεν απομακρύνει τους κινδύνους, αλλά δημιουργεί κινδύνους", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ενώ τα πράγματα είναι σε γενικές γραμμές σταθερά, οι "αρνητικοί παράγοντες" στη σχέση αυξάνονται.

Eνα κοινό μέτωπο

Επιπλέον, οι ΗΠΑ συσπειρώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σφυρηλατήσουν ένα κοινό μέτωπο κατά της βιομηχανικής πολιτικής της Κίνας, με την επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Τζάνετ Γέλλεν να προειδοποιεί από το Πεκίνο ότι οι φθηνές εξαγωγές της αποτελούν ανησυχία για τον κόσμο - ένα μήνυμα που επανέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε ταξίδι του στην ασιατική χώρα λίγες ημέρες αργότερα. Η Γέλεν έθεσε επίσης την προοπτική νέων κυρώσεων σε κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, συμβάλλουν στη στήριξη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης, με τις ΗΠΑ να φέρονται να έχουν ήδη καταρτίσει τέτοια μέτρα.

Στα λίγα που συμφωνούν, ο Μπλίνκεν ανέφερε στον Σι την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη στρατιωτική επικοινωνία, αφού οι υπουργοί Άμυνας των δύο εθνών πραγματοποίησαν πρόσφατα την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και τη συνεργασία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πάντως ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στον πρώτο διακυβερνητικό διάλογο ΗΠΑ-Κίνας για την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να συζητήσουν τους κινδύνους και τις ανησυχίες για την ασφάλεια γύρω από την αναδυόμενη μορφή τεχνολογίας.

Προέτρεψε επίσης το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πιέσει το Ιράν και να περιορίσει τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Σε κάθε περίπτωση αν και από το ταξίδι του Αμερικανού διπλωμάτη στην Κίνα δεν αναμένονταν θεαματικά αποτελέσματα, έδειξε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, επισήμανε ο Άλεν Κάρλσον, αναπληρωτής καθηγητής στο Department of Government του Cornell University. "Αναγνώρισαν επίσης σιωπηρά ότι, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής αλληλεξάρτησής τους, εξακολουθούν επίσης να χρειάζονται η μία την άλλη", πρόσθεσε. "Αλλά πέρα από αυτά τα γενικά σημεία, υπάρχουν λίγα πράγματα στα οποία συμφωνούν".