Ο πατήρ Βασίλειος, προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων είναι και εμπειρικός ιστορικός. Γράφει στο τελευταίο βιβλίο του(*): «Είδα την ιστορία μιας κοινωνίας ολοκληρωτικού καθεστώτος (ΣΣ: αυταρχικότητος). Είχε κομμάτια ζωής αλλά της έλλειπε η Ζωή που σώζει τον άνθρωπο. Δεν άφηναν οι κυβερνώντες τον άλλο να εκφραστή ελεύθερα. Άφηναν το μένος τους να υποτάξει τα πάντα.

 

Από καλή διάθεσι, όπως έλεγαν.Έβλεπαν όλο το κακό στον άλλον. Δεν υποψιαζόταν την αντίδρασι που έβραζε στα σωθικά του καταπιεσμένου ανθρώπου. Δεν σκεφτόταν το μετά…

Πρέπει να αφήνης τον άλλο να κινηθή ελεύθερα, αμφιβάλλοντας και για την δική σου αυθεντία. Τότε φτάνομε στην ευλογία της ειρήνης. Όπου τα πάντα παίρνουν τη θέσι τους και συλλειτουργούν αρμονικά.

Δεν είναι η άποψι ή το πείσμα κανενός που μπορεί να αλλάξει τους όρους της φύσεως  που οδηγούν  στην ισορροπία της ζωής και στην έκρηξι της ελευθερίας….

Δεν θα επιβάλης ούτε την πίστι ούτε την απιστία σε κανένα. Τα πράγματα μόνα τους βρίσκουν τον δρόμο τους.

Αν θέλεις να επιβάλης δια της βίας την άποψι σου, τότε ζωή και άποψι είναι ολιγοχρόνιες και απορριπτέες ενώ αυτό που αφήνει το πέρασμα σου είναι μαυρίλα ανεξίτηλη και οιμωγή ασταμάτητη.» γράφει ο π. Βασίλειος.

Οι «πρωταίτιοι» της 21ης Απριλίου 1967 έκαμαν πολλά έργα στην Ελλάδα (εξηλεκτρισμός, ύδρευση των Αθηνών απ’ τον Μόρνο, αυτοκινητόδρομους στην επαρχία, έργα Τουριστικής ανάπτυξης και χρηματοδότηση της λαϊκής στέγασης). Επέτυχαν να ευημερήσει ο Ελληνικός λαός όσο ποτέ άλλοτε, χωρίς πληθωρισμό, πυρκαγιές, ανασφάλεια, ανατιμήσεις των συλλογικών αγαθών (ηλεκτρισμός) και εξασφάλισαν πλήρη απασχόληση του εργατικού δυναμικού με παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία. Με τίμημα την πολιτική ελευθερία.

Όμως, η εμμονή τους στην αυταρχικότητα κι η παραμονή των στην εξουσία επί επταετίαν επέφεραν στο τέλος την καταστροφή. Που την πλήρωσε η Κύπρος και ο λαός της με την Τουρκική εισβολή και κατοχή. Γι’ αυτό κι οι δικτάτορες κατέρρευσαν. Ακόμη μεγαλύτερο λάθος των διαδόχων ήταν ότι επανάφεραν τον παλαιοκομματισμό. Αν είχαν οι «πρωταίτιοι» ακολουθήσει τις συμβουλές του πατρός Βασιλείου και είχαν φύγει εγκαίρως  και προνοητικώς, ίσως σήμερα η κατάσταση του Ελληνισμού να ήταν καλύτερη.

 (*) ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ υπό Αρχιμ.Βασιλείου, Προηγουμένου Ιεράς Μονής Ιβήρων. Μάρτιος 2024.