Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2023 για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι ΗΠΑ είδαν την προσθήκη 6,2 GW νέας αιολικής δυναμικότητας πέρυσι, αλλά τα στοιχεία από την "Έκθεση λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας" της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) δείχνουν ότι

η αιολική παραγωγή στις ΗΠΑ το 2023 ανήλθε σε 425.235 GWh - 2,1% λιγότερο από τις 434.297 GWh που παρήχθησαν το 2022.

Η αιολική δυναμικότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια, υπερτριπλασιάζοντας την από 47 GW το 2010 σε 147,5 GW στο τέλος του 2023.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες αυξήθηκε επίσης σταθερά, με παρόμοιο ρυθμό με την ικανότητα, μέχρι το 2023. Πέρυσι, ο μέσος συντελεστής δυναμικότητας του στόλου των ανεμογεννητριών των ΗΠΑ - πόση ενέργεια παράγουν σε σχέση με αυτή που μπορούν να παράγουν σε συνεχή πλήρη ισχύ - έπεσε σε χαμηλό οκταετίας, στο 33,5%, έναντι 35,9% το 2022, το υψηλότερο όλων των εποχών.

Η EIA υποστηρίζει ότι η μείωση του 2023 δείχνει ότι "η αιολική ενέργεια ως πηγή παραγωγής ωριμάζει έπειτα από δεκαετίες ταχείας ανάπτυξης". Αποδίδει επίσης την πτώση σε χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου από τις κανονικές το 2023, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν η αιολική παραγωγή μειώθηκε κατά 14% σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2022. Το κλιματικό πρότυπο El Niño, το οποίο εξασθενεί τους ανέμους, συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Ωστόσο, η αιολική παραγωγή από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο ήταν κατά 2,4% υψηλότερη από την ίδια περίοδο του 2022. Οι ταχύτητες των ανέμων ήταν υψηλότερες από τις κανονικές κατά τη διάρκεια του 2022.

Η EIA δουλεύει με το εξής τρόπο. Κατανέμει τις περιοχές ανά απογραφικό τμήμα και υπάρχουν τρία απογραφικά τμήματα που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος στις ΗΠΑ.

Η αιολική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο στις ανώτερες μεσοδυτικές πολιτείες. Η αιολική παραγωγή στις ανατολικές βόρειες κεντρικές πολιτείες - Ιλινόις, Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Οχάιο και Ουισκόνσιν - μειώθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το 2022. Στις δυτικές βορειοκεντρικές πολιτείες - Αϊόβα, Κάνσας, Μινεσότα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα και Νότια Ντακότα - μειώθηκε κατά 8%.

Οι ορεινές πολιτείες της απογραφής - Αριζόνα, Κολοράντο, Αϊντάχο, Μοντάνα, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Γιούτα και Γουαϊόμινγκ - ανέφεραν μικρότερη μείωση κατά 2%.

Τρεις περιοχές απογραφής σημείωσαν αύξηση: Η Δυτική Νότια Κεντρική είχε 3% περισσότερη αιολική παραγωγή το 2023, και η Ακτή του Ειρηνικού είχε 1% περισσότερη. Η αιολική παραγωγή στο Τέξας, με τον μεγαλύτερο στόλο αιολικής παραγωγής στις ΗΠΑ με 40,7 GW, αυξήθηκε κατά 4,4% το 2023. Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς του Τέξας αντιπροσωπεύει το 28% του εθνικού συνόλου.

Ν. Παλ.