Η σκληρή αλήθεια που παρουσιάζει δημοσίευμα των «Financial Times»: Η Ελλάς μπορεί να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης. Σε ανάλυσή τους οι «Financial Times» διατυπώνουν το εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα γκρεμίζοντας το αφήγημα της κυβερνήσεως και επισημαίνοντας την καταστροφή της οικονομίας κατά την διάρκεια των μνημονίων, στην οποία εν μέρει αποδίδουν τη σημερινή εικόνα.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η τελευταία ανάκαμψις έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων συγκριτικώς προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια.

- και όχι αρκετά για να τους απομακρύνει από την θέση τους ως των φτωχότερων στην Ευρωζώνη. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι «συνολικώς, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να γιορταστεί, αλλά πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που άφησε τη χώρα σε μια τρύπα, από την οποία η Ελλάδα ενδέχεται να βγει μια γενιά μετά»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της Ε.Ε. μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δεί το βιοτικό επίπεδό τους να ξεπερνά αυτό της Ελλάδος. Πλέον, η Ελλάς είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και παραμένει ουραγός στην Ευρωζώνη. «Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.» επισημαίνουν οι «FT».

Η απάντησις ευρίσκεται στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσεως και της λιτότητος που ηκολούθησε την κρίση του 2010. Οι ελληνικές δαπάνες περιεκόπησαν και οι φόροι ηυξήθησαν για να εξασφαλιστεί η διάσωσις από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συμπιέζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και κατεδαφίζοντας την οικονομία. «Η έκταση της οικονομικής ζημίας ήταν εξαιρετική για καιρό ειρήνης» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι η συρρίκνωσις της οικονομίας ήταν σχεδόν κατά 30% σε όλα, σημειώνοντας, για παράδειγμα, ότι «το 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% και οι επενδύσεις κατέρρευσαν κατά 65%».

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, την ίδια περίοδο, η μεταποιητική δραστηριότης μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότης συρρικνώθησαν κατά σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, σχεδόν στο 30%.

Την ίδια περίοδο ωστόσο που η ελληνική οικονομία προχωρούσε σε μια καταστροφική συρρίκνωση (σήμερα η ελληνική οικονομία είναι περίπου 19% μικρότερη από ό, τι το 2007), η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.Οι «FT» επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι σήμερα πιο ισορροπημένη, έπειτα από την μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητος, αλλά αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως οι χαμηλές επενδύσεις και η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το δυσμενές δημογραφικό, με τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")