Η υποδοχή δεν ήταν θερμή: τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχθηκε κατά την άφιξή του στην Κίνα απλώς ένας τοπικός αξιωματούχος. Ο δε αποχαιρετισμός ήταν ολότελα ψυχρός: ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε δίχως να τον ξεπροβοδίσει ούτε ένας Κινέζος επίσημος

Αλλά και ο ίδιος δεν τήρησε τους κανόνες ευγενείας που επιβάλλει η διπλωματία στους φιλοξενούμενους. Προτού εγκαταλείψει την Κίνα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εμποδίσουν την Κίνα από το να εξάγει στρατιωτικό (ή διπλής χρήσης) υλικό προς τη Ρωσία, ενώ μετά την επιστροφή του στην Αμερική προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με επαπειλούμενη ανάμιξη του Πεκίνου στις αμερικανικές εκλογές.

Επιπλέον, η τριήμερη επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ασιατικό γίγαντα χρωματίσθηκε ανεπανόρθωτα από την υιοθέτηση του αμερικανικού νομοθετήματος για χορήγηση οικονομικής βοήθειας υπέρ της Ταϊβάν.

Εξ ου και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, με εμφανή ενόχληση τόνισε ότι δεν ήταν η Κίνα η οποία δημιούργησε την ουκρανική κρίση, ούτε είναι αυτή που συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά – και σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθεί να υπονομεύεται το δικαίωμά της να συναλλάσσεται ελεύθερα και επί ίσης βάσεως με οποιοδήποτε κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Εάν, πρόσθεσε απειλητικά, η Αμερική λάβει μέτρα τα οποία παραβιάζουν το πνεύμα της ελεύθερης αγοράς, η Κίνα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Για δε την ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, ο Λιν πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν δέχεται να πλήττεται για προεκλογικούς λόγους.

Εξετάζοντας το πώς εξελίχθηκε η (μάλλον καταδικασμένη εξαρχής να αποτύχει) επίσκεψη Μπλίνκεν αναρωτιέται πράγματι κανείς αν αυτή είχε άλλο νόημα από το δείξει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να είναι εξίσουν "σκληρή” στα θέματα της Κίνας με τους Ρεπουμπλικανούς του Τραμπ.

Όλα αυτά, συνδυαζόμενα με την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα (όπου πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και Φιλιππίνων σε διαφιλονικούμενα ύδατα) αφήνουν πικρή γεύση και προκαλούν μεγάλη περίσκεψη για το μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων, ασχέτως της έκβασης των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, μετά την αναχώρηση Μπλίνκεν, η Κίνα υποδέχθηκε θερμά τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Δελχί, προκειμένου να γίνει δεκτός από τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Η κινεζική πλευρά προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάσει την κατεύθυνση των σινο-αμερικανικών σχέσεων ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τους ισχυρούς του πλούτου. Πρόκειται, όμως, για μία μάλλον αφελή πεποίθηση: το ότι ο Χένρι Φορντ, πλουσιότερος Αμερικανός τη δεκαετία του ΄30, ήταν φιλικός προς τον Άξονα, δεν επηρέασε την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αλλά και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την αντίφαση του να αποζητούν ταυτοχρόνως τη συνεργασία και την αντιπαράθεση με την Κίνα. Προφανώς, προβάλλουν στη συγκεκριμένη περίπτωση το μοντέλο του Ψυχρού Πολέμου, όπου η διαχείριση της "διαμερισματοποιημένης” σχέσης με τη Σοβιετική Ένωση επέτρεπε σε άλλες σφαίρες την εξισορρόπηση των συμφερόντων και σε άλλες τον ανταγωνισμό. Η σημερινή Κίνα δεν δείχνει πρόθυμη να χορέψει σε τέτοιους ρυθμούς, χωρίς ένα μίνιμουμ προβλεψιμότητας και σεβασμού των θεμελιωδών συμφερόντων της.

(από capital.gr)