G7: Στροφή προς την Πυρηνική Ενέργεια ως Εναλλακτική των Υδρογονανθράκων

G7: Στροφή προς την Πυρηνική Ενέργεια ως Εναλλακτική των Υδρογονανθράκων
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Σαβ, 11 Μαΐου 2024 - 10:41

Η πυρηνική ενέργεια αναδεικνύεται σε μία κομβική εναλλακτική λύση έναντι της χρήσης υδρογονανθράκων. Πιο πρόσφατα, οι αρμόδιοι Υπουργοί των G7 συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων μπορεί να αποτελέσει μία βιώσιμη στρατηγική στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Στην κοινή δήλωση των Υπουργών γίνεται αναφορά στη δέσμευση 25 κρατών— μεταξύ των οποίων και τα μέλη των G7 ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, και Ηνωμένο Βασίλειο— να τριπλασιάσουν την ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από το 2020 μέχρι το 2050, η οποία είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο του COP28 πέρυσι στο Ντουμπάι

Μολονότι δεν συμμετείχε στην ανωτέρω δέσμευση, η Ιταλία βρίσκεται επίσης στη φάση επανεξέτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ιταλία δεν θα χρειαζόταν απλά να κατασκευάσει νέες υποδομές, καθώς τα πυρηνικά της εργοστάσια είχαν κλείσει το 1990, αλλά να πείσει και την κοινή γνώμη στο εσωτερικό, η οποία είχε ψηφίσει την απαγόρευσης της πυρηνικής ενέργειας σε σχετικό δημοψήφισμα το 2011. Η Γερμανία φαίνεται να είναι το μόνο κράτος που αντιστέκεται σε αυτή τη μεταστροφή, έχοντας ολοκληρώσει το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της το 2023.

 

Η διεθνής παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για το 2023. Πηγή: The Visual Capitalist.


Όσον αφορά τα υπόλοιπα έξι κράτη, η προσέγγισή τους για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας βασίζεται στις αρχές της “ποιότητας έναντι ποσότητας”, αλλά και της πολυμέρειας. Πιο συγκεκριμένα, οι νέες πυρηνικές υποδομές θα αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οι μικρο-αντιδραστήρες, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρονται και να τίθενται σε λειτουργία κατά βούληση ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες των τοπικών δικτύων. Παράλληλα, τα μέλη των G7 σκοπεύουν να συνεργαστούν έμπρακτα σε αυτή τη διαδικασία, με έμφαση στην αλυσίδα εφοδιασμού των σχετικών πρώτων υλών και τον διαμοιρασμό των καλών πρακτικών.

Ένα ζήτημα που εγείρει ανησυχίες όσον αφορά τη μελλοντική ασφάλεια της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι ο ρόλος της Ρωσίας. Αφενός, αρκετά κράτη όπως η Ουκρανία και η Τσεχία χρησιμοποιούν πυρηνικές υποδομές που βασίζονται σε σοβιετικές ή ρωσικές τεχνολογίες, κάτι που τις υποχρεώνει να συνεργάζονται με τη Μόσχα για τη συντήρηση των αντιδραστήρων και την εύρεση ανταλλακτικών. Αφετέρου, η Ρωσία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προμήθεια εμπλουτισμένου ουρανίου, ενός υλικού που είναι απαραίτητο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Πρόσφατα, η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ουρανίου, με την εγχώρια βιομηχανία να επικροτεί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Μετά τη Ρωσία, η Ολλανδία και η Γαλλία ήταν οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς εμπλουτισμένου ουρανίου σε διεθνές επίπεδο το 2022.