τρεις υπουργοί σχετικά με τις ρωσικές δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου στην Ανταρκτική, οι οποίες πιστεύεται ότι εμπίπτουν στα διεκδικούμενα εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή.
Το 2020, η ρωσική εταιρεία εξερεύνησης ορυκτών πόρων Rosgeo ανέφερε ότι το ερευνητικό της σκάφος Alexander Karpinsky είχε ολοκληρώσει μια γεωλογική έρευνα υποεπιφανείας, χαρτογραφώντας τις περιοχές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις παγοκρηπίδες της Ανταρκτικής. Η μελέτη ήταν μέρος της 65ης ρωσικής αποστολής στην Ανταρκτική. Τότε, η έρευνα κάλυπτε το νοτιοανατολικό τμήμα της θάλασσας Riiser-Larsen στα ανοικτά των ακτών της Queen Maud Land, μιας περιοχής της Ανταρκτικής που διεκδικεί η Νορβηγία.
Ωστόσο, η EAC άκουσε ότι από το 2011, οι ρωσικές σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται στα ανοικτά της Θάλασσας Weddell, η οποία εμπίπτει στις διεκδικήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με τη Rosgeo, οι έρευνές της έχουν αποκαλύψει περίπου 500 δισεκατομμύρια βαρέλια (70 δισεκατομμύρια τόνους) δυναμικού υδρογονανθράκων στις λεκάνες του Νότιου Ωκεανού.
Δίνοντας τις εισηγήσεις του στην EAC, ο νεότερος υπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης David Rutley, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί να τηρήσει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής.
Το μορατόριουμ από το 1976
Το 1976, τα κράτη που υπέγραψαν τη συνθήκη αποφάσισαν να επιβάλουν μορατόριουμ στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ορυκτών της Ανταρκτικής, υιοθετώντας μια προληπτική προσέγγιση για την προστασία της περιοχής.
Ωστόσο, χώρες όπως η Ρωσία συνέχισαν την εξερεύνηση ορυκτών υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας, η οποία επιτρέπεται βάσει της συνθήκης. Συνολικά, η Ανταρκτική έχει επτά ιστορικούς διεκδικητές, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Χιλή, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, αυτές οι διεκδικήσεις ιδιοκτησίας ανεστάλησαν όταν διαπραγματεύτηκε η Συνθήκη της Ανταρκτικής το 1959, καθιστώντας την Ανταρκτική μια τεράστια ...no man's land.
Δυστυχώς, οι πολικές περιοχές της γης έχουν δεχτεί τεράστια πίεση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης θα μπορούσε να καταλήξει σε ανταγωνισμό αντί για συνεργασία για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ανταρκτικής. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται, με την Κίνα και τη Ρωσία να εμποδίζουν τις προσπάθειες άλλων κρατών που έχουν συνάψει συνθήκη για την Ανταρκτική να επεκτείνουν τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην περιοχή.
"Η συλλογή σεισμικών δεδομένων από τη Ρωσία στην Ανταρκτική που ερμηνεύεται ως αναζήτηση σηματοδοτεί μια πιθανή απειλή για τη μόνιμη απαγόρευση της εξόρυξης, με αντίκτυπο στην ακεραιότητα του πρωτοκόλλου στο σύνολό του. Το 2048, υπάρχει περιθώριο δυνητικής αλλαγής του πρωτοκόλλου, αλλά υπάρχουν αυστηροί κανόνες και προϋποθέσεις που διαμορφώνουν αυτό το περιθώριο. Όμως, η τρέχουσα ρωσική δραστηριότητα είναι ανησυχητική", ενημέρωσε ο Klaus Dodds, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου την EAC σε γραπτή εισήγηση.
Ν. Παλ.