Βαλκάνια: Αν έχεις τέτοιους φίλους….

Στόχος της Ελλάδος ήταν ανέκαθεν να είναι ο ηγέτης των Βαλκανίων. Μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είχε φαινομενικά το πάνω χέρι σε σχέση με τους «φτωχούς» συγγενείς στην Αλβανία και τα Σκόπια. Διατυμπάνιζε ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών και συνέβαλε τα μέγιστα στην είσοδο των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ. Τώρα όμως τα «όπλα» της έχουν μετατραπεί σε αδυναμίες και οι άλλοτε «φτωχοί» συγγενείς εξεγείρονται,  προκαλώντας ευθέως την Αθήνα που συνεχίζει να επιμένει ότι πρέπει να είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και με τους διαφωνούντες.

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έκανε μέσα σε λίγα λεπτά την προβληματική έτσι κι αλλιώς Συμφωνία των Πρεσπών «κουρελόχαρτο», αποκαλώντας την χώρα απροκάλυπτα «Μακεδονία». Φυσικά κανείς δεν εξεπλάγην από αυτή  την εξέλιξη. Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, που ήταν και ο μεγάλος νικητής  των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, ήταν εξ αρχής

Τρι, 14 Μαΐου 2024 - 08:37

σφοδρός πολέμιος της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόσο ο πρόεδρος του κόμματος και επόμενος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είχαν ξεκαθαρίσει  καθ΄όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα αποκαλούν πλέον την χώρα «Μακεδονία». Επίσης όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το εθνικιστικό αυτό κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές. Οπότε ουδείς μπορεί να πει ότι η Αθήνα πιάστηκε εξ απήνης. Λέει ότι αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή πιστεύει ότι ο Μίτσκοφσκι θα σταματήσει ξαφνικά να αποκαλεί την χώρα «Μακεδονία»; Η πάλι θα παγιδευτεί σε έωλες δεσμεύσεις ενώ οι Σκοπιανοί θα κατοχυρώνουν σιγά σιγά το όνομα «Μακεδονία» στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο συνείδηση.

Στην γειτονική Αλβανία, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις. Όχι μόνο πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση στο Γαλάτσι για τους Αλβανούς της Διασποράς παρά την παράκληση της Αθήνας να το αναβάλλει για μετά τις ευρωεκλογές. Αλλά επέλεξε να το κάνει κατά την συμπλήρωση ενός έτους φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη κάνοντας μια επίδειξη δύναμης μέσα στην ελληνική πρωτεύουσα! Παρά τις διαβεβαιώσεις περί «αγαθών» προθέσεων, ο Ράμα δεν αντέδρασε ούτε στις αποδοκιμασίες των παρισταμένων εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού ούτε στα τραγούδια που ακούσθηκαν για την «Μεγάλη Αλβανία». Η Αθήνα πάντως επέμεινε ότι πρόκειται για μια «αχρειάστη» ιδιωτική επίσκεψη. Παραχώρησε πάντως 1.500 αστυνομικούς ως ασφάλεια, ενώ περιόρισε και οπαδούς του Σαλί Μπερίσα που εμφανίστηκαν στο Γαλάτσι! Βρες το λάθος…

Την ίδια ώρα αποφάσισε να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Σερβία και μάλιστα για ένα πολύ ευαίσθητο εθνικό θέμα, όπως αυτό του Κοσσόβου, που υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει. Παρά ταύτα οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν την έκθεση της κ. Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η θετική εισήγηση της κ. Μπακογιάννη είχε μάλιστα προκαλέσει την οργή του Σέρβου Προέδρου, που την κατηγόρησε ευθέως ότι υποκινείται από ξένα συμφέροντα. Δεν έχει αλλάξει η στάση της Ελλάδας, δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κοσσόβου,  ούτε και  σχετίζεται με το Κυπριακό επέμεινε και πάλι η ελληνική κυβέρνηση. Και αναρωτιέται κανείς αν πλέον αμφισβητούν και την νοημοσύνη μας.