Στις 8 Μαΐου, η Κομισιόν παρουσίασε στους πρεσβευτές των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Η πρόταση, που περιήλθε σε γνώση του Radio Free Europe/Radio Liberty, του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού των ΗΠΑ το οποίο παρέχει ειδήσεις, πληροφορίες και αναλύσεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, είναι στην πραγματικότητα υπέρ το δέον φιλόδοξη, δεδομένου ότι οι «27» έχουν υιοθετήσει, κατά το παρελθόν, απείρως πιο "δειλά" μέτρα κυρώσεων.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με αυτές τις πρωτοβουλίες, το ζήτημα είναι σε περίπτωση που τα προτεινόμενα μέτρα υιοθετηθούν, αν θα τεθούν σε πλήρη ισχύ και εφαρμοστούν, αφού πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα, επομένως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποδυναμωθούν.

Παραδόξως, τα προτεινόμενα μέτρα κυρώσεων περιλαμβάνουν την ρωσική ενέργεια, κάτι που θεωρούταν αδιανόητο αφότου η ΕΕ πέτυχε να επιβάλει μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, το 2022, ύστερα από έντονες διπλωματικές διαφωνίες που διήρκεσαν επί σειρά μηνών. Αυτή τη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να πλήξει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Όμως, κατά έναν περίεργο «ευρωπαϊκό» τρόπο, η πρόταση κυρώσεων δεν αναφέρεται στην απαγόρευση των απευθείας εισαγωγών στην ΕΕ, που αποτελούν περίπου το 5% της ενεργειακής κατανάλωσης των «27» και επομένως, μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα, σύμφωνα τουλάχιστον, με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Αντ' αυτής, προτείνεται μια σταδιακή προσέγγιση που περιλαμβάνει την απαγόρευση της μεταφόρτωσης LNG, όπερ σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα εμποδίζονται να επανεξάγουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως κάνουν και, ως εκ τούτου, θα υποχρεώνονται τα ρωσικά LNG carriers να εκτελούν μεγαλύτερους διάπλους για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για απαγόρευση των επενδύσεων ή της παροχής υπηρεσιών για τα υπό κατασκευή ρωσικά έργα υποδομών LNG, Arctic LNG και Murmansk LNG. Ήδη χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν ήδη ζητήσει να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα προτεινόμενα μέτρα για το ρωσικό LNG, γεγονός που φανερώνει το βαθμό της νευρικότητας που διακατέχει σήμερα τα κράτη –μέλη μπροστά στο ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, η πρόταση της Κομισιόν για τις νέες κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας και Λευκορωσίας περιλαμβάνει την απαγόρευση της ρωσικής κρατικής χρηματοδότησης για πολιτικά κόμματα, ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης, ΜΚΟ και παρόχους υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης στην Ένωση με έδρα την ΕΕ.

Όμως, ορισμένες χώρες, ιδίως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και είναι πιθανό να μην διακατέχονται από την ίδια θέρμη να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του, ενώ άλλες, όπως οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, υπόκεινται σε συνταγματικούς περιορισμούς για την παρέμβαση του κράτους στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Στον κατάλογο των μέτρων κυρώσεων περιλαμβάνεται και η πρόταση για τον αποκλεισμό της δραστηριοποίησης στην επικράτεια της ΕΕ, των εταιρειών μεταφορών που ανήκουν κατά τουλάχιστον 25% σε Ρώσους, που αποτελεί μια αναβάθμιση του καθεστώς που ισχύει κατά το οποίο η δραστηριότητα των εταιρειών μπορεί να απαγορευτεί μόνο σε περίπτωση που Ρώσοι υπήκοοι κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Τέλος, αναμένεται επίσης να εγκριθούν τα μέτρα που πλήττουν τον «σκιώδη στόλο» πλοίων της Ρωσίας, δηλαδή, εκείνων με ασαφή ιδιοκτησία που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να παρακάμψει την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.