Εκθεση: Οι Μεγάλες Αμερικανικές Τράπεζες Χρηματοδότες των Ορυκτών Καυσίμων το 2023

Εκθεση: Οι Μεγάλες Αμερικανικές Τράπεζες Χρηματοδότες των Ορυκτών Καυσίμων το 2023
energia.gr
Τρι, 14 Μαΐου 2024 - 12:51

Η JPMorgan Chase, η Mizuho και η Bank of America κατονομάστηκαν ως οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων πέρυσι, σε μια έκθεση των ακτιβιστών για το κλίμα, η οποία υπολογίζει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν παράσχει συνολικά 6,9 εκατ. δολάρια στον τομέα κατά τα οκτώ χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η 15η ετήσια έκθεση, η οποία συντάχθηκε από συνασπισμό ομάδων εκστρατείας που συντονίζεται από το Rainforest Action Network, διαπίστωσε ότι οι 60 μεγαλύτεροι δανειστές στον κόσμο είχαν παράσχει χρηματοδότηση ύψους περίπου 705 δισ. δολαρίων μόνο το 2023, αναφέρουν οι FT.

Όσον αφορά τις γενικές τάσεις, η χρηματοδότηση που σχετίζεται με την ηλεκτροπαραγωγή με καύση φυσικού αερίου, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Αρκτικής και τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαιρετικά μεγάλου βάθους μειώθηκε πέρυσι, ενώ αυξήθηκε για τις εταιρείες που επικεντρώνονται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η JPMorgan είχε δεσμεύσει 40,8 δισ. δολάρια σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων το 2023, καθιστώντας την αμερικανική τράπεζα τον κορυφαίο δανειστή τόσο για το έτος όσο και μετά τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε πριν από τρία χρόνια ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία νέα ανάπτυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα εάν ο κόσμος ήθελε να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των εταιρειών που επεκτείνουν έργα ορυκτών καυσίμων το 2023 ήταν επίσης η JPMorgan, ενώ η Citi κατέλαβε την πρώτη θέση για την περίοδο μετά τη συμφωνία του Παρισιού, παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότησή της ήταν χαμηλότερη τα τελευταία δύο χρόνια.

Η JPMorgan δήλωσε ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες παγκοσμίως τόσο για τις παραδοσιακές όσο και για τις εταιρείες καθαρής ενέργειας. Είπε ότι φέτος θα δημοσιοποιήσει έναν δείκτη που θα δείχνει το ποσοστό της χρηματοδότησης ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, μια κίνηση που είχε ζητήσει ο ελεγκτής της Νέας Υόρκης για λογαριασμό των συντάξεων που διαχειρίζεται.

"Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία μας αντικατοπτρίζουν τις δραστηριότητές μας πιο ολοκληρωμένα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις εκτιμήσεις τρίτων", δήλωσε η JPMorgan.

Η Bank of America επεσήμανε επίσης την αναλογία δανεισμού της σε καθαρή ενέργεια έναντι των ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι τα στοιχεία του BloombergNEF την έδειξαν να ηγείται μεταξύ των ομολόγων της στις ΗΠΑ σε αυτή τη βάση. "Συνεργαζόμαστε με πελάτες σε όλο το ενεργειακό φάσμα για να τους βοηθήσουμε με τους στόχους τους για την ενεργειακή μετάβαση", ανέφερε.

Ωστόσο, η έκθεση της RAN σημειώνει ότι ορισμένες τράπεζες έχουν υποχωρήσει σε πράσινα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America, η οποία έχει εγκαταλείψει τις εξαιρέσεις της για τις γεωτρήσεις στην Αρκτική, τον θερμικό άνθρακα και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η τράπεζα δήλωσε ότι είχε "αποσαφηνίσει" τη διαδικασία της, αλλά η "εκτίμησή της για την ανάγκη ενισχυμένης δέουσας επιμέλειας λόγω των υψηλότερων κινδύνων από τη δραστηριοποίηση σε ορισμένες περιοχές παραμένει αμετάβλητη".

 

Η Citi δήλωσε ότι δεσμεύεται για την παγκόσμια μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και για την υποστήριξη των πελατών της κατά την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην ανάγκη "για ενεργειακή ασφάλεια, προσιτή τιμή και αξιοπιστία".

Από το 2020 είχε φτάσει τα 441 δισ. δολάρια προς τον στόχο της βιώσιμης χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. δολαρίων, είπε, και γνωστοποίησε την πρόοδο προς το καθαρό μηδέν στην ετήσια έκθεσή της.

Οι κινεζικές τράπεζες κυριαρχούν στη χρηματοδότηση της εξόρυξης άνθρακα και της ενέργειας με καύση άνθρακα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση της RAN, ενώ οι καναδικές τράπεζες κατέχουν την πρώτη θέση για το πετρέλαιο από άμμο πίσσας.

Η ιαπωνική Mizuho αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά τα στοιχεία έδειξαν ότι είχε επεκτείνει τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου μεθανίου, σύμφωνα με τις εθνικές κυβερνητικές πολιτικές.

Στην Ευρώπη, η Barclays κατατάχθηκε ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ορυκτών καυσίμων τόσο το 2023 όσο και μετά τη συμφωνία του Παρισιού, δεσμεύοντας 24,2 δισ. δολάρια το 2023 και 235 δισ. δολάρια σωρευτικά από το 2016, εκτιμά η έκθεση.

Η τράπεζα δήλωσε ότι έχει στόχο 1 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης και μεταβατικής οικονομίας έως το 2030, με έμφαση σε "διαφοροποιημένες ενεργειακές εταιρείες που επενδύουν σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και με μεγαλύτερο έλεγχο σε όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου".

Η Barclays δήλωσε ότι οι χρηματοδοτούμενες εκπομπές της για τον ενεργειακό τομέα είχαν μειωθεί κατά 44% μεταξύ 2020 και 2023, υπερβαίνοντας τον στόχο της για το 2030.

Η τράπεζα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της τελευταίας έκθεσης RAN, λέγοντας ότι φαίνεται ότι τα στοιχεία καταγράφουν όλη την εταιρική χρηματοδότηση που παρέχεται σε μια εταιρεία και την αποδίδουν με βάση τις ροές εσόδων και όχι τη χρήση των εσόδων.

Οι συντάκτες της έκθεσης γνωστοποίησαν την αλλαγή της μεθοδολογίας το 2023, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η συμμετοχή των τραπεζών σε συμφωνίες εταιρικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, των δανείων και των εκδόσεων μετοχών, ακόμη και αν η τράπεζα δεν ήταν ο κύριος χρηματοδότης.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε ένας τύπος που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ερευνών Profundo. Οι προηγούμενες εκθέσεις βασίζονταν σε πιστωτικές κατατάξεις που υπολογίζονταν από το Bloomberg ως πάροχο δεδομένων.

Οι συντάκτες δήλωσαν ότι η αλλαγή έγινε για να καλυφθεί όλη η τραπεζική χρηματοδότηση και για να εξασφαλιστεί μια καλύτερη παγκόσμια εικόνα. Το Bloomberg ήταν μια τυπική πηγή δεδομένων του κλάδου στη Βόρεια Αμερική, αλλά όχι σε όλες τις άλλες αγορές, σημείωσαν.