Σταθερά στα 2,25 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα Βλέπει ο ΟΠΕΚ τη Φετινή Αύξηση στη Ζήτηση Πετρελαίου

Σταθερά στα 2,25 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα Βλέπει ο ΟΠΕΚ τη Φετινή Αύξηση στη Ζήτηση Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 14 Μαΐου 2024 - 19:31

Ο ΟΠΕΚ, στην νέα του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Μαΐου, εμμένει στην πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά 2,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Επίσης, δημοσιεύει στο εξής στοιχεία μόνο για τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ+, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή ότι αντανακλά την ενότητα της διευρυμένης ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο, Τετάρτη, η νέα έκθεση του ΙΕΑ, ο οποίος διαφοροποιείται αισθητά όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης αργού

Αναλυτικότερα, ο ΟΠΕΚ επέμεινε στην πρόβλεψή του για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη, όπου σημειώνει ότι στο εξής θα ανακοινώνει στοιχεία σχετικά με την προβλεπόμενη ζήτηση αργού πετρελαίου παραγωγής ΟΠΕΚ+, εξέλιξη που αντανακλά το γεγονός ότι ο ευρύτερος όμιλος είναι πλέον το κύριο φόρουμ συνεργασίας στην αγορά πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, στη νέα μηνιαία έκθεσή του, ανέφερε ότι αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025. Και οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του περασμένου μήνα.

Η έκθεση του Μαΐου είναι η τελευταία έκθεση πριν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, την 1η Ιουνίου, κατά την οποία θα αποφασίσει εάν θα επεκτείνει τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο ΟΠΕΚ έδωσε αισιόδοξο τόνο για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

«Παρά ορισμένους υφεσιακούς κινδύνους , η συνεχιζόμενη δυναμική που παρατηρείται από την αρχή του έτους θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετη ανοδική δυναμική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024 και μετά», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει εφαρμόσει μια σειρά περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει τηις τιμές αργού στην διεθνή αγορά.

Η τελευταία μείωση, ύψους 2,2 εκατομμυρίων bpd, ισχύει μέχρι τα τέλη Ιουνίου, εκτός εάν παραταθεί, ένδεχόμενο που άφησαν ανοιχτό πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη από το συνηθισμένο απόκλιση ανάμεσα στους διάφορους φορείς που ασχολούνται με τις προβλέψεις στην αγορά πετρελαίου όσον αφορά το μέγεθος της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου το 2024, εν μέρει λόγω των διαφορών σχετικά με τον ρυθμό της παγκόσμιας μετάβασης προς καθαρότερα καύσιμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες και προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030, βλέπει μια επέκταση 1,2 εκατομμυρίων bpd και έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει τα στοιχεία του την Τετάρτη. Αντίθετα, ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δύο δεκαετίες και δεν έχει προβλέψει κορύφωση στη ζήτηση.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει τον υπολογισμό της παγκόσμιας ζήτησης για το δικό του αργό - μέγεθος που παρακολουθείται καθώς αποτελεί βασικό δείκτη της ισχύος της αγοράς πετρελαίου - και θα επικεντρωθεί στη ζήτηση πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+. Η κίνηση «επιδεικνύει αλληλεγγύη και ενότητα» εντός του πλαισίου του ΟΠΕΚ+, όπως τονίζει ο ΟΠΕΚ, ενώ, παράλληλα, αποσοβεί την «πιθανότητα παρεξηγήσεων».

Η συνεργασία που έχει λάβει τη μορφή του ΟΠΕΚ+ θεσπίστηκε το 2016 στη βάση μιας συμφωνίας που ονομάζεται Διακήρυξη Συνεργασίας (DoC).

Πηγή του ΟΠΕΚ+ είπε στο Reuters, το οποίο αναφέρθηκε στην αλλαγή σχετικά με τη δημοσίευση των στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, ότι η κίνηση αντανακλά το γεγονός ότι η ζήτηση του ΟΠΕΚ+ είναι πλέον πιο σημαντική, καθώς το DoC είναι σήμερα το πλαίσιο συνεργασίας στην αγορά πετρελαίου.

Στην νέα έκθεση, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση του αργού των χωρών DoC για το 2024 θα ανέλθει στα 43,2 εκατομμύρια bpd, σε σύγκριση με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 104,5 εκατομμύρια bpd, ενώ αναφέρει οι χώρες της ενισχυμένης ομάδας πετρελαιοπαραγωγών παρήγαγε 41,02 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, επίπεδο μικρότερο από την αναμενόμενη ζήτηση. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ παρήγαγε 26,58 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, μειωμένα κατά 48.000 bpd, σύμφωνα με την έκθεση.