Κίνα: Τα Ελκυστικά Νέα Ηλεκτρικά Οχήματα Απειλούν τον Ξένο Ανταγωνισμό

Κίνα: Τα Ελκυστικά Νέα Ηλεκτρικά Οχήματα Απειλούν τον Ξένο Ανταγωνισμό
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 15 Μαΐου 2024 - 08:14

Καλύτερη εμφάνιση, μεγαλύτερη ασφάλεια, περισσότερη αποδοτικότητα: Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα ώστε να απειλήσουν σοβαρά τον ανταγωνισμό. Με 71 νέα μοντέλα να κυκλοφορούν εντός του 2024, οι κινεζικές αυτοβιομηχανίες σκοπεύουν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές, και ασιατικές εταιρείες 

ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερα μερίδια στις διεθνείς αγορές.

Η αιχμή του δόρατος για την κινεζική αυτοβιομηχανία φαίνεται να είναι η τεχνολογία αυτο-οδήγησης. Πρόσφατα, η αμερικανική Tesla και πέντε κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι γνωστές BYD και Nio, έλαβαν τις πρώτες άδειες και τα κριτήρια ασφαλείας για τα αυτόνομα μοντέλα. Σε γενικές γραμμές, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πιο συμβατή με τα ηλεκτρικά οχήματα, παρά με τα υβριδικά ή τα βενζινοκίνητα. Ως εκ τούτου, αναμένεται να αποτελέσει το νέο πεδίο ανταγωνισμού στην ανερχόμενη βιομηχανία. Οι κινεζικές εταιρείες τείνουν να επενδύουν σε συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, με τις κινεζικές αρχές να επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα αυτόνομα οχήματα.

Αντιθέτως, οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν μία σειρά ελέγχων της συγκεκριμένης τεχνολογίας, με το σύστημα Autopilot της Tesla να βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Οι (άλλες) μεγάλες αυτοβιομηχανίες των ΗΠΑ, όπως η Ford και η General Motors, έχουν καθυστερήσει αρκετά την έρευνα στις τεχνολογίες αυτό-οδήγησης, ενώ σταδιακά χάνουν και τα μερίδιά τους στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με τις ευρωπαϊκές αρχές να ρέπουν όλο και συχνότερα προς τον προστατευτισμό, ακολουθώντας την προσέγγιση της Ουάσιγκτον.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της νέας γενιάς κινεζικών EV είναι οι αποδοτικότερες μπαταρίες. Η CATL, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, που τυχαίνει να εδρεύει στην Κίνα, διαφήμισε τη νέα σειρά μπαταριών που μπορούν να διανύσουν σχεδόν 1000 χιλιόμετρα μετά από φόρτιση διάρκειας 30 λεπτών. Η ανάπτυξη ισχυρότερων μπαταριών δεν συνεπάγεται μόνο την αποδοτικότερη λειτουργία των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά επιτρέπει και αλλαγές στον σχεδιασμό τους.

Η τοποθέτηση μικρότερων μπαταριών σημαίνει απελευθέρωση χώρου εντός του οχήματος, και επομένως περισσότερη χωρητικότητα για τους επιβάτες ή το φορτίο. Η σημασία της άνεσης και της εμφάνισης ως κριτήρια αγοράς δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η ηλεκτροκίνηση επανέφερε το αυτοκίνητο ως status symbol στη συνείδηση των καταναλωτών. Με τα κινεζικά οχήματα να μην υπολείπονται σε τίποτα των ξένων— πέραν από την ιστορικότητα των brand τους— οι κινεζικές αυτοβιομηχανίες έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν ότι μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες εντός και εκτός Κίνας, παρά τις όποιες πολιτικές δυσκολίες.