Η Σουηδία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της σε περίπτωση πολέμου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει με «σουηδικούς όρους».

Καθώς το σουηδικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (DCA) με τις ΗΠΑ, ο Κρίστερσον, του συντηρητικού Μετριοπαθούς Κόμματος, δήλωσε ότι σε καιρό ειρήνης δεν θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα ή πυρηνικά όπλα στο σουηδικό έδαφος.

Σε καιρό πολέμου, ωστόσο, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό P1 τη Δευτέρα, ενόψει της συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ των πέντε πρωθυπουργών των σκανδιναβικών χωρών και της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Στοκχόλμη.

«Εάν υπάρξει ένας πόλεμος μαζί μας στο έδαφός μας, στον οποίο μπαίνει η Σουηδία αναγκαστικά μετά από μια επίθεση από άλλους, τότε είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Τότε ολόκληρο το ΝΑΤΟ επωφελείται από την πυρηνική ομπρέλα που πρέπει να υπάρχει στις δημοκρατίες όσο χώρες όπως η Ρωσία διαθέτουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Κρίστερσον στο P1.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε λίγους μήνες πριν από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη του 2023, έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις.

Ειδικά καθώς δίνει στον αμερικανικό στρατό το δικαίωμα να χρησιμοποιεί 17 σουηδικές στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα, το Αριστερό Κόμμα και άλλοι έχουν επικρίνει τη συμφωνία ότι δίνει υπερβολική δύναμη και επιρροή στον αμερικανικό στρατό και ότι δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των πυρηνικών όπλων στο σουηδικό έδαφος, καθώς δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση στη συμφωνία, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες συμφωνίες που έχουν οι ΗΠΑ με τη Δανία και τη Νορβηγία.

Οι κοινότητες που επηρεάζονται έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες, μεταξύ άλλων ότι δεν θα επιτραπεί στους ντόπιους να παραμείνουν σε δημοφιλείς φυσικές περιοχές, ότι θα υπάρχουν περισσότερα απόβλητα και ότι θα υπάρξουν «κοινωνικές εντάσεις μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων και του τοπικού πληθυσμού».

Ωστόσο, ο Κρίστερσον τόνισε ότι η Σουηδία εξακολουθεί να κυβερνά το σουηδικό έδαφος.

«Η Σουηδία είναι αυτή που αποφασίζει για το σουηδικό έδαφος. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όλα γίνονται με σουηδικούς όρους», πρόσθεσε απλά.

 

euractiv.gr