Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας προσπαθεί να προσελκύσει πίσω χιλιάδες συνταξιούχους μηχανικούς και επαγγελματίες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς οι δυτικές εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν το κενό σε δεξιότητες για να υλοποιήσουν το μεγαλύτερο κύμα νέων έργων εδώ και δεκαετίες. Οι κατασκευαστές αντιδραστήρων στοχεύουν στην πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων 

καθώς οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή οδηγούν σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την τεχνολογία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με προγραμματιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Πολωνία σχεδιάζουν νέες παραγγελίες εν μέσω ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την απειλή για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρουν οι FT. 

Οι συνταξιούχοι με εμπειρία δεκαετιών είναι σε ζήτηση ως αποτέλεσμα, αφού η χρυσή εποχή για τον τομέα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 έδωσε τη θέση της σε μια πτώση μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 - μια ύφεση που επιδεινώθηκε από την τήξη του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, αφού υπέστη ζημιές από τσουνάμι.

"Αγαπούσα τη δουλειά μου", δήλωσε ο 69χρονος Jean-Marc Miraucourt, πρώην μηχανικός του γαλλικού κρατικού φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών εγκαταστάσεων EDF, ο οποίος συμβουλεύει την εταιρεία σε διαγωνισμούς και άλλα έργα από τότε που συνταξιοδοτήθηκε το 2019.

"Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη τώρα, καθώς έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανάγκες και θα ήταν κρίμα να μην μοιραστούμε κάποια από την εμπειρία μας".

Ο Miraucourt, ο οποίος στο παρελθόν ήταν ανώτερο στέλεχος που εργάστηκε για την έναρξη λειτουργίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 των τελευταίων αντιδραστήρων της EDF που τέθηκαν σε λειτουργία, είναι ένας από τους εκατοντάδες πρώην πυρηνικούς εμπειρογνώμονες στη Γαλλία που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ο πρώτος νέος αντιδραστήρας μετά από 25 χρόνια στη Γαλλία

Στη Γαλλία - τον μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, με 56 αντιδραστήρες - ο πρώτος νέος αντιδραστήρας μετά από 25 χρόνια πρόκειται να συνδεθεί στο δίκτυο αυτό το καλοκαίρι, στο Flamanville στη Νορμανδία.

Οι αναποδιές στο έργο, το οποίο καθυστερεί 12 χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα, αποδίδονται εν μέρει στην απώλεια δεξιοτήτων, μεταξύ άλλων μεταξύ των προμηθευτών, αφού ο δυτικός κόσμος ψυχράθηκε στα νέα πυρηνικά έργα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σταδιακή αύξηση της κατασκευαστικής ικανότητας στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Οι αντιδραστήρες της Ρωσίας και της Κίνας αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα των αντιδραστήρων που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η Γαλλία σχεδιάζει τουλάχιστον έξι νέους αντιδραστήρες για τα τέλη της δεκαετίας του 2030, οι οποίοι θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 14, ενώ ορισμένες χώρες που είχαν αποφασίσει να μειώσουν τα πυρηνικά τους έργα, όπως η Σουηδία και η Ιαπωνία, αντιστρέφουν την πορεία τους.

Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν τον μεγαλύτερο εθνικό στόλο 94 αντιδραστήρων στον κόσμο, αναπτύσσουν επίσης πυρηνικές τεχνολογίες επόμενης γενιάς και συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που επιδιώκουν επίσης την παραγωγή μικρότερων μοντέλων αντιδραστήρων. Το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι η βιομηχανία θα χρειαστεί επιπλέον 375.000 εργαζόμενους μέχρι το 2050. Περίπου 55.000 από αυτούς θα χρειαστούν μέχρι το 2030, ανέφερε.

Η έλλειψη δεξιοτήτων οφείλεται εν μέρει στη συνταξιοδότηση ενός κύματος baby boomers. Από τις 60.000 επιπλέον προσλήψεις πλήρους απασχόλησης σε βασικές θέσεις εργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας που θα χρειαστούν στη Γαλλία έως το 2033, σύμφωνα με τον γαλλικό εμπορικό οργανισμό Gifen, οι μισές θα απαιτηθούν απλώς για να αντικαταστήσουν άτομα που εγκαταλείπουν τη βιομηχανία.

1.600 πρώην εργαζόμενους στην πυρηνική ενέργεια περιμένουν

Η Experconnect, ένας οργανισμός που ειδικεύεται στην τοποθέτηση συνταξιούχων, δήλωσε ότι έχει στα βιβλία της 1.600 πρώην εργαζόμενους στην πυρηνική ενέργεια, από επιστήμονες έως συγκολλητές.

"Η ζήτηση έχει πραγματικά αυξηθεί", δήλωσε η Marie-Pierre de Montessus, εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας στο πρακτορείο. "Με τον πυρηνικό χειμώνα που βιώσαμε, δεν υπήρχαν επενδύσεις και οι προσλήψεις είχαν παγώσει. Τώρα πηγαίνουμε και βλέπουμε τις μεγάλες εταιρείες και τους δείχνουμε ότι οι δεξιότητες των συνταξιούχων αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό".

Οι νεοσύστατες πυρηνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν επίσης τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας. Στη Newcleo, μια εταιρεία ανάπτυξης μικρών αντιδραστήρων ηλικίας δυόμισι ετών με έδρα το Λονδίνο, τη Λυών και το Τορίνο, ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος είναι 75 ετών.

Το φαινόμενο αυτό, όπου ζητείται από τους εργαζομένους να παραμείνουν ως σύμβουλοι, δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. "Βλέπετε ανθρώπους να παραμένουν στο πυρηνικό παιχνίδι περισσότερο. Βλέπω πολλούς ανθρώπους να συνταξιοδοτούνται που δεν συνταξιοδοτούνται", δήλωσε ο Craig Piercy, διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Πυρηνικής Εταιρείας, η οποία εκπροσωπεί επιστήμονες, μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες.

Περιγράφοντας ένα "ασημένιο τσουνάμι", ο Piercy είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της ANU ήταν 51 ετών.

Οι παράγοντες του κλάδου λένε ότι η πρόκληση των προσλήψεων θα μπορούσε να αμβλυνθεί καθώς το προφίλ της πυρηνικής ενέργειας χωρίς εκπομπές προσελκύει μια νεότερη ομάδα που ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή.

"Το θέμα της γενιάς Z είναι η κλιματική αλλαγή και διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι νέοι είναι πολύ ανοιχτοί στο να μιλήσουν για την πυρηνική ενέργεια", δήλωσε σε συνέντευξή της η 22χρονη Grace Stanke, πυρηνική μηχανικός που στέφθηκε Μις Αμερική 2023.

Η Stanke, η οποία ονομάστηκε "πραγματική Barbenheimer" από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για το έργο της στον τομέα της υπεράσπισης, πρόσθεσε ότι στόχος της είναι να ενισχύσει την εικόνα του επαγγέλματος μεταξύ των νέων, δείχνοντας ότι οι μηχανικοί μπορούν να είναι "προσιτοί, κοινωνικοί, αστείοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κόσμου".

Ο Todd Allen, επικεφαλής της πυρηνικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι τα κολέγια επενδύουν και πάλι στις σχολές ατομικής μηχανικής καθώς αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών.

"Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αριθμοί γίνονταν λίγο μικρότεροι κάθε χρόνο. Κάτι μπορεί τώρα να αλλάζει", δήλωσε, σημειώνοντας ότι μεταξύ της άνοιξης του 2023 και του 2024 οι προπτυχιακοί φοιτητές στο τμήμα του είχαν εκτοξευθεί σε 79 φοιτητές, από 53 τους προηγούμενους 12 μήνες.

"Δεν έχουμε πλέον το πρόβλημα της ελκυστικότητας του τομέα", δήλωσε ο Christophe Neugnot, εκπρόσωπος του Gifen. Είπε ότι οι συνταξιούχοι δεν αποτελούσαν την κύρια δεξαμενή προσλήψεων, αλλά ήταν ιδιαίτερα πολύτιμοι σε ρόλους καθοδήγησης.

Στη Newcleo, ο 62χρονος μηχανικός και τεχνικός σύμβουλος Antony Woaye-Hune βοηθάει στην εκπαίδευση των νέων εργαζομένων μετά από 38 χρόνια καριέρας, μεταξύ άλλων και στον σχεδιαστή αντιδραστήρων Areva, που τώρα ανήκει στην EDF.

Η Perrine Malchair, μια 26χρονη μηχανολόγος μηχανικός στις δραστηριότητες της Newcleo στη γαλλική πόλη της Λυών, δήλωσε ότι η εμπειρία του Woaye-Hune την βοήθησε να κατανοήσει την κουλτούρα ασφάλειας στον τομέα. "Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να μάθουμε στο ρυθμιστικό μέτωπο", είπε.

Η Woaye-Hune δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον κλάδο ακόμη. "Η Newcleo είναι μια νεοσύστατη επιχείρηση, υπάρχει μια νέα ορμή, μια νέα δυναμική και νέοι μηχανικοί που θα προσθέσουν ενέργεια", δήλωσε. "Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να είμαι εκεί".

"Οι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι βρίσκομαι στο τέλος της καριέρας μου", πρόσθεσε. "Ίσως. Δεν ξέρω πότε θα είναι το τέλος της καριέρας μου - θα το δούμε".

Ν. Παλ.