Οι πυρκαγιές καίνε και πάλι δάση στην περιοχή της Αλμπέρτας του Καναδά, η οποία είναι πλούσια σε πισσώδη άμμο, μια μορφή μη συμβατικών πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου, με τις φλόγες στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Πολιτείας να θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή πετρελαίου

Ειδικότερα, η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου σε μία έκταση σχεδόν 20.000 εκταρίων (49.000 στρεμμάτων), όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας της Αλμπέρτα την Πέμπτη, κάποια χιλιόμετρα μακριά από το Fort McMurray, που θεωρείται η “πρωτεύουσα της πισσώδους άμμου”.

Οι πυρκαγιές βρίσκονται σε μια περιοχή της Αλμπέρτα όπου οι εταιρείες ενέργειας εξορύσσουν μεγάλα κοιτάσματα πίσσας, τα οποία, στη συνέχεια, κατόπιν επεξεργασίας, μετατρέπονται σε συνθετικό αργό πετρέλαιο.

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας πισσώδους άμμου έχει επιτρέψει στον Καναδά να αναδειχθεί στην τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, παράγοντας το 6% της παγκόσμιας προσφοράς.

Με βάση την πισσώδη άμμο παρήχθησαν στον Καναδά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, σύμφωνα με την Καναδική Ένωση Πετρελαιοπαραγωγών.

Η συμβουλευτική Rystad Energy ανέφερε σε έκθεσή της ότι 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας εμπορεύσιμης παραγωγής θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο αν η κατάσταση με τις πυρκαγιές επιδεινωθεί σηαντικά - ή 1,7 εκατομμύρια b/d εάν ληφθούν υπόψη οι ανακοινωθείσες διακοπές για λόγους συντήρησης.

Το ενδεχόμενο να διακοπή η παραγωγή στον Καναδά έρχεται καθώς η αγορά πετρελαίου είναι ευάλωτη σε γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από τον Καναδά. Η έκπτωση τιμής του βαρέως πετρελαίου τύπου Western Canadian Select και του αμερικανικού αργού πετρελαίου αναφοράς West Texas Intermediate μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα από 14,60 δολάρια το βαρέλι σε 13,81 δολάρια το βαρέλι.

«Αν βλέπαμε όντως μία πιθανή επίπτωση στην προσφορά υλικού από αυτές τις πυρκαγιές, τότε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει λίγο μεγαλύτερη ένταση στην αγορά και, άρα, θα μπορούσε να υπάρξει ανοδική πίεση στην τιμή», δήλωσε ο Thomas Liles, αντιπρόεδρος ερευνών στη Rystad.

Ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η βροχή βελτίωσαν τις συνθήκες, η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη και περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν το Fort McMurray, όπου το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας είναι στα ορυχεία και στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης.

«Αυτή η εκκένωση είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η επαρχία μας ζει παράλληλα με την απειλή των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών», δήλωσε η Ντάνιελ Σμιθ, πολιτειακή πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, σε ενημέρωση την Τετάρτη.

Η Αλμπέρτα έχει καταγράψει 323 πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος, κατά τις οποίες κάηκαν 30.000 εκτάρια (75.000 στρέμματα).

Υπενθυμίζεται ότι καταστροφικές πυρκαγιές σάρωσαν την Αλμπέρτα το 2016, οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 2.000 σπίτια και ανάγκασαν τις εταιρείες πετρελαίου να μειώσουν κατά πάνω από 20% την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί πισσώδους άμμου δεν έχουν αναφέρει διακοπές στην παραγωγή. Ένας από αυτούς, η Cenovus, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται για πιθανές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές».

Σε πολλά μέρη του κόσμου σημειώθηκαν ρεκόρ στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών πέρυσι.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus εκτιμά ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν 2.170 μεγατόνους εκπομπών άνθρακα το 2023, με περισσότερο από το ένα πέμπτο να προέρχεται από τον Καναδά.

«Ολοένα και περισσότερο, οι πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερος κίνδυνος για την παραγωγή πετρελαίου», δήλωσε ο Hunter Kornfeind, αναλυτής αγοράς πετρελαίου στη Rapidan Energy. «Πολλοί παράγιοντες της αγοράς αναμένουν ότι θα υπάρξουν κάποια περιστατικά που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά για τον Καναδά, η κατάσταση ήταν λίγο πιο ρευστή τα τελευταία δύο χρόνια».