Η Hexicon ειναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών, με παρουσία σε 4 ηπείρους. Διαθέτει τη δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, με έμφαση στις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μία πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο αναλογικό κόστος

Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει θυγατρική την Hexicon Power, σε ένα σχήμα όπου συμμετέχουν και Έλληνες επενδυτές. Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power είναι ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης, που μας παραχώρησε και αυτή τη συνέντευξη. Στέλεχος με μακρά πείρα στην ενέργεια και με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο London School of Economics, ο κ. Χατζηγάκης θήτευσε ως COO στη βρετανική Cobblestone Energy και στην Boston Consulting Group, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για να τρέξει το ελληνικό project της σουηδικής εταιρείας, καθώς βλέπει μεγάλες προοπτικές στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας.

Παρακολουθούμε πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος φορέας, η ΕΔΕΥΕΠ, έχουν βάλει ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών. Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα κινήσεις; Ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας και των επενδυτών γενικότερα;

Νομίζω ότι η ΕΔΕΥΕΠ μας έχει εκπλήξει ευχάριστα μέχρι τώρα. Διαθέτει επαγγελματισμό, εξαιρετική οργάνωση και ξεκάθαρο σχεδιασμό ως προς την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. Ήδη βλέπουμε μια σειρά από πολύ θετικές κινήσεις, όπως η δέσμευση στο δίκτυο για 2 GW υπεράκτιων, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, οι προσπάθειες για προετοιμασία της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και ο γενικότερος σχεδιασμός, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ. Αισιοδοξούμε, λοιπόν, μιας και φαίνεται ότι υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική και ισχυρή πολιτική βούληση από το υπουργείο Ενέργειας και αποτελεσματικότητα από την ΕΔΕΥΕΠ. 

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν εξαγγείλει και δύο πιλοτικά πλωτά αιολικά. Είναι, θεωρείτε, μια σωστή κίνηση; Και τελικά πιστεύετε ότι θα προχωρήσουν;

Η επιτάχυνση της διαδικασίας προκειμένου να φτάσουμε σε έναν πρώτο διαγωνισμό για ένα πάρκο μερικών δεκάδων MW πριν από τον κυρίως διαγωνισμό θα δώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών στην Ελλάδα. Aποτελεί, άλλωστε, και βέλτιστη πρακτική στο εξωτερικό (π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιαπωνία κ.λπ.). Όλες οι χώρες που είναι μπροστά στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών ξεκίνησαν με κάποιας μορφής πρώιμα προγράμματα. Οπότε δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην έχουμε σχετικές εξελίξεις και στη χώρα μας. 

Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα, με πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, προετοιμάζει την εγχώρια εφοδιαστική μας αλυσίδα. Από τα λιμάνια και τα ναυπηγεία μας μέχρι τις επενδύσεις στην εγχώρια βιομηχανία και συγκεκριμένα σκάφη εγκατάστασης. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, για να είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνουν οι μεγάλοι διαγωνισμοί. Δεύτερον, προετοιμάζει τις τοπικές κοινωνίες, αφού επιτρέπει να αναδειχθούν τα οφέλη από τα θαλάσσια πάρκα, όπως για παράδειγμα νέες θέσεις εργασίας, στήριξη της τοπικής οικονομίας, παραγωγή καθαρής ενέργειας κ.λπ. Ειδικά στην Ελλάδα, η προετοιμασία και η "ωρίμανση" των τοπικών κοινωνιών παίζει μεγάλο ρόλο, και πολιτικό και οικονομικό. Τρίτον, προσελκύει μεγάλους παγκόσμιους παίκτες (developers, ενεργειακές εταιρείες, παρόχους τεχνολογίας κ.λπ.) να επενδύσουν σε κάτι που έχει μικρότερο ρίσκο και τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν και να εξελίξουν. Τέταρτον, θα είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά όχι μόνο για τις εταιρείες, αλλά και για τους νομοθέτες. Γιατί τους επιτρέπει να δουν νωρίτερα ατέλειες ή ρυθμιστικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν και να τα διορθώσουν εγκαίρως πριν από τους μεγάλους διαγωνισμούς.

Εταιρείες όπως εσείς είστε σε θέση να συνδράμετε σε αυτή την προσπάθεια επιτάχυνσης;

Είναι γεγονός ότι σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά συμβαίνει μια κοσμογονία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν τα προγράμματά τους, που είναι εξαιρετικά φιλόδοξα. Εμείς, για παράδειγμα, δουλεύουμε σε projects από την Κορέα μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και από τη Σουηδία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα. Και μέσα από τα διάφορα έργα μας τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες, εξειδεικευμένες δεξιότητες και εργαλεία που μπορούν, δυνητικά, να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην ελληνική αγορά. Όπως, επίσης, το γεγονός ότι διαθέτουμε βαθιά τεχνογνωσία στο τεχνολογικό σκέλος μάς δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Συνεπώς, βλέπουμε πολύ θετικά την επιτάχυνση που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε πως είναι ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Εμείς ήδη συνεργαζόμαστε με τους εγχώριους βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας και φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Ποια είναι η στρατηγική σας εν όψει των μεγάλων διαγωνισμών;

Διαθέτοντας ως εταιρεία έναν σπάνιο συνδυασμό βαθιάς γνώσης και εμπειρίας για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης του έργου, με έμφαση στο αρχικό (early stage development), αλλά και την ικανότητα παροχής προηγμένης τεχνολογίας για τα πλωτά αιολικά, εξετάζουμε συμπράξεις με μεγάλους εγχώριους και διεθνείς ομίλους που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε κοινοπρακτικά σχήματα που θα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις.

Πείτε μας επίσης και για την τεχνολογική καινοτομία TwinWind, για την οποία έχει γίνει αρκετός λόγος. 

Η κατοχυρωμένη πατέντα της Hexicon, το TwinWind™, είναι μια καινοτομία που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια. Αυτό που μπορεί να κάνει το TwinWind™ είναι να παράγει περισσότερη ενέργεια πιο αποδοτικά και με μικρότερο αναλογικό κόστος. Γιατί η πατέντα μας έχει δύο ανεμογεννήτριες πάνω σε μία πλωτή πλατφόρμα, και έτσι έχουμε τη δυνατότητα για μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας ανά συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή σε σύγκριση με τη συμβατική τεχνολογία που τοποθετεί μία ανεμογεννήτρια σε κάθε πλωτήρα. Συνεπώς, με την τεχνολογία TwinWind™ μπορούμε να έχουμε μικρότερα κόστη (π.χ. χρησιμοποιούμε λιγότερο καλώδιο, λιγότερο χάλυβα λόγω του μικρότερου αριθμού πλωτήρων κ.λπ.), τα οποία επιτρέπουν χαμηλότερες τιμές ενέργειας και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επίσης, να τονίσω ότι ο σχεδιασμός TwinWind™ είναι συμβατός με όλα τα μεγάλα σχέδια υπεράκτιων ανεμογεννητριών και μπορεί να υποστηρίξει ανεμογεννήτριες που κυμαίνονται από 3 MW έως 15+ MW και άνω.

(από capital.gr)