Πούτιν: Πιθανή η Κατασκευή και Αγωγού Πετρελαίου Παράλληλου με την Διαδρομή του Power of Siberia 2

Πούτιν: Πιθανή η Κατασκευή και Αγωγού Πετρελαίου Παράλληλου με την Διαδρομή του Power of Siberia 2
energia.gr
Παρ, 17 Μαΐου 2024 - 17:43

Η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει πετρέλαιο καθώς και φυσικό αέριο στην Κίνα κατά μήκος μιας προγραμματισμένης διαδρομής που θα περνά μέσω της Μογγολίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι οικοδεσπότες του επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «επιπλέον, είναι δυνατό να τοποθετηθεί τόσο ένας αγωγός φυσικού αερίου όσο και ένας αγωγός πετρελαίου στον ίδιο διάδρομο».


Η δήλωση Πούτιν φαίνεται να αναβιώνει μια ιδέα που έχει συζητηθεί ήδη από το 2018. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές για την παροχή ρωσικής ενέργειας στην Κίνα, ανάμεσα στις οποίες οι αποστολή φορτίων με τάνκερ κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας μέσω της Αρκτικής.


"Όλες οι επιλογές είναι δυνατές, όλες είναι αποδεκτές και οικονομικά εφικτές. Είναι απαραίτητο να διαλέξουμε την καλύτερη. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή η δουλειά θα ολοκληρωθεί", είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.


Πάντως, παρά τα αισιόδοξα σχόλια του Πούτιν και μετά από χρόνια συζητήσεων για το πρότζεκτ του Power of Siberia 2, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για να προχωρήσουν και να τον κατασκευάσουν.


Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αναμένεται να υπογράψουν σύντομα τη σχετική σύμβαση. Το έργο έχει λάβει επιπρόσθετα επείγοντα χαρακτήρα για τη Ρωσία, καθώς η χώρα επιχειρεί να αυξήσει τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Κίνα ώστε να αντισταθμίσει την κατάρρευση των εξαγωγών της προς την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει ζητήματα τιμολόγησης, αλλά εκτίμησε ότι η αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας χρειάζεται ενέργεια και τόνισε ότι δεν υπάρχει πιο αξιόπιστος προμηθευτής από τη Ρωσία. Το έργο θα έχει επίσης “ανοσία στις δυτικές κυρώσεις”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. “Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει, ούτε κυρώσεις σε στόλους δεξαμενόπλοιων ή ακόμη και κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Θα αγοράζουμε και θα πουλάμε τα πάντα στα εθνικά μας νομίσματα. Επομένως, το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται”.

Ο αγωγός θα μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την περιοχή Yamal στη βόρεια Ρωσία - σχεδόν όσο και ο αδρανής πλέον αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και ο οποίος υπέστη ζημιές από εκρήξεις το 2022.

Η Ρωσία στέλνει σήμερα αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia 1, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2019 και διασχίζει την ανατολική Σιβηρία στη βορειοανατολική Κίνα. Οι ειδικοί λένε ότι, καθώς η Κίνα δεν αναμένεται να χρειαστεί πρόσθετο εφοδιασμό φυσικού αερίου μετά το 2030, το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση για το κόστος ενός δεύτερου αγωγού μέσω Σιβηρίας.

Η Μόσχα δεν έχει πει πόσο θα κόστιζε το Power of Siberia 2 μήκους 2.600 χλμ. (1.600 μίλια) ούτε πώς θα χρηματοδοτηθεί. Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι το κόστος ,πορεί να φτάσει έως και τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια.