Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τους νέους κανόνες της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ατμοσφαιρική ρύπανση για να εντείνουν την εκστρατεία τους κατά της ανάπτυξης τερματικών σταθμών εξαγωγής φυσικού αερίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι FT, τα νέα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα θα απαιτήσουν 

από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (Federal Energy Regulatory Commission - FERC) των ΗΠΑ, να εξετάζει πιο προσεκτικά τις επιπτώσεις των έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ποιότητα του περιβάλλοντος αέρα, ανεβάζοντας τον πήχη για το ποια έργα θα επιτραπεί να προχωρήσουν στην κατασκευή τους.

Η μείωση της ρύπανσης είναι το τελευταίο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφού το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο ανέστειλε επ' αόριστον τη χορήγηση νέων αδειών εξαγωγής για τερματικούς σταθμούς, ενώ διενεργεί επανεξέταση της διαδικασίας έγκρισης έργων.

Η ΕΕ εισάγει επίσης νέες απαιτήσεις για δεδομένα εκπομπών από τους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την αδειοδότηση απορρέουν από την κίνηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ να μειώσει το όριο για το πόσα λεπτά σωματίδια - μικροσκοπικά σταγονίδια που βρίσκονται στον αέρα - είναι επιτρεπτά σε μια κοινότητα από 12 σε 9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα σε περιοχές που επηρεάζονται από τη βαριά βιομηχανία.

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στους νέους κανόνες την περασμένη εβδομάδα, όταν η Venture Global, της οποίας το προτεινόμενο έργο CP2 στη Λουιζιάνα, ύψους 10 δισ. δολαρίων, θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ, κλήθηκε από τη FERC να παράσχει πρόσθετα στοιχεία για να αποδείξει ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης παρέμειναν κάτω από το νέο όριο, μετά από υποβολή της Sierra Club.

Σε επιστολή προς τη ρυθμιστική αρχή που είδαν οι Financial Times, η εταιρεία καταφέρθηκε εναντίον αυτού που περιέγραψε ως "αίτημα δεδομένων της τελευταίας στιγμής", το οποίο θα "ενθάρρυνε περαιτέρω αβάσιμους ισχυρισμούς". Υπέβαλε νέες πληροφορίες που, όπως είπε, θα αποδείκνυαν ότι το έργο ήταν συμβατό.

Οι υποστηρικτές του κλάδου προειδοποίησαν ότι οι νέοι περιορισμοί θα αυξήσουν το ρυθμιστικό βάρος που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να απογοητεύσουν τις κατασκευαστικές προσπάθειες σε μια εποχή με μεγάλη ζήτηση.

Υπάρχουν πέντε έργα που αναμένουν απόφαση της FERC, συμπεριλαμβανομένου του CP2 και της επέκτασης της εγκατάστασης Corpus Christi της Cheniere στο Τέξας. Η Cheniere δήλωσε ότι έχει ήδη υποβάλει τις πληροφορίες που ζήτησε η FERC και δεν αναμένει κανένα πρόβλημα. Η FERC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες προειδοποιούν ότι οι εγκαταστάσεις θα κλειδώσουν την εξάρτηση από το φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες, σε μια εποχή που ο κόσμος θα πρέπει να μεταβεί σε καθαρότερα καύσιμα. Έχουν ενθαρρυνθεί να αναλάβουν περαιτέρω δράση μετά την εκστρατεία τους που οδήγησε στην παύση των αδειών εξαγωγής τον Ιανουάριο.

Οι υποστηρικτές του ΥΦΑ λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υπονομεύει τη δική της δέσμευση να προμηθεύσει την Ευρώπη με αυξανόμενες ποσότητες ΥΦΑ δημιουργώντας σκόπιμα αβεβαιότητα για τους κατασκευαστές.

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, οι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στο ρυθμιστικό περιβάλλον πριν από το επόμενο έτος. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να ανατρέψει αμέσως το πάγωμα των εξαγωγών, εάν επανεκλεγεί.