Το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund, DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο. Στο πλαίσιο 

αυτό, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο.

Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector. Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και Έλληνες καταναλωτές. Για την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη».

Σημειώνουμε ότι η ΡΑΑΕΥ σχολιάζοντας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗ, μέσω επιστολής που διαβίβασε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας της Αρχής, Δημήτρης Φούρλαρης , τονίζει ότι σε αυτό περιλαμβάνονται διασυνδέσεις με όμορες χώρες σχετικά μικρού κόστους, καθώς και μεγαλύτερα έργα όπως η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, συνολικού κόστους 606 εκατ. ευρώ, ο αγωγός Great Sea Interconnector, κόστους 1,9 δισεκ. ευρώ, ο αγωγός GREGY, ο αγωγός Green Aegean, συνολικού κόστους 8,1 δισεκ. ευρώ, καθώς και ο αγωγός Saudi Greek Interconnection.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Great Sea Interconnector, η ΡΑΑΕΥ υπογραμμίζει ότι το επενδυτικό κόστος των 1,9 δισεκ. ευρώ θα επιμεριστεί σε ποσοστό 37% στο ελληνικό δημόσιο και σε ποσοστό 63% στην Κύπρο, ενώ εκτιμά ότι το οικονομικό όφελος της χώρας μας από τηη ηλέκτριση του συγκεκριμένου καλωδίου θα ανέλθει σε 320 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Στην ίδια επιστολή, η Αρχή θεωρεί ζωτικής σημασίας, του δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ να προηγηθεί η ενίσχυση του εγχώριου συστήματος προκειμέμνου να αρθούν τα εντεινόμενα φαινόμενα συμφόρησης του δικτύου και τα οποία "δεν επιτρέπουν την εξαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και αν υλοποιηθούν οι διεθνείς διασυνδέσεις."

 

 
 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr