Το Μανιφέστο του «Νέου Κόσμου» και η Άνευ Προηγουμένου Ενεργειακή Συνεργασία Κίνας - Ρωσίας

Το Μανιφέστο του «Νέου Κόσμου» και η Άνευ Προηγουμένου Ενεργειακή Συνεργασία Κίνας - Ρωσίας
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 22 Μαΐου 2024 - 08:00

Την ώρα που στη Μέση Ανατολή επικρατεί έντονος  αναβρασμός και στην Ουκρανία οι Ρώσοι συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, Πεκίνο και Μόσχα σφυρηλατούν  ένα ισχυρό αντιδυτικό μέτωπο με στόχο να κάμψουν την παντοκρατορία των ΗΠΑ. Σε ένα μανιφέστο 9000 λέξεων που υπογράφηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών εκφράζεται με την μεγαλύτερη σαφήνεια παρά ποτέ η πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά, σε όλους τους τομείς, προκειμένου να επιτύχουν την ανατροπή της διεθνούς τάξης.

«Σε συνθήκες διεθνούς αναταραχής, οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις δοκιμάζονται επαρκώς από τις ραγδαίες αλλαγές στον κόσμο, επιδεικνύοντας δύναμη και σταθερότητα, και βιώνουν την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους», αναγνωρίζουν οι δύο ηγέτες. Ως ανεξάρτητα κέντρα του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου, η Ρωσία και η Κίνα θα κάνουν πλήρη χρήση του δυναμικού των διμερών σχέσεων προκειμένου να προωθήσουν αυτή τη διαδικασία με ισότιμο και τακτικό τρόπο και να εκδημοκρατίσουν τις διεθνείς σχέσεις και να εδραιώσουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός δίκαιου και ορθολογικού πολυπολικού κόσμου, συνεχίζουν, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για την συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν Μόσχα και Πεκίνο δεσμεύονται να συνεχίσουν να ενισχύουν τη ρωσο-κινεζική στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα με σκοπό την  διασφάλιση της οικονομικής και ενεργειακής ασφάλειας των δύο χωρών. Και πιο συγκεκριμένα  στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), του άνθρακα και της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ  ομιλούν για μεγάλης κλίμακας κοινά ενεργειακά έργα που υλοποιούνται από ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις, καθώς και εμβάθυνση της συνεργασίας σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενέργεια υδρογόνου και οι αγορές άνθρακα.

Ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Δεν παρέλειψαν ακόμη να αναφερθούν στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία επιτυχώς ολοκληρωμένων και συνεχιζόμενων έργων, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η θερμοπυρηνική σύντηξη, οι γρήγοροι αντιδραστήρες νετρονίων και ο κλειστός κύκλος πυρηνικών καυσίμων. Ανακοίνωσαν ακόμη την συνεργασία τους  στο αρχικό στάδιο του πυρηνικού καυσίμου και την κοινή κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής βάσει της αρχής του αμοιβαίου οφέλους και της ισορροπίας συμφερόντων.

Εξαιρετικής σημασίας ήταν η αναφορά τους τόσο στην διένεξη της Κίνας με την Ταιβάν όσο και στο ουκρανικό μέτωπο. Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην αρχή της «μίας Κίνας», αναγνωρίζοντας ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της Κίνας και υποστήριξε  σθεναρά τις ενέργειες της κινεζικής πλευράς για την προστασία της δικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, καθώς και για την ενοποίηση της χώρας.  Από την άλλη η κινεζική πλευρά υποστηρίζει -έστω  και πιο συγκεκαλυμμένα-  τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς για διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας, της εθνικής ανάπτυξης και ευημερίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και αντιτίθεται στις εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. 

Η σύμπλευση τους και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έγινε ιδιαίτερα εμφανείς και στην αντίδραση των δύο χωρών στον θάνατο του Ιρανού Προέδρου Ιμπραίμ Ραισί στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής. Aμφότεροι αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στον εκλιπόντα, δείχνοντας το επίπεδο της συνεργασίας τους και με την Τεχεράνη.

Σε μια επιστολή που απευθυνόταν στον Χαμενεΐ, ο Πούτιν χαρακτήρισε τον θάνατο του Ραΐσι «μια τεράστια τραγωδία» για τον ιρανικό λαό. «Ως αληθινός φίλος της Ρωσίας, συνέβαλε στη δημιουργία σχέσεων γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις ανυψώσει σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης», αναφέρει η επιστολή του Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Ebrahim Raisi περισσότερες από μία φορές και θα τον θυμάμαι για πάντα ως τον πιο υπέροχο άνθρωπο», έγραφε η επιστολή. Ο Κινέζος Πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι ο θάνατος του Ραΐσι ήταν μια μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό και «ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο».

Το ιρανικό καθεστώς είναι στρατηγικός σύμμαχος τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγόρησαν τη χώρα ότι είναι έτοιμη να προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους στη συνεχιζόμενη εισβολή της στην Ουκρανία. Επίσης, η Κίνα υπήρξε σημαντικός αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πόλεμο αντιπροσώπων της χώρας με το Ισραήλ. Είναι προφανές ότι το Ιράν παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια τους να προκαλέσουν ρωγμές στο κυρίαρχο δυτικό σύστημα. Όπως σημαίνοντα ρόλο αναμένεται να παίξει και η συμμετοχή αμφοτέρων στην διευρυμένη ομάδα των BRICS.