Η διόγκωση του ελλείµµατος υποχρεώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει σοβαρά την πρόταση ∆ιαχειριστή των ΑΠΕ για επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα προ 2019, δηλαδή στα 24 ευρώ/mwh, που σηµαίνει αύξηση κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές χαµηλής τάσης

Πληρώθηκαν, παρελήφθησαν, δοκιμάστηκαν, αλλά θα μείνουν μέχρι το φθινόπωρο στα αμαξοστάσια επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετοί φορτιστές. Ο λόγος για 94 από τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία που προμηθεύτηκαν οι ΟΣΥ.

Σε αύξηση του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές µέσω των λογαριασµών ρεύµατος για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιµετωπίσει το έλλειµµα του Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) πριν η κατάσταση εκτροχιαστεί πλήρως. Από µήνα σε µήνα το έλλειµµα του ΕΛΑΠΕ διογκώνεται και σύµφωνα µε τις πιο πρόσφατες ανεπίσηµες εκτιµήσεις του ∆ιαχειριστή Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (∆ΑΠΕΕΠ) στο τέλος του 2024 αναµένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 449,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και 167 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Ο ∆ΑΠΕΕΠ εκτιµά ότι θα έχει ένα πρόσθετο έσοδο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές µειωµένου ΕΤΜΕΑΡ που κατέβαλαν επιχειρήσεις που δεν το δικαιούνταν τα έτη 2019, 2020 και 2021 και επίσης περίπου 103 εκατ. ευρώ από το «πράσινο» τέλος που επιβλήθηκε µε νόµο στο ντίζελ κίνησης για να ενισχύσει τον ΕΛΑΠΕ. Ακόµη όµως και µε αυτά τα πρόσθετα έσοδα το έλλειµµα παραµένει στα υψηλά επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης για 232,56 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η σηµαντική απόκλιση των προβλέψεων είναι αποτέλεσµα της αποκλιµάκωσης της χονδρεµπορικής τιµής ρεύµατος. Η µείωση της τιµής της µεγαβατώρας στη χονδρεµπορική αγορά περιορίζει τα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίοι όµως απολαµβάνουν µε νόµο εγγυηµένες τιµές που θα πρέπει να καλυφθούν από τις εισροές του ΕΛΑΠΕ. Με ακόµη µεγαλύτερο έλλειµµα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ∆ΑΠΕΕΠ, προβλέπεται να κλείσει το έτος 2025 εάν δεν ληφθούν µέτρα, γι’ αυτό και προτείνει στο ΥΠΕΝ αναπροσαρµογή προς τα πάνω στο ΕΤΜΕΑΡ και παράλληλα αύξηση του ποσοστού από τα έσοδα δηµοπρασιών ρύπων που κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ.

Το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνεται από τους καταναλωτές ως ρυθµιστική χρέωση στους λογαριασµούς ρεύµατος, αποτελεί τη βασικότερη εισροή του ΕΛΑΠΕ. Οι οικιακοί καταναλωτές πλήρωναν πριν από το 2019 για τη διασφάλιση της εγγυηµένης τιµής των παραγωγών ΑΠΕ 24 ευρώ/μwh. Με απόφαση της ΡΑΕ και προκειµένου να αντισταθµιστούν οι αυξήσεις στα τιµολόγια της ∆ΕΗ που κρίθηκαν τότε απαραίτητες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ µειώθηκε στα 17 ευρώ/μwh για τα έτη 2019 και 2020. Στα ίδια επίπεδα παραµένει µέχρι σήµερα, µετά και την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ στις αρχές του έτους, που έκρινε ότι στη µεταβατική περίοδο από τα επιδοτούµενα στα «χρωµατιστά» τιµολόγια θα έπρεπε να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση των καταναλωτών, παρά τις έµµεσες επιφυλάξεις που εξέφρασε για τη βιωσιµότητα του ΕΛΑΠΕ.

Η διόγκωση του ελλείµµατος σε επίπεδα που εάν δεν ληφθούν µέτρα θα διαταράξει την οµαλή πορεία των πληρωµών των παραγωγών ΑΠΕ, υποχρεώνει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να εξετάσει σοβαρά την πρόταση της διοίκησης του ∆ΑΠΕΕΠ για επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα προ 2019, δηλαδή στα 24 ευρώ/mwh, που σηµαίνει αύξηση κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές χαµηλής τάσης. Οι αποφάσεις αναµένονται µετά τις ευρωεκλογές µε το ΥΠΕΝ να εξαντλεί, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, τα περιθώρια για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών. Οι όποιες αναπροσαρµογές βάσει της υφιστάµενης νοµοθεσίας θα πρέπει να ισχύσουν από τις αρχές του 2025 αν και η κατάσταση είναι τέτοια που σε επίπεδο αρµοδίων Αρχών εξετάζεται η δυνατότητα αναπροσαρµογής σε επίπεδο εξαµήνου µε νοµοθετική ρύθµιση. Σε αυτή την περίπτωση οι αυξήσεις θα πρέπει να αναµένονται από 1ης Ιουλίου φέτος. Παράλληλα µε την αναπροσαρµογή του ΕΤΜΕΑΡ το ΥΠΕΝ εξετάζει και την πρόταση του ∆ΑΠΕΕΠ για αύξηση του ποσοστού των εσόδων από δηµοπρασίες δικαιωµάτων ρύπων. Το ποσοστό αυτό έχει ήδη αυξηθεί για φέτος στο 14,61% από 3,8% το 2023. Αποψη του διευθύνοντος συµβούλου του ∆ΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη είναι ότι θα µπορούσαν να µεταφερθούν κονδύλια από το ΤΕΜ (Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης) που συστήθηκε µέσα στην ενεργειακή κρίση για τις ανάγκες χρηµατοδότησης των επιδοτήσεων στους λογαριασµούς ρεύµατος, οι οποίες σήµερα είναι σηµαντικά περιορισµένες (καλύπτουν ευάλωτες οµάδες). Το ποσοστό από τα έσοδα των ρύπων που κατευθύνονται στο ΤΕΜ έχει ήδη µειωθεί το 2024 στο 45,82% από 77,25% το 2023.

Η µείωση της τιµής της µεγαβατώρας στη χονδρεµπορική αγορά περιορίζει τα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ.