Κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη από το χώρο της ενέργειας, από το International Energy Forum (IEF), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την BP, την Redes Energeticas Nacionais, την εταιρεία διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Πορτογαλίας (REN) και την McKinsey & Company έδωσαν το παρών στο εναρκτήριο πάνελ στο Lisbon Energy Summit & Exhibition, 2025, που πραγματοποιείται στην Λισαβόνα με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Πορτογαλίας.  

Την Σύνοδο Κορυφής και Έκθεση Ενέργειας της Λισαβόνας άνοιξε η Maria da Graça Carvalho, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας, η οποία κατά την εναρκτήρια ομιλία της μίλησε για πρώτη φορά για τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πορτογαλική κυβέρνηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.  

Είπε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός: "Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα πολιτική της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στα μέσα Ιουλίου, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια χώρα όπως η Πορτογαλία να αναπτύξει αυτή την τεχνολογία. Ξεκινάμε  την δημοπρασία ανανεώσιμων αερίων που αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ σε χρονικό διάστημα 10 ετών, που θα χρηματοδοτηθούν από το Περιβαλλοντικό Ταμείο, με στόχο να αντισταθμιστούν οι διακυμάνσεις των τιμών σε έργα πράσινου υδρογόνου και βιομεθανίου καθώς και σε σημαντικά έργα απανθρακοποίησης που αποβλέπουν στη βελτίωση της κυκλικής οικονομίας" για να προσθέσει: "Εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα στον τομέα των μεταφορών. Η πορτογαλική κυβέρνηση φιλοδοξεί να εργαστεί πάνω σε αυτό το θέμα".  

Στο εναρκτήριο πάνελ της πρώτης ημέρας με θέμα "Global Energy Strategy Panel: Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης μέσω υποστηρικτικής πολιτικής", κορυφαία στελέχη και αξιωματούχοι από το χώρο της ενέργειας συζήτησαν για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο οι κρίσεις των τελευταίων ετών στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, της προσιτότητας των τιμών και τη βιωσιμότητα.  

Κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα, διερευνήθηκαν οι προοπτικές και οι πρόσφατες εξελίξεις που διαμορφώνουν μια νέα σειρά ευκαιριών για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους φορείς του κλάδου και τους καταναλωτές ενέργειας, και αποσκοπούν στην δημιουργία των βέλτιστων συνθηκών προς ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.  

Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν, τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την άρση των εμποδίων για τις εγκρίσεις, την αδειοδότηση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων καθαρής ενέργειας που θα διευκολύνουν την πορεία προς την πράσινη μετάβαση. Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ (δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2022 για να βοηθήσει τις χώρες της Ευρώπης να διαφοροποιηθούν από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και να βελτιώσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια) στον συντονισμό των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με εξωτερικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια και την αποφυγή διαταραχών του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και η εξέταση του αντίκτυπου που υπήρξε σε επίπεδο χωρών, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για το μέλλον.  

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, ο Joseph McMonigle, Γενικός Γραμματέας του IEF υπογράμμισε: "Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι σημαντικές, αλλά θα πρέπει να έχουμε το νου μας στο πώς θα λύσουμε την ενεργειακή κρίση με νέες τεχνολογίες".  

Από την πλευρά της η Paula Pinho, Διευθύντρια για την ενεργειακή ασφάλεια στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε: "Η αδειοδότηση υπήρξε ένα από τα κύρια εμπόδια στην προώθηση της πολιτικής για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Σήμερα, η λέξη-κλειδί είναι η εφαρμογή. Έχουμε ήδη το νομοθετικό πλαίσιο και τα σχετικά ρυθμιστικά μέτρα". 

Ακόμη, η Giulia Chierchia, εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΒΡ είπε ότι η πολιτική πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όσων κάνουμε, ενώ εστίασε στο ζήτημα των ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υποστήριξε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιταχύνουμε τη ενσωμάτωσή τους στη νομοθεσία των χωρών-μελών, ενώ ο Joao Faria Conceição, διευθύνων σύμβουλος της REN ανέφερε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την πορεία. “Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει ένα δίκτυο πίσω από την αυλή του σπιτιού του", είπε χαρακτηριστικά.  

Ακόμη, ως βασικό πρόβλημα που απασχολεί το 70% των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, όπως αναφέρθηκε, είναι ο κατακερματισμός των κανονιστικών ρυθμίσεων, τόνισε η Bianca Dragomir, Διευθύντρια της Cleantech Iberia.  

Τέλος, ο Maria João Ribeirinho, Senior Partner της McKinsey & Company υποστήριξε πως δεν ταιριάζει σε όλους η ίδια πολιτική όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα και την διασφάλιση της προώθησης της ενεργειακής μετάβασης. Διαφορετικές περιοχές του πλανήτη χρειάζονται διαφορετικά ενεργειακά μείγματα, λαμβανομένου υπόψη του σταδίου ανάπτυξης και των φυσικών αποθεμάτων, κάτι που οδηγήσει σε μια πληθώρα τεχνολογιών πιο ώριμων και πιο αναδυόμενων για τις οποίες οι επενδύσεις Ε&Α είναι καθοριστικής σημασίας.

“Διαφορετικοί μηχανισμοί πολιτικής μπορούν να συνδυαστούν για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή μετάβαση σε διάφορα μέρη του κόσμου, ώστε να συνδυαστούν η ασφάλεια του εφοδιασμού, η οικονομική προσιτότητα και η βιωσιμότητα.  Αρκεί να παρέχεται ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στους επενδυτές να προχωρήσουν και στις κοινωνίες να κινητοποιηθούν" είπε χαρακτηριστικά.