Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου που παρακολούθησε με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 29 Μαΐου, στο αμφιθέατρο της ΟΤΕ ACADEMY, η Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με θέμα τις νέες λειτουργίες του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ. Η νέα έκδοση απλοποιεί 

σημαντικά τη διαδικασία αδειοδότησης και μειώνει περαιτέρω τον χρόνο αξιολόγησης και διεκπεραίωσης των αιτημάτων, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και λειτουργιών της ΡΑΑΕΥ και ενισχύει τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Αρχής.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη νέα έκδοση του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΠΕ και Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ, Ιωάννης Χαραλαμπίδης καθώς, όπως είπε, «το σύστημα βοήθησε πάρα πολύ για την άμεση και γρήγορη έκδοση Βεβαιώσεων Παραγωγής διότι από το 2020, βάσει του νόμου 4685, υπήρχε τσουνάμι αιτήσεων και έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια επικαιροποίηση/ ηλεκτρονική καταγραφή και υποβολή αιτήσεων μέσα από το Ηλεκτρονικό Μητρώο».

Πρόσθεσε πως συνολικά από τον Δεκέμβριο του 2020 που ξεκίνησε να λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Μητρώο έως σήμερα έχουν υποβληθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο 6.000 αιτήσεις και σημείωσε πως ίδιος αριθμός έχει υποβληθεί σε αιτήσεις τροποποίησης. Ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.500 ενεργές άδειες και έχουν υποστεί τουλάχιστον δύο τροποποιήσεις». Κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε στο ευχάριστο σημείο να πούμε ότι έχει ολοκληρωθεί ο βασικός προγραμματισμός για την υποβολή των αιτήσεων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο».

Υπενθύμισε ότι η υποβολή αιτήσεων στο πρώτο σύστημα συνεχίστηκε έως τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ τον Ιούνιο εκείνου του έτους έγινε το πέρασμα στο νέο σύστημα που υφίσταται έως σήμερα.

Είναι νέες αιτήσεις των οποίων η αξιολόγηση γίνεται αυτόματα και εκδίδεται, επίσης, αυτόματα, η άδεια παραγωγής /βεβαίωση παραγωγού.

Ανέφερε επίσης, ότι το σύστημα βοήθησε πάρα πολύ στην αρχή, όταν οι αιτήσεις κατέφθαναν κατά κύματα, ώστε να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό το «φοβερό αυτό φορτίο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι το κύμα αυτό των αιτήσεων έχει κοπάσει κάπως, αν και σε κάθε κύκλο προστίθενται 200-250 νέες αιτήσεις.

Στη συνέχεια, η Ματίνα Λαμπράκη, στέλεχος Διεύθυνσης ΑΠΕ και Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ προέβη στην περιγραφή και την ανάλυση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων τροποποίησης των βεβαιώσεων παραγωγού, είτε αυτές υποβάλλονται εντός κύκλου, είτε εκτός κύκλου, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας GET που υποστηρίζει το Μητρώο Αδειοδότησης ΑΠΕ της ΡΑΑΕΥ, Θεόδωρος Βάκκας παρείχε εξειδικευμένη τεχνική ανάλυση της διαδικασίας και παρουσίασε λεπτομερώς όλη τη διαδικασία και τα βήματα από την τεχνική τους πλευρά, μέσα από μια σειρά παραδείγματα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό οι οποίες απαντήθηκαν λεπτομερώς από τους ομιλητές της Ημερίδας.

Σημειώνουμε ότι η νέα έκδοση του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον επόμενο μήνα, Ιούνιο.

Την Ημερίδα συντόνισε ο Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Διευθυντής Γραφείου Επικοινωνίας της ΡΑΑΕΥ.

Επισυνάπτονται οι παρουσιάσεις του κ. Ιωάννη Χαραλαμπίδη, της κας Ματίνας Λαμπράκη, και του Θεόδωρου Βάκκα εδώ και εδώ